Haberler

Zonguldak Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma

Kılıçdaroğlu Ben dokunulmazlığımı kaldırıyorum, yiğitsen sen de kaldır - EKSİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE BULUŞMACHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ta bir otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, onların sorunlarını dinledi.

Kılıçdaroğlu Ben dokunulmazlığımı kaldırıyorum, yiğitsen sen de kaldır - EK

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE BULUŞMA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ta bir otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek, onların sorunlarını dinledi. Basına kapalı gerçekleşen toplantının sonunda konuşan Kılıçdaroğlu, Çanakkale'de nasıl mücadele ettiysek, Türkiye'yi zamanında nasıl karanlıktan aydınlığa çıkarttıysak aynı azim ve kararlılıkla çıkaracağız. Üzerinde anlaşacağımız konu 'ahlak' olmalı. Sağcısı, solcusu, ilericisi, gericisi hep birlik olmalıyız. Bu ülkenin birinci sorunu ahlaktır, ikinci sorunu da adalettir. Bunların olmadığı yerde ne demokrasi olur, ne de insanlar birbirlerini dinler dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 2 kişinin yan yana yürümez duruma geldiğini, ülkede demokrasi olmadığını söyledi. Darbe hukuku değişmediği sürece Türkiye'ye tam demokrasinin gelmeyeceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, Anayasa ile beraber darbe hukukunun da değişmesi lazım dedi.

'BİR KİŞİNİN ARZUSUNA GÖRE BAŞKANLIK GELMEZ'

Bir ülkenin siyasi rejimini o ülkenin tarihi ve siyasi unsurlarının belirleyeceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu

Bir kişi bir karar verdi, ertesi gün 'Rejimi değiştirelim.' Böyle bir uygulama olmaz. Amerika'nın tarihi sürecine bakıldığında neden başkanlık sistemi olduğu görülür. Almanya'da başka bir sistem var. İngiltere'de, Danimarka'da, Hollanda'da, Japonya'da başka sistemler var. Ama kendi tarihi koşulları o sürece getirmiştir. Bizim 150 yıla yakın parlamenter sistem tecrübemiz var. Osmanlı'da da parlamenter sistemdi şimdi de parlamenter sistem. Gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Aksayan yönleri var mı Var tabii. Düzeltilmeli mi Evet düzeltilmeli. 'Yapalım bunu.' 'Hayır, biz başkanlık sistemi getireceğiz.' Neye göre başkan, kime gören başkanlık sistemi Birisinin arzusuna göre başkanlık sistemi getireceğiz. Bir kişinin arzusuna göre Türkiye'ye başkanlık sistemi gelmez. Bu doğru olmaz, yanlıştır. Gereksiz lüzumsuz, bir tartışmanın içine girmiş durumdayız. Dünya kadar derdimiz var. Milyonlarca çocuğumuz işsiz. Biz bunlarla uğraşacağımıza Türkiye'de kalkmışız rejimi değiştireceğiz. Niye değiştireceğiz, hangi gerekçeyle değiştiriyoruz.

'YOKSULLUĞUN SİYASİ SÖMÜRÜ ALANI OLMASI DOĞRU DEĞİL'

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921'de Çocuk Esirgeme Kurumu'nu kurduğunu hatırlatarak sosyal devletin önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu

Sosyal devleti güçlendirmemiz gerekiyor. 21'inci yüzyılın Türkiye'sinde yoksulluk olmamalı. Sosyal devletin bir kuralı vardır. Sosyal devlet, hukuk devleti, adalet devleti olan bir ülkede kişinin yoksulluğu teşhir edilemez. Aynı kural İslamiyet'te ve diğer dinlerde de vardır. İnsanın yoksulluğu, fukaralığı teşhir edilemez. İslamiyet'in kurucusu Peygamberimiz, 'Sağ elin verdiğini sol el görmeyecektir' diyor. Yardımı insani kurallar içinde yapacaksınız. Yoksulluğun siyasi sömürü alanı olması doğru değil, karşı çıkmamız lazım.

'KURAYLA İŞ, ŞEHİTLERE YAPILMIŞ SAYGISIZLIKTIR'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı kura töreniyle şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdam edilmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle dedi

Geçen gün şehit yakınları ve gaziler davet edilmiş, kurayla iş. Kime çıkarsa. Bu gazilere ve şehit yakınlarına yapılmış en büyük saygısızlıktır. Sen devletsin. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti, şehit yakınları ve gazilerin sorunlarını gideremez mi Önümüzdeki günlerde bir kanun teklifini bizzat ben imzalayıp vereceğim. Başbakanlık'a bağlı Şehitler ve Gaziler Yüksek Kurulu'nun oluşturulması lazım. Ben gazilerle, şehit yakınlarıyla da konuşuyorum. Bir hakkını almak için elli dereden su getiriyorlar. O oraya, o oraya havale ediyor. Tek bir yere gidecekler ve sorunları çözülecek. Seçim vaadim. Sözümüzün arkasındayız. Şehit yakınları ve gaziler milletvekili sağlık haklarından nasıl yararlanıyorlarsa aynı koşullarda onlar da yararlanacak. Allah aşkına bunun kurası mı olur Hayatını vermiş, siz kuradan bahsediyorsunuz. Bunlar olmaz. İngiltere'de bir gazi mağazaya gittiğinde anons edilir, 'falan gazi mağazamızı onurlandırmıştır' diye. Bu kadar değer veriliyor. Biz neredeyse şehitlerimizi ve gazilerimizi devre dışı bırakıyoruz. Bunlar doğru değil.

Toplumsal barışı sağlamaları gerektiğini de söyleyen Kılıçdaroğlu, Bu sorunu CHP dışında hiçbir parti çözemez. Çünkü biz kuvayi milliye geleneğinden geliyoruz. Demokrasi ve özgürlük içinde biz bu sorunu çözeriz dedi.

BELEDİYEYİ ZİYARET ETTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle buluşmasından sonra Zonguldak Belediyesi'ne geçerek Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir'i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, belediye ziyaretinden sonra kentten ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Çanakkale Zonguldak Politika Güncel Haberler

title