Haberler

250 Milyon Dolarlık Dizi Film İhraç Ettik

Güncelleme:

Türkiye, geçen yıl yaklaşık 250 milyon dolarlık dizi film ihracatı yaptı.

"Binbir Gece", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Ezel", "Kara Para Aşk", "Sıla", "Yaprak Dökümü", "Aşk-ı Memnu" gibi birçok ülkeye satılan dizi filmler, Türkiye'ye milyon dolarlar kazandırmaya devam ediyor.

200 MİLYON DOLARDAN 250 MİLYON DOLARA ÇIKTI

Türk cumhuriyetleriyle 2001'de başlayıp Balkanlar, Orta Doğu ve Latin Amerika gibi bölgelerde büyük genişleme gösteren Türkiye'nin dizi film ihracatı, 2014 sonunda 200 milyon dolarken, geçen yıl 250 milyon dolara yükseldi.

Sektör temsilcileri, 2016 dizi ihracatının 300 milyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

YILDA 70 DİZİ ÜRETİLİYOR, 10-15'İ YURT DIŞINA PAZARLANIYOR

Dizi ihracatçısı Calinos Holding'in Genel Müdürü Beşir Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık ortalama 70 dizi üretildiğini söyledi.

Bunlardan 40'a yakınının reyting kurbanı olup yayından kaldırıldığını anlatan Tatlı, yayında kalmayı başaranların da sadece 10-15'inin yurt dışındaki televizyon kanallarında yerini alabildiğini vurguladı.

Tatlı, dizi ihracatından geçen yıl 250 milyon dolarlık gelir elde edildiğini, bu rakamın 2016 için 300 milyon dolara çıkmasını beklediklerini kaydetti.

Dizi film üretimindeki sorunları anlatan Tatlı, Türk dizi film sektöründe senaryo sıkıntısı yaşandığını belirtti. Tatlı, yeni konu bulmakta zorlanan senarist ve yapımcıların biraz da kolaya kaçarak, daha önce yurt dışında çekilenlerin adaptasyon haklarını alıp yeni dizi üretmeye başladığını savundu.

Bunların Türk dizisi tadında olmasının beklenemeyeceğini dile getiren Tatlı, "Bunun da ihracatı olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Yabancıların ağzında damak tadı oluşturan 'Sıla', 'Yaprak Dökümü', 'Aşk-ı Memnu', 'Fatmagül'ün Suçu Ne' gibi aşkı, aileyi, insan ilişkilerini, iyi senaryo ve iyi çekimlerle anlatan büyük Türk dramalarına tekrar dönmemiz lazım" diye konuştu.

Türk dizilerinin, esas itibarıyla ana hikaye bakımından birbirinden oldukça farklı masal ve gerçek hayatı bir arada barındırma özelliği olduğunu ifade eden Tatlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sektöre makro ölçüde baktığımızda Türk dizilerinin kendi içinden kaynaklanan problemlerinin dışında, dış etken olarak televizyon kanallarının mali problemlerinin büyük etken olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son 2 yılda televizyon kanallarının arasındaki rekabet, reklam pastasının yetersizliği ve de büyük bedeller ödenerek yayınlanan dizilerin, denek yapısı ve seyirci alışkanlıklarının değişmesi sonucunda beklenen reytingleri alamamaları temel problemler olarak gösterilebilir."

70 ÜLKEYE İHRACAT

Türk dizileri, şu ülkelere ihraç ediliyor:

"Arjantin, Bolivya, Şili, Kolombiya, Uruguay, Panama, Brezilya, Ekvator, Paraguay, Peru, Meksika, ABD, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Dominik Cumhuriyeti, Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Bosna Hersek, Brunei Sultanlığı, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Estonya, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsveç, İsviçre, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Tayland, Tayvan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün, Vietnam, Yemen, Yunanistan."

YURT DIŞINA SATILAN DİZİLER

İhraç edilen Türk dizileri ise şöyle:

"Adını Feriha Koydum, Annem, Arka Sokaklar, Asi, Aşk-ı Memnu, Azad, Benden Baba Olmaz, Berivan, Binbir Gece, Bir Bulut Olsam, Bütün Çocuklarım, Candan Öte, Çemberimde Gül Oya, Düğün Şarkıcısı, Elveda Derken, Fatmagül'ün Suçu Ne, Fırtına, Gece Gündüz, Genco, Geniş Zamanlar, Gümüş, Hanımın Çiftliği, Haziran Gecesi, Ihlamurlar Altında, İki Aile, Kampüsistan, Kara Para Aşk, Kavak Yelleri, Kaybolan Yıllar, Keşanlı Ali Destanı, Kınalı Kar, Kod Adı, Kurtlar Vadisi, Kuzey Güney, Küçük Kadınlar, Küçük Sırlar, Menekşe ile Halil, Muhteşem Yüzyıl, Öyle Bir Geçer Zaman ki, Sağır Oda, Sıla, Sonbahar, Türkan, Unutabilsem, Vazgeç Gönlüm, Yaprak Dökümü, Yılan Hikayesi, Yol Arkadaşım, Zoraki Koca."

Kaynak: AA / Ekonomi

Kara Para Aşk Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500

Yorumlar (41)

TÜRKİYEDE DEĞİL AKEPEDE SORUN VAR.:

HEPSİ REZİL DALLASIN 9. KUŞAKTAN KOPYASI . ÖZENTİ ŞIMARIKLIK, BELEŞÇİLİK BASİT CİNSELLİK TEMALI YASAKLANMASI GEREKEN FİLMLER.

27
3
yanıtYanıtla
123456789:

dizi yerine su kürtleri yurt disina pazarlasak olmazmi

11
10
yanıtYanıtla
izleyici:

onu bunu geçtim de bari şu arka sokakları satmayın biz çektik bari onlar çekmesin bu kadar acımasız olamazsınız.

15
0
yanıtYanıtla
muratMobil-ANDROID:

türk bayrağına ayağıyla basan bu adamı kınıyorum

4
9
yanıtYanıtla
Jj:

Nasıl çizecek uçarakmı denyo

yanıt16
yanıt0
ucak kus:

adam boyama yapıyor ne yapsın işi bu duvarlara yerlere goklere bayragımızı dalgalandırmak

yanıt7
yanıt0
...:

ŞAKACI SENİİİİİİİİİ

yanıt0
yanıt0
BirisiMobil-IOS:

Yalan haber. Almanya'yıda yazmışlar. 20 yıldır almanyadayım hiçbir kanalda Türk filmi görmedim.

12
0
yanıtYanıtla
ZzaMobil-ANDROID:

Avrupa ve diyer Devletler görsün..? Türklerin..üzerine yok. tecavüzde,ve kurnazlıkta.Fesatlıkta.hic deyilse oralarıda karıştırırız...Filmlerimizle

7
4
yanıtYanıtla
delikurt:

nerde eski diziler nerde haya nerde edep insanlara birbirlerini aldatmayı güzel bir şey gibi göstermek marifet mi .

10
1
yanıtYanıtla
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title