Haberler

5. Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu İstanbul'da Yapılacak

5.Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu, DEİK/Türk-Türkmen İş Konseyi girişimleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un himayelerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

5. Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu, DEİK/Türk-Türkmen İş Konseyi girişimleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un himayelerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Yapılan açıklamaya göre, Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu, 5-6 Mart tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak. TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açılışını yapacağı foruma 700'den fazla işadamı katılacak.

Türk işadamlarının Türkmenistan'da gösterdiği faaliyetlerinin artarak devam etmesini arzulayan Türkmen yetkililer, 2013 projelerini, yeni yatırım fırsatlarını, Türk işadamlarına sağlayacakları avantajları 2 gün boyunca yapacakları sunumlarla Türk girişimcilere anlatacak. 35 ülkenin diplomatik temsilcilerinin katılacağı forumda 100'e yakın yabancı firma da yer alacak.

Türkmenistan bir yandan hızlı büyümesini sürdürürken bir yandan da yabancı yatırımcılar için uygun yatırım iklimini oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretleri ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yakın temasları sayesinde iki ülke arasında oluşan sıkı işbirlikleri yeni yatırım fırsatları için örnek oluşturuyor.

Türkmenistan'a 13 ziyaret gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu ülke ile olan ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da artacağını ve projelerin devam edeceğini belirtmişti. Geçen beş sene büyüme ortalaması yüzde 11 olan Türkmenistan'ın gerçekleştirdiği son reformlarla birlikte 2012 - 2016 Kalkınma Programı kapsamında ekonominin her alanına toplamda 70 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor.

-Yapılan projeler 30 milyar doları aştı-

Bu dönem boyunca Türkmenistan'da Türkiye müteahhitlik firmalarınca üstlenilen proje sayısı 1400'ü aştı. Toplam proje tutarı ise 30 milyar dolar olarak gösteriliyor. Türkmenistan 2012 yılı itibariyle, proje bedelleri sıralamasında 4,9 milyar dolar ve yüzde 19 pay ile Türk firmalarının dünyada en çok proje üstlendiği ülke konumuna yükseldi.

Türkmenistan'ın oldukça büyük önem verdiği uluslar arası yatırım forumuna ülkenin tüm bakanlıklarından katılım olacak. Türkmenistan Maliye Bakanı Sadykow Döwletgeldi, Türkmenistan İnşaat Bakanlığı, Türkmenistan Petrol & Doğalgaz ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı, Türkmenistan Tekstil Sanayi Bakanlığı, Türkmenistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı, Türkmenistan Enerji Bakanlığı, Türkmenistan Sağlık

& İlaç Sanayi Bakanlığı, Türkmenistan Ulaştırma Bakanlığı, Türkmenistan Tarım Bakanlığı, Türkmenistan Devlet Turizm Komitesi, Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği, Türkmenistan Merkez Bankası, Türkmengaz, Türkmenpetrol, Türkmenkimya gibi önemli kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin yanında, uluslararası yabancı bürokrat ve firma temsilcileri de katılacak.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Gurbanguli Berdimuhamedov Türkmenistan Abdullah Gül İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title