Haberler

Zonguldak: 1. Ulusal Kamu Avukatları Sempozyumu

Zonguldak'ta Düzenlenen 1. Ulusal Kamu Avukatları Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Açıklandı.

Zonguldak'ta düzenlenen 1. Ulusal Kamu Avukatları Sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı.

Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada, kamuda görev yapan avukatların çok büyük sorumluluk altında bulunmasına karşın ekonomik sıkıntılarının giderilememesi halinde eylem kararı alacakları belirtildi. 2 gün süren Kamu Avukatları Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

"Son yıllarda çeşitli Barolar vasıtasıyla TBMM, siyasi partiler ve milletvekilleri nezdinde özlük haklarımızın iyileştirilmesine yönelik yapılan girişimlerden herhangi bir sonuç alınamamıştır. Personel rejimiyle ilgili hazırlanan kanun tasarılarında kamu kesimi avukatlarına yönelik olumlu bir düzenleme yapılmamıştır. Kamu kesiminde çalışmakta olan avukatların, hukuk devleti kavramının yerleştirilmesinde, hukukun üstünlüğü düşüncesinin toplumda egemen kılınmasında ve vatandaşların devlete güven duymasındaki önemi göz ardı edilemez. Yolsuzlukla mücadelede başarıya ulaşılabilmesini sağlayacak en önemli denetim mekanizmalarının başında kamu avukatlarının geldiği unutulmamalıdır. Bu anlamda devletin kamu kesiminde çalışan avukatlarca savunulması terk edilmemeli, aksine daha ileri noktalara taşınmalıdır. İçinde bulunduğumuz dönemin kritik koşullarında devletimizin dayandığı temel ilkelerin göz ardı edilmesi, Anayasamızın değiştirilmesi mümkün olmayan maddelerinin zorlanması gibi olumsuz gelişmeler dikkate alınarak, kamu avukatlarının devletimizin ve ülkemizin ulusal çıkarlarını daha bilinçli ve daha dikkatli savunmaları gerektiği açıktır. Hukuk devletinin 'sav-savunma-karar' üçgeni üzerine kurulduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçek olduğu halde, savunmada yer alan ve kamu adına hareket eden avukatların yargının diğer mensuplarına göre özlük hakları ve statü yönünden çok geride bırakıldıkları ortadadır. Kamu adına yargı görevi yapan iddia makamıyla, savunma arasındaki bu anlamsız farklılığın giderilmesi ve en kısa sürede kamu kesiminde çalışan avukatların da hakimler ve savcılar statüsüne eşit veya benzer bir statüye kavuşturulması ilgililer için kaçınılmaz bir görev, kamudaki avukatlar için vazgeçilmez bir beklentidir."

Yıllardır kamuda görev yapan avukatların, ağır ekonomik koşullara rağmen, devletin milyarlık, trilyonluk davalarını savunmada gösterdikleri fedakarlıkların artık fark edilmesi gerektiğinin belirtildiği bildirgede, "Devletin kamu kesiminde çalışan avukata bakışındaki çarpıklık artık düzeltilmelidir. Öncelikle siyasetçiler ve devlet yöneticileri kamu kesiminde çalışan avukatları memur olarak görmekten vazgeçmeli ve onun hukukçu kimliğini kabul etmelidir. Kaldı ki kamu kesiminde çalışan avukatlar, başta Avukatlık Kanunu olmak üzere mevcut yasal düzenlemelerdeki kendilerine tanınan haklarını dahi kullanamamaktadır. Bunun somut bir örneği olarak Avukatlık Kanunu 164/son hükmü gereği avukata ait olduğu belirtilen vekalet ücretine ilişkin hükmünden kamu kesiminde çalışan avukatların yararlandırılmamasıdır. Ayrıca avukatların bağımsızlığı ilkesine aykırı olarak hukukçu olmayan teftiş kurulları ya da bürokrasinin çeşitli elemanlarınca kamu kesiminde çalışan avukatların denetlenmesinin önüne geçilmelidir. Sonuç olarak, bütün sorunların çözümü için kamu kesimi avukatlarının mali, özlük ve diğer tüm hak ve yükümlülüklerinin ayrı bir yasayla düzenlenmesi, kalıcı düzenleme yapılıncaya kadar kamu kesiminde çalışan avukatların ek göstergelerinin hakim ve savcıların ek göstergeleri seviyesine çıkartılması, özel hizmet tazminatlarının artırılması, makam ve temsil tazminatı verilmesi ve avukatlık ücretlerine uygulanan limitlerin kaldırılması bir an evvel gerçekleşmesi beklenen düzenlemelerdir. Kamu kesiminde çalışan avukatların daha fazla mağdur edilmemesi bakımından Türkiye Baroları ve Barolar Birliği'nin işbirliğiyle Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Bakanlar Kurulu, siyasi parti grupları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Kısa sürede sonuç alınamaması halinde ise hazırlanacak eylem planının hayata geçirileceğini, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız" denildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title