Dağ taş kırmızıya büründü! İşte doğunun ağlayan gelini

Batman'ın Sason ilçesinde bazı bölgelerde doğal olarak yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" veya "hüzün çiçeği" diye bilinen ters laleler, güzellikleriyle doğayı renklendirdi.

10.05.2022 12:36
1

İlçenin dağlık kesimlerinde doğal ortamda yetişen ters laleler, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

2

Ağlayan gelin çiçeğinin hikâyesi, tarih boyunca iki farklı şekilde anlatılmıştır. Günümüzdeki Hakkâri bölgesinde yaşayan medeniyetlerin bu bitkiye ismini verdiği ve eşsiz duruşundan dolayı korumaya aldığı söylenmektedir.

3

Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Esra Okudur, gazetecilere, ters lalenin genellikle soğuk iklimlerde yetişen bir bitki türü olduğunu söyledi.

4

Okudur, ters lalenin çiçeklenme süresi 10-15 gün arasında değişen endemik bir bitki olduğunu ifade ederek, "Görselliği muhteşem bir bitki. Geçen yıl da bu yıl da görme fırsatı yakaladım." dedi. Vatandaşlardan Davut Bozyel de ters laleleri görmek için Batman merkezden ilçeye geldiğini söyledi. Kaynak: AA

5

Bitlis'in Mutki ilçesinde de "hüzün çiçeği" diye bilinen ters laleler, doğayı renklendirdi. Peki Anadolu'nun her yanını, özellikle doğu illerimizde doğayı renklendiren bu güzel çiçeğin özellikleri nelerdir.

6

Ayrıca Hristiyanlık için de önemli bir bitkidir. Zira hikâyeye göre İsa'nın çarmıha gerilmeye giderken tüm yollarda bu çiçeklerin olduğu söylenir.

7

Bu yollardaki tek bir çiçek boynunu bükmeden durur ve Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinden sonra boynunu bükerek ağlamaya başlar. Bu nedenle Hristiyanlıkta kutsal sayılır. (Begonya.com)

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.