Devrek'e ait olduğu tescillenen 'Tombulacık Halimem' türküsünün hikayesi

Kültür Sanat Haberleri

TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu'nun 73 yıldır 'Bolu' türküsü olarak kaydettiği ve birçok dizide de kullanılan 'Kiraz Aldım Dikmeden/ Tombulacık Halimem' isimli türkünün Zonguldak'ın Devrek ilçesine ait olduğunu tescillendi.

TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu'nun 73 yıldır ' Bolu' türküsü olarak kaydettiği ve birçok dizide de kullanılan ' Kiraz Aldım Dikmeden/ Tombulacık Halimem' isimli türkünün Zonguldak'ın Devrek ilçesine ait olduğunu tescillendi. Tescilin ardından türkünün sözlerini yazan Mehmet Dinç ve karşılıksız aşkı Halime Subaşı'nın köyü Hüseyinçavuşoğlu'nda büyük sevinç yaşandı. Kararın ardından Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) saz ekibi, türküde 'yarbaşı' olarak geçen, köyün girişindeki tepede türküyü seslendirdi.

Türkünün Bolu değil Zonguldak'ın Devrek ilçesine ait olduğuna dair Devrek Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK), TRT'ye itirazda bulundu. Belgeleri inceleyen TRT Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu, geçen Nisan ayında türkünün Bolu'ya değil, Devrek'e ait olduğuna karar verdi. ROSAK Başkanı İbrahim Tığ, türkü sözlerinin 10 Şubat 1922 tarihinde Hüseyinçavuşoğlu köyünde 'Deli Mehmet' lakaplı Mehmet Emin Dinç'in işlediği bir cinayetin ardından köyden Bolu'ya kaçarken son kez köyüne bakarken yazdığını belgeledi. Mehmet Emin Dinç'in, eşi ölen iki çocuklu Halime Subaşı'na duyduğu karşılıksız aşkın ardından yazdığı sözler, 1946 yılında bestelenerek TRT repertuvarına girdi. Türkü, ardından birçok sanatçı tarafından seslendirildi. Büyük ilgi gören türkü, dizi ve filmlerde de halen yer almaya devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Zonguldak, Devrek, Kiraz, Bolu, Kültür Sanat, Haberler