Haberler

3. Köprü İhalesi (2): En Kısa Yapım Teklifini İtalyan Astaldi

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3.köprü ihalesinde yapım süresi dahil en kısa teklifi 10 yıl 2 ay 20 gün ile İtalyan Astaldi-İçtaş Ortak Girişim Grubu verdi.

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3 İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü ihalesinde yapım süresi dahil en kısa teklifi 10 yıl 2 ay 20 gün ile İtalyan Astaldi- İçtaş Ortak Girişim Grubu verdi.

İstanbul Boğazı 3'üncü köprü ihalesinde teklifler açıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tekliflerle ilgili yaptığı açıklamada, İtalyan Salini-Gülermak Ortak Girişim Grubunun 3'üncü köprü tasarımında şartnamede belirtilen hususlara uymadığının tespit edildiğini belirterek, "Boğaz Köprüsü'nün ayak ve temellerinin karada kurulması, deniz trafiğinin herhangi bir şekilde etkilenmemesi, olası deniz kazalarında köprü ayaklarının zarar görmemesi için köprü ayaklarının karada planlanması şartnamede özellikle dikkate alınmıştır. Ancak Salini-Gülermak teklifinin denizde kulelerin inşasını öngördüğü ve bu şekilde projelendirdiği görülmüştür; bu yönü ile söz konusu teklif şartname isteklerini karşılamadığından son aşamada değerlendirme dışında tutulmuştur" dedi.

Bakan Yıldırım YİD Modeli ile gerçekleştirilecek projenin, yapım süresi dahil en kısa süreyi teklif eden konsorsiyuma verileceğini belirterek, Astaldi-İçtaş Ortak Girişim Grubu'nun 10 yıl 2 ay 20 günlük teklifinin en uygun teklif olduğunu açıkladı. Yıldırım, Cengiz İnşaat-Limak-Makyol-Kalyon Ortak Girişim Grubunun ise 14 yıl 9 ay 19 gün teklif verdiğini söyledi.

Bu süreye yapım süresinin de dahil olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Yapım süresi bir anlamda yükleniciyi de ilgilendiriyor. Ne kadar erken yaparsa o kadar geri dönüşü hızlı olacak. O bakımdan yüklenicilerin zaman kaybetmeden krediyi beklemeden bunun için harekete geçeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldırım 3'üncü köprü için yatırım tutarının 2.5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek, "Bu rakam artabilir de azalabilir de" dedi.

Bundan sonraki adımın bakanlık onayı olduğunu belirten Bakan Yıldırım, "İhale komisyonu çalışmalarını tamamlayıp genel müdür onay için bakanlığa gönderecek. Bakanlık onayı yaptıktan sonra görevli şirkete durum bildirecek oda gerekli hazırlıkları yapıp sözleşme imzalanması için idare ile bir araya gelecek. Bu işlem tamamlandıktan sonra işyeri teslim süreci var, işyeri teslim süreci tamamlandıktan sonra kredi çalışmalarını beklemeden firma isterse öz kaynak ile çalışmalarına başlayacak. Buna mani bir hal yok. Bizde böyle olmasını arzu ediyoruz. Projenin tamamlanması için. Hedefimiz 36 ay içinde köprü yolu yapıp en geç 2015 sonunda İstanbul'un hizmetine sunmaktır" şeklinde konuştu.

-YÜZDE 25 ÖZ KAYNAK-

İçtaş Yönetim Kurulu Başkanı Çeçen gazetecilere yaptığı açıklamada, bu gün gerçekleşen sürecin ihalenin ilk ayağı olduğunu belirterek, "İhale süreci henüz devam ediyor. İhale onayı bitmeden biz bu projeyi aldık diyemiyoruz. Yasal bir süreçtir. Burada önemli olan projenin finansmanıdır. Finansmanı temin etmekte zorluk çekmeyeceğimize inanıyoruz. Kısa zamanda finansmanı çözeceğimizi düşünüyoruz. Finansmanı çözmeden de öz kaynaklarımızla işe başlayacağız. Yüzde 25 öz kaynak kullanacağız. Projenin ön görünen bedeli 2.5 milyar dolardır. Yıl sonunda başlamayı düşünüyoruz. Yerli ve yabancı bankalarla görüşüyoruz" diye konuştu.(ANKA/SON)

(EBR/ZHR) - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Binali Yıldırım İstanbul İçtaş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title