Haberler

'2010 Kültür Başkenti'ne Gelen Türk İmzalı Elektrikli Otoyla Gezecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Test Ettiği Murat Günak İmzalı Elektrikli Otomobil, Seri Üretime Geçmese Bile İstanbul'un "Avrupa Kültür Başkenti"ne Dönüşeceği 2010'da Özel Konukları Ağırlama Aracı Olacak. Taysad Başkanı Ömer Burhanoğlu, "4 Kapılı 25 Prototip Mindset'i 2010 Yılına Yetiştirmek İçin Çalışacağız" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın test ettiği Murat Günak imzalı elektrikli otomobil, seri üretime geçmese bile İstanbul’un "Avrupa Kültür Başkenti"ne dönüşeceği 2010’da özel konukları ağırlama aracı olacak. TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu, "4 kapılı 25 prototip Mindset’i 2010 yılına yetiştirmek için çalışacağız" dedi.

2010 yılında Avrupa’nın Kültür Başkenti olacak İstanbul’a gelecek önemli konuklar Türk tasarımcı tarafından geliştirilen elektrikli ’Mindset’le şehri gezecek. Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın denediği ve Türkiye’de üretimi için tam destek verdiği Murat Günak imzalı elektrikli hibrid otomobil seri üretime geçmeden önce 20-25 tane üretilip 2010’da Avrupa’nın Kültür Başkenti olacak İstanbul için yetiştirilecek. Böylece Türk malı elektrikli hibrid otomobil Mindset, Kültür Başkenti toplantıları için Türkiye’ye gelen devlet adamları ve ünlü isimleri İstanbul’da gezdirecek.

4 kapılısı olacak

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, Avrupa’nın Kültür Başkenti İstanbul toplantılarında misafirlerin Türk malı bir otomobille dolaştırılmasının ses getireceğini belirterek, "Bizim amacımız 2 kapılı Mindset’in 4 kapılısını 2010 yılına yetiştirmek. İlk aşamada araç seri üretime geçmeden 25 prototipin üretilmesi için çalışacağız" diye konuştu.

Bu kadarını beklemiyorduk

Murat Günak’ın ortak olduğu Spirt Avert şirketinin Türkiye Temsilcisi Kaan Kurşun, "Günak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği destekten çok etkilendi" diye konuştu. Günak’ın Başbakan’a kendisini ve yaptığı çalışmaları anlattığını belirten Kurşun, şunları söyledi: "Toplantıda oldukça duygusal bir atmosfer oluştu. Başbakan, Murat Günak’ın başarılarından çok etkilendi. Günak, büyük bir gururla toplantıdan ayrıldı. Bu kadar yakın ilgiye beklemiyorduk" dedi.

İncelenip, desteklenmeli

Mindset’i Türkiye’de üretebilecek yatırımcılar arasında Doğuş Grubu’nun isminin geçmesini değerlendiren Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, "Doğuş Grubu olarak şu anki ekonomik ortamda yatırım yapmak veya marka yaratmak gibi bir gündemimiz yok. Ama Murat Günak’ın yarattığı bu otomobilin incelenmesi ve desteklenmesi gerekiyor" dedi. Global bir piyasa içinde olduklarını kaydeden Bilaloğlu, şunları dile getirdi: "Kuşkusuz Türkiye için Türk bir tasarımcının geliştirdiği araç ekstra avantaj sağlar. Ama bu bağımsız bir marka ve model olacağı için ciddi fizibilite yapılması gerekiyor. Mevcut bir markanın bünyesinde olsaydı onların dağıtım kanallarıyla satılırdı. Ama şimdi üretimin dışında dağıtım kanalları nasıl olacak ona bakılmalı. Üretim maliyetleri incelenmeli. Bunlar yapıldıktan sonra Doğuş Grubu’nun bu yatırıma sıcak bakıp bakmayacağı belli olur."

Auto Bild: Geleceğin Porsche’si olabilir

AVRUPA’nın en önemli otomobil dergisi Alman Auto Bild, nisan sayısında Murat Günak’ın Mindset’i ile Porsche 911’i karşılaştırdı. "Geleceğin spor otomobilleri böyle mi olacak?" başlıklı karşılaştırma yazısında Auto Bild’de Mindset ile ilgili şu görüşlere yer verildi: "Mindset geleceğin Porsche’si olabilir. Klasik yerine elektrikli, güçlü yerine çok hafif. Bu araç gerçekten çok çekici özellikler sunuyor. Özellikle de küresel krizin bu kadar güçlü hissedildiği, çevre kaygılarının gittikçe şiddetlendiği günümüzde. Almanya’da yapılan ölçümlere göre Mindset’in 100 km ilerlemek için ihtiyaç duyduğu elektriğin bedeliyle 1.2 litre benzin alınabiliyor. İlk cümlede "geleceğin Porsche’si" terimini kullanmıştık ve bu hiç de abartılı bir saptama değil. Çünkü Mindset ile 911 arasındaki ortak noktalar sanıldığından çok fazla: Yüksek verim, güvenilirlik, kalite ve statü. Mindset’in üreticileri Porsche’yi başka bir nedenle de örnek alıyor: 1948 yılında Ferdinand Porsche, 356’yı piyasaya çıkardığında tam bir devrim yaratmıştı. Çünkü halkın Kaplumbağa’sı bir spor otomobile dönüşmüştü. Aynı şeyi Mindset de hedefliyor. 2+2 oturma düzenli Mindset’in 22 inçlik jantları ve ince tabanlı lastikleri, yolda bir böcek gibi ilerliyormuş hissi veriyor. Geleceğin sporcusu olarak sunulsa da bu otomobilin teknik verileri pek de etkileyici değil aslında. Örneğin menzili 100 km, maksimum hızı ise 140 km/s. Ancak bu çevreci otomobilin çekici özellikleri çok farklı yönlerde gizli. Örneğin yolda neredeyse süzülerek ilerliyor, deri döşemelerde çok rahat oturuluyor, önemli bilgiler laptop ekranına yansıtılan analog görünümlü göstergelerden izleniyor, yüksek oturma pozisyonu görüşü iyileştiriyor."

Otoda büyümenin yolu niş modelden geçiyor

TÜRKİYE’nin otomotivde büyümesinin yolunun niş modellerle olacağını da söyleyen Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, "Bu noktadan baktığımızda elektrikli bir araç olan Mindset, Türkiye için niş bir proje. Bu aracı sadece üretilip satılacak bir araç olarak değil Türkiye’ye teknoloji alanında sağlayacağı katkılara da bakmamız lazım. Belki bu araçta kullanılan teknoloji yarın başka sektörlerde de kullanılacak. Yani bu araç teknoloji olarak da Türkiye büyük katma değer sağlayabilir" dedi. Bilaloğlu, Alman Volkswagen Grubu’nun elektrikli araçları otomotiv sektöründe bir geçiş teknolojisi olarak gördüğünü de belirterek, "10-15 yıl elektrikli araçlar piyasaya yön verecektir. Ama unutulmaması gereken elektrikli araç kullanırken çevreyi korusada, pil üretimi çok da çevreci değil. Bu yüzden elektrikli araçlar geçiş olup, yerini daha çevreci enerjilere bırakacak" yorumunu yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title