Haberler

500 Milyon Dolarlık Yatırım Kararı Aldılar

Dünya'nın En Büyük Çelik Üreticisi Arcelormittal, Türkiye'nin Kuzey Irak'a Operasyon Yapmasının Gündemde Olduğu Bu Günlerde Borusan ile Eşit Ortak Olarak 500 Milyon Dolarlık Yatırıma Hazırlanıyor.

Dünya’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon yapmasının gündemde olduğu bu günlerde Borusan ile eşit ortak olarak 500 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor.

Arcelor Mittal İcra Kurulu Üyesi Michel Wurth, "Türkiye’ye son derece önem veriyoruz ve stratejik olarak önemli bir büyüme alanı olarak görüyoruz" diyor.

DÜNYA’nın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon yapmasının gündemde olduğu bu günlerde Borusan ile eşit ortak olarak 500 milyon dolarlık bir yatırıma hazırlanıyor. Borusan Holding’in Gemlik Tesisleri’nde yüzde 50 hisseyle 4.8 milyon ton kapasiteli bir sıcak haddeleme tesisi kurma kararı alan Arcelor Mittal’in İcra Kurulu Üyesi Michel Wurth, "Türk pazarındaki konumumuz bizim için önemli. Türkiye’ye son derece önem veriyoruz ve stratejik olarak önemli bir büyüme alanı olarak görüyoruz. Türkiye’nin bizim için büyük bir adım" dedi.

OTOMOTİVLE BÜYÜKSÜNÜZ: ArcelorMittal Yassı Çelik Avrupa Sorumlusu Christophe Cornier ise Türkiye’nin AB pazarının bir parçası olduğunu belirterek, "Yassı çelik için büyük bir pazarsınız. Renault, Fiat gibi büyük firmalar sizde" dedi. Dünyada üretim ve sevkiyatlarının 5 yılda 20 milyar ton büyüyeceğine dikkat çeken Cornier, "Türkiye’de bu büyümeden payını alacak" dedi.

TALEBE CEVAP İÇİN: Önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye’deki çelik pazarının yılda ortalama yüzde 6 büyüyeceğini belirten Wurth, Türkiye pazarı için çok yüksek kaliteli ürün üretmeyi planladıklarını ve burada bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. ArcelorMittal’ın yeni bir büyüme stratejisine göre 2006’da 111 milyon ton olan üretimi, 2012’de 131 milyon tona çıkarmayı planladığını belirten Wurth, "Türkiye’de de küresel çelik piyasası ile birlikte büyümeyi planlıyoruz. Küresel çelik tüketimi yılda yüzde 5-6-7 büyümekte ve dünya geliştikçe alt yapıya ihtiyaç da artıyor. Türkiye’de ve küresel olarak bir yükümlülüğümüz var, piyasanın gerekli miktarlara sahip olmasını istiyoruz" dedi. Wurth ayrıca, 500 milyon dolarlık sıcak sac tesisi yatırımını da Türkiye’nin artan ihtiyaçlarına cevap verebilmek için yaptıklarını söyledi.

ERDEMİR’E RAKİP OLACAK: 2010 yılının ortasında tamamlanıp üretime başlaması planlanan tesisin 2012 yılında tam kapasite çalışması bekleniyor. 3 milyar dolarlık bir ciro yaratması hedeflenen tesis tamamlandığında Türkiye’de şu an tek sıcak sac üreticisi konumundaki Erdemir’e de rakip olacak. Eşit yönetim ilkesiyle yönetilecek yeni tesis Arcellor Mittal ile Borusan’ın ortaklığı olan Borçelik’in dışında kalan yepyeni bir şirket konumunda olacak.

YÜZDE 25 PAY HEDEFİ: 2015’te Türkiye’de sıcak sac pazarının 14 milyon ton olması beklendiğini söyleyen Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, "İç piyasada yüzde 20-25 pazar payımızın olması bekleniyor" dedi. Ham madde tedariğinin çoğunluğunun ArcelorMittal’den karşılanacağını belirten Uğur şöyle konuştu: "Tesis piyasanın yanısıra Borçelik’in ihtiyacına da cevap verecek. Daha önce ithal ettiğimiz malzemeyi, artık bir üreteceğiz. Toplam üretimin yarısını biz kullanacağız. Yüzde 15’de ihracat hedefliyoruz" dedi.

Cari açığın yüzde 1’ini kapatırız

AGAH Uğur, 2 yıl içinde ortaklarından 125 milyon dolarlık yabancı sermaye girişinin söz konusu olacağını söylerken Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da, "Türkiye şu anda yılda 4 milyon ton sıcak sac ithalatı yapıyor. Ancak, tesisin hayata gerçeklemesiyle birlikte ithalat azalacak. İthalattan doğan kayıp göz önüne alındığında yeni yatırımımızla cari açığı yüzde 1 oranında kapatabiliyoruz" dedi. Kocabıyık, Borusan’ın uzun süredir Türkiye’nin ekonomik büyümesinin 3-4 katı yıllık büyüme gerçekleştirebilen bir şirket olduğunu ekleyerek, "2002-2006 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 36 büyüme ile 2 milyar 351 milyon dolar ciroya ulaştık. 2010 yılı sonuna kadar da 5 milyar dolar konsolide ciro hedefliyoruz" dedi.

Yolsuzluk iddiasının arkası gelmedi, zaten kafamız rahat

AGAH Uğur, "Mavi Hat" operasyonu çerçevesinde adı fesat karışan enerji ihaleleri arasında yer alan Şahdeniz Projesi’ndeki suçlamaların arkasında ne olduğunu tam olarak anlayamadıklarını söyledi. Suçlamaların arkasının gelmediğine dikkat çeken uğur, "Ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Bizimle bağlantı kuran olmadı. Zaten kafamız rahat" dedi. Şahdeniz Projesi Azerbaycan doğalgazının Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması amaçlıyor.

İhaleyi kazanamadık ama Erdemir’e saygı duyuyoruz

ARCELORMITTAL’in Erdemir’e son derece saygı duyduğunu söyleyen Michel Wurth, "2005’teki ihalede başarılı olamadık. Şu anda Erdemir’in mal sahibi Oyak’tır. Arcelormittal’in Erdemir’e ortak girişim partneri olma ihtimali yok. Her iki şirket birbirine saygılı" dedi. Açıkladıkları yatırım kararının Erdemir’e karşı alınmış bir karar olmadığını belirten Wurth, "Türk pazarında iki güçlü oyuncu liderliği ellerinde tutuyor. Arcelormittal başlangıçta Erdemir’de hala hisse sahibiyiz. Pay sahibi olarak Erdemir başarılı olursa biz de çok mutlu oluruz" diye konuştu.

ArcelorMittal ilk yarıda 55.7 milyon ton çelik üretti

ARCELOR ile Mittal arasındaki birleşmenin geçen yıl ağustos ayında gerçekleştiğine dikkat çeken Michel Wurth, "ArcelorMittal çelik sektöründe lider konumda. 314 bin çalışanı ile bu yılın ilk yarısında 55,7 milyon ton ham çelik ürettik" dedi. Wurth, stratejilerinin coğrafi açıdan yayılmak olduğunu ve kıtaların her birinde dengeli bir şekilde yer aldıklarını da söyledi.

Borçelik Türkiye’deki en olumlu deneyimimiz

BORÇELİK’in kendileri için Türkiye’deki en önemli deneyim olduğunu söyleyen Michel Wurth "Şimdiye kadar yaptığımız en başarılı işbirliğini Borusan ile gerçekleştirdik. Ayrıca Rozak’la gerçekleştirdiğimiz ortaklık sonucunda da çelik sektrörünün en büyük dağıtıcısı konumuna geldik. Servis sektöründe de gelişiyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti Adana Demirspor Galatasaray maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Adana Demirspor GS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title