AYM'nin İnfaz Yasası'nın iptal istemine ret kararının gerekçesi

Güncel Haberler

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM), İnfaz Yasası'nın şekil yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili talebe verdiği ret kararının gerekçesi yayımlandı.

ANAYASA Mahkemesi'nin (AYM), İnfaz Yasası'nın şekil yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili talebe verdiği ret kararının gerekçesi yayımlandı. Kararda, iptali istenen düzenlemenin af niteliğinde olmadığına, bu itibarla Anayasa'nın 96'ncı maddesine aykırı olmadığına dikkat çekildi.

AYM'nin, İnfaz Yasası'nın şekil yönünden iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu reddettiği kararın gerekçesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Gerekçeli kararda, iptal başvurusunda düzenlemenin özel toplu af niteliğinde olduğu, af ilanını konu alan kanunların kabulü için TBMM üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğunun gerektiği, dava konusu kanunun kabulünde ise bu nitelikli çoğunluğun aranmadığı belirtilerek, kuralların şekil bakımından Anayasa'ya aykırı olduğunun ileri sürüldüğü hatırlatıldı. Düzenlemenin suçu konu alan, suç nedeniyle soruşturma ve kovuşturma yapılmasını engelleyen niteliğinin bulunmadığının, bu yönüyle genel af niteliği taşımadığının açık olduğuna dikkat çeken AYM, bu çerçevede anılan maddenin öngördüğü kurumun 'özel af' niteliğinde olup olmadığının incelendiğini bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel, Haberler