Haberler

Kuraklık Sonrası Yağmur, Zeytine İlaç Gibi Geldi

Kuraklık sonrası yağmur, zeytine ilaç gibi geldiBALIKESİR - İçinde bulunduğumuz zeytin hasat yılı, uzmanlara göre, son yılların en verimli sezonu olarak değerlendirilirken, son yağan yağışların zeytine ilaç gibi geldiği ve rekolteyi olumlu etkilediği açıklandı.

Kuraklık sonrası yağmur, zeytine ilaç gibi geldi

BALIKESİR - İçinde bulunduğumuz zeytin hasat yılı, uzmanlara göre, son yılların en verimli sezonu olarak değerlendirilirken, son yağan yağışların zeytine ilaç gibi geldiği ve rekolteyi olumlu etkilediği açıklandı.

Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, küresel ısınma nedeniyle yaşanan mevsim değişikliklerinden dolayı oluşan kuraklığı ele alarak, geçtiğimiz günlerde yağan yağmurun az da olsa faydalı olduğunu söyledi. Uzmanlar, 2017-2018 hasat sezonunu son yılların en verimli yılı olarak değerlendirirken, bu yıl dünya sıralamasında zeytinyağı konusunda 2'nci sıraya gelineceği söyleniyor. Oluşumunu tamamlarken yağmur görmesi gereken zeytin danelerinin az yağış almasından dolayı yüzde 5 ile 10 arasında mahsul kayıpları yaşayacağını söyleyen Ali Yılmaz Diker, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Diker, "Bölgemiz yaklaşık 1 buçuk aydır yağış almıyordu. Bu hasat döneminde zeytin ağacı iyice bunalmıştı. Bu nedenle zeytin danelerinde buruşmalara sebep olmaya başlamıştı. Bu hasat için önemliydi. Şu günlerde yaşanan yağışlar zeytine az da olsa çok faydalı oldu. Çünkü yağış geç kaldı. Bu yağış 1 ay önce olsaydı çok daha güzel olacaktı. Mevsim şartları değişiyor. Geçen yıl da hemen hemen aynı durumu yaşamıştık. Az olan mahsul kuraklıktan olumsuz etkilenmişti. 2 senedir küresel ısınmanın etkisi altındayız. Bu bizi endişelendiriyor. O yüzden bir şekilde önümüzdeki yıllar için önlem alabileceğimiz çalışmalar yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Yağışların az olmasından dolayı mutlaka mahsul kayıpları söz konusu. Bu dane zeytine de, zeytinyağı kalitesine de yansıyacak. Az yağış nedeniyle zeytinin son halindeki gelişme tamamlanamamış oldu. Bu yıl mahsul fazla olduğu için çok büyük bir etkilenme olmamakla birlikte tahminen zeytin danesinde ve yağda yüzde 5 veya 10'luk bir etkilenme olabilir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title