Haberler

Zonguldak - Maden İşletmelerini Ayağa Kaldıracak Destek

Maden işletmelerini ayağa kaldıracak destekZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, özel maden şirketlerinin Torba Yasa ile artan maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklikle ton başına verilen 22 liralık desteğin 46 liraya çıkarıldığını söyledi.

Maden işletmelerini ayağa kaldıracak destek

ZONGULDAK Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, özel maden şirketlerinin Torba Yasa ile artan maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklikle ton başına verilen 22 liralık desteğin 46 liraya çıkarıldığını söyledi. Demir, "Bu bizi ayağa kaldıracak bir destek" dedi.

Soma faciasının ardından Eylül 2014'te yürürlüğe giren ve maden işçisine en az 2 asgari ücret ödenmesi, yer altı çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi hükümler içeren Torba Yasa ile maliyetleri artan Zonguldaklı kömür işletmecileri, üretimi durdurarak işçi çıkarmaya gitti. 2 bin lira olan bir işçinin aylık maliyeti, Torba Yasa'dan sonra 3 bin 750 liraya yükseldi. Yaklaşık 4 bin işçiyi işsiz bırakan süreçte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonunda işletmecilerin maliyet farklarının ödenmesine karar verildi. 9 Temmuz 2015'de yapılan düzenlemeyle işletmelerin ton başına 56 lira tutan ek maliyetinin 22 lirası devlet tarafından karşılandı. Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, dün yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle 22 liralık desteğin ortalama 46 liraya çıkarıldığını söyledi. Yeni kararın kendileri için olumlu olduğunu ifade eden Demir şöyle dedi:

"İşçilik maliyetleri olan hazırlık dönemi için hiçbir destek ve teşvik ön görülmüyordu. Sadece üretilen bir kömürün ton başına desteği ön görülüyordu. Yeni kararda hazırlık döneminin de en azından kapsama alınması sevindirici. Bu destek de işletmeci arkadaşlarımızın elini güçlendirecek ve kolaylaştıracaktır."

18 aylık süreçte 4 bin madencinin işten çıkarıldığını söyleyen Demir, bu noktadan sonra işletmecilerle bir araya gelip ocaklarını tekrar nasıl üretime geçireceklerini planlayacaklarını söyledi. Demir, "Bu destek bizi ayağa kaldıracak bir destek. Ama tüm ocakları birden 2-3 ay içinde çok kısa bir süre içinde mi hayata geçirebiliriz, yoksa bu biraz daha zaman mı alacak bakacağız. Bu dönemde işlerini kaybeden 4 bin madenci arkadaşımız var. Onlar bizden köylerinde, gurbette haber bekliyorlar. Bunları hangi vadede tekrar iş başı yaptırabileceğiz, tüm sahalarımızı çalışır hale getirebilecek miyiz, yoksa bir kısmından feragat mı edeceğiz bu soruların yanıtını da önümüzdeki hafta olacak gelişmelerde daha detaylı verebileceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Metin Demir Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title