Haberler

Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Pamuk Açıklaması

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, İhracatın Önemli Bölümünü Oluşturan Tekstil ve Konfeksiyon Sanayiinin Hammaddesi Olan Pamuğun Artık İhtiyacı Karşılayamaz Duruma Geldiğini Söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, ihracatın önemli bölümünü oluşturan tekstil ve konfeksiyon sanayiinin hammaddesi olan pamuğun artık ihtiyacı karşılayamaz duruma geldiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, yaptığı açıklamada, "Ülkemizin ve Ortadoğu'nun tarım kenti olan GAP Bölgesi'nin esas ana ürünü olan pamuk, tarım ürünleri arasında yüksek katma değer ve istihdam yaratan, tarım-sanayi tarladan konfeksiyona kadar önemli rol oynayan, dünya tarım ticaretinin başta gelen tartışmasız önemli bir üründür. Şanlıurfa ili ülkemizin önemli pamuk üretim merkezlerinden birisidir. Ülkenin pamukta yüzde 30'nu yani 190 bin hektar alanda pamuk üretim yapılmaktadır. Bu da 874 bin ton kütlü pamuk, 340 bin 500 ton lif pamuk ve 533 bin 500 ton çiğit demektir. Her yılda Şanlıurfa ve GAP Bölgesi'nde 2 bin ile 5 bin hektar arasında pamuk tarımı artmaktadır. 190 bin hektar alan demek 190 bin kişiye iş istihdamı açılması demektir. Bu nedenle de GAP'ın biran önce bitirilmesi gerekir ki, daha fazla insana iş imkanı açılsın. Ülkemiz ihracatının önemli bölümünü oluşturan tekstil ve konfeksiyon sanayisinin hammaddesi olan pamuk artık tekstil sanayisinin ihtiyacını karşılayamaz duruma gelmiştir. Bunun en büyük sebebi; pamuk fiyatlarının dünya piyasalarında düşük olması, üretim maliyetlerinin yüksek olması, hasatta işçilik problemi ve ülkemizde pamuğa verilen teşvik primlerinin yetersizliği kısaca sayılabilir. Üreticiler diğer ülkedeki üreticilerle yarışa bilmesi için biran önce maliyetlerin düşürülmesi gerekmektedir. Makineli hasadın yaygınlaştırılması işçilik giderlerinin azalmasına ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlayacaktır. Üreticilerin daha modern tarım aletlerini kullanabilmesi için pamuk toplama makinesi ve kendi yürür ilaçlama makinesinin da yaygınlaştırılması için devlet üreticilere özel krediler açmalıdır. Ülkemizde pamukta uygulanan destekleme primlerinin hazine arazilerinde pamuk üretimi yapan üreticilere de yapılması gerekir. Özellikle Harran ovasındaki pamuk üreticilerinin de basınçlı sulama sistemlerine geçmeleri gerekmektedir. Bunun için de devletin gerekli uygulamaları ve altyapıyı bir an önce başlatması gerekir. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi olarak bölgemizde 2007 yılında üretilen kütlü pamuğun odamız teknik elemanlarınca yapılan çalışma sonucunda tahmini maliyetinin 1,038 YTL/Kg satış fiyatının da 1,297 YTL/Kg olması gerektiği saptanmıştır. Odamızca tespit edilen pamuk satış fiyatı ile piyasada oluşan fiyat arasındaki farkın üreticiye prim olarak ödenmesi pamuk üretiminde olumlu gelişmelere neden olacaktır" dedi.

(FÖ-ST-Y)

10.09.2007 16:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title