Skolyoz Tedavilerinde İlk Çare Ameliyat Değil!

Sağlık Haberleri

Skolyoz her yıl daha fazla artarken ameliyat dışı tedavi yöntemleri arasında yer alan fizik tedavi egzersizleri daha çok önem kazanıyor.


Skolyoz hastalığında ilk çarenin ameliyat olmadığını belirten Sportomed Skolyoz ve Omurga Kliniği Kurucusu Fizyoterapist Serpil Şakir Kanıgür, skolyoz tedavisine bütüncül yaklaşımların olması gerektiğini belirtirken Uzm. Psikolog Duygu Kuzu ise skolyozlu çocukların psikolojisinin önemine değindi.

Fizyoterapist Serpil Şakir Kanıgür, "Skolyoz tedavilerinde ilk çare ameliyat değil, öncelikle skolyoz tedavi basamaklarını bilmek önemli. 20 dereceye kadar olan eğriliklerde 3D skolyoz egzersizleri, 20—25 derecenin üzerindeki eğriliklerde kişinin kemik yaşı değerlendirilerek korse ve 3D egzersizler ile tedavi olunabilirken 45 derece üzerindeki eğriliklerde diğer cerrahi kriterlerde göz önüne alınarak ameliyat kararı düşünülmelidir. Tedavi basamaklarına karar verilirken tek kriter cobb açısı değildir. Kişinin yaşı, kemik gelişimi, postural durumu, skolyozun çeşidi ve diğer risk faktörleri göz önüne alınarak kişi için en uygun tedavinin en doğru zamanda uygulanması önemlidir.
Skolyoz tedavilerine bütüncül yaklaşmak gerekir. Doktor, fizyoterapist, ortez teknikeri ve psikoloğunda katılımını gerektiren bir tedavi planı olmalıdır. Bu doğrultuda fizik tedavi uygulamalarında kişiye özel olarak bir tedavi planlanması en doğru olanıdır. Fizik tedavi uygulamaları her yaş grubunda, cerrahi öncesi veya sonrası, kişiye özel olarak planlanır.Bu doğrultuda tedavinin amacı, hedefi ve tedaviden beklentiler belirlenir." dedi.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık, Haberler