Haberler

2013 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TSK'yı kurumsal olarak görmek gerektiğini ve TSK'nın kişilere bağlı bir kurum olmadığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) kurumsal olarak görmek gerektiğini ve TSK'nın kişilere bağlı bir kurum olmadığını belirterek, "Mevcut Genelkurmay Başkanı ile silahlı kuvvetler her zaman üzerine düşeni hakkıyla yapacak güçte, yeterlilikte ve kabiliyettedir" dedi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kürecik'teki füze kalkanı sistemiyle ilgili bir soru üzerine, sistemin NATO amaçları için kullanıldığını ifade eden Yılmaz, İranlı bazı askeri yetkililerin Kürecik'teki füze sistemiyle ilgili sözlerine Türk halkının itibar etmemesi gerektiğini belirtti.

Yılmaz, Suriye tarafından düşürülen Türk savaş uçağıyla ilgili olarak,

"Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından bugüne kadar yapılan açıklamaların hepsinin doğru olduğunu ve birbiriyle çelişkisinin bulunmadığını" vurguladı.

"Türk pilotlarının, uçaktan sağ olarak çıktığı ancak Suriye tarafından sorgulanıp öldürüldüğü" yönündeki iddiaların da doğru olmadığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Uçağın radar izinde kaybolduğu an, 22 Haziran saat 11.57'dir. Bizim arama kurtarma birliklerimizin olay mahalline geldiği an, saat 13.10'dur. Bir saat içinde hangi bizim pilotlarımızı... Zaten pilotlarımız fırlatma düğmesini kullanmadılar. Uçak, 200 milin üstünde süratle denize çakıldı. Bu kadar yüksekten düşen uçakta pilotlarımızın sağ kalması mümkün mü- 'Pilotları oradan alıyor, karaya götürüyor, sorgulamasını yapıyor, öldürüyor ve bin 300 metre derine de koyuyor'. Böyle bir teknoloji, öyle bir sürat mümkün değil.

Bu konuda Türkiye, meşru hukuk düzeni içinde, uluslararası hukuka saygılı olarak tüm haklarını saklı tutmaktadır."

-"Büyükşehirlerde askeri birliklerin bulunması doğru değil"-

Bakan Yılmaz, bir milletvekilinin, "Şehir içinde kalan askeri birliklerin başka bir yere taşınması söz konusu mudur-" sorusuna karşılık, bununla ilgili genel bir çalışma yapıldığı yanıtını verdi.

Bu doğrultuda, İstanbul Hadımköy'deki bir tugayın Edirne Babaeski'ye taşındığını belirten Yılmaz, Ankara Polatlı'daki askeri birliğin Eskişehir'e taşınmasının söz konusu olmadığını, Etimesgut'taki birliklerin Polatlı'ya, Kara Havacılık Okulu'nun ise Isparta'ya taşınması hazırlıkları yapıldığını söyledi.

Yılmaz, "Büyükşehirlerde askeri birliklerin bulunmasını şahsi olarak doğru bulmuyorum. Anadolu'daki nüfusu az olan illere taşınması gerektiğini düşünüyorum. TSK'nın da buna benzer çalışmaları var" diye konuştu.

Ordu mensuplarının moral durumuyla ilgili bir başka soru üzerine Yılmaz,

"Türk ordusu, bu bölgenin de NATO'nun da en güçlü ordusudur. TSK'yı kurumsal olarak görmek lazımdır. Kişilere bağlı değildir. Mevcut Genelkurmay Başkanı ile silahlı kuvvetler her zaman üzerine düşeni hakkıyla yapacak güçte, yeterlilikte ve kabiliyettedir. Kurum olarak sağlamdır. Moral üst düzeydedir" değerlendirmesinde bulundu.

İsmet Yılmaz, uzun menzilli hava savunma sistemiyle ilgili de 4 ülkeden teklif alındığını, değerlendirmenin sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, disiplin mahkemeleri konusunda bir düzenleme yaptıklarını dile getiren Yılmaz, oda hapsini kaldıracaklarını kaydetti.

Yılmaz, Türkiye'de, ileride kadın Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı ya da Genelkurmay Başkanı olup olamayacağının sorulması üzerine de orduda bin 354 kadın subay bulunduğunu, harp okulundan mezun olan bu kadın subayların şu anda binbaşı rütbesinde olduklarını anlattı.

Yılmaz ayrıca, TSK'ya karşı hak etmediği sıfatları kullanmaktan kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Görüşmelerin ardından bakanlığın 2013 yılı bütçesi kabul edildi.

(Bitti)

Muhabir: Ferhat Demircan

Yayıncı: Tarkan Demir - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Milli Savunma Bakanlığı Suriye Tsk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title