Haberler

Ziraat Bankası Halka Açılıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Önümüzdeki Dönemde Ziraat Bankası'nı da Halka Açmak İstediklerini Belirtti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önümüzdeki dönemde Ziraat Bankası'nı da halka açmak istediklerini belirtti.

Ziraat Bankası'nın halka açılması ile iligili açıklamalar yapan Babacan, halka arzın konjonktürle ilgili olduğunu belirterek, “Çok acele eder tavır içinde olmayacağız ama piyasa koşulları uygun olursa, değerini bulur noktada olduğunu görürsek, yapacağız” dedi. Kısa vadede 3 kamu bankasını özelleştirme niyetinde olmadıklarını belirten Babacan, “Kamu bankaları önemli ama yaşanan kriz nedeniyle bir paradigma değişikliğe de yaşamamalıyız. Özel sektör dinamizmiyle büyüme bizim çok temel ekonomik yaklaşımımız. Başka hükümet dönemlerinde, yanlış ellerde kamu bankaları ekonomi için yük haline gelebilirdi. Bunu da unutmamak lazım” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması başta olmak üzere, sigorta primleri, vergiler konusunun tek perspektifle ele alınarak norm birliği sağlanacağını belirten Babacan, gayrı safi yurt içi hasılaya oran itibariyle vergi gelirlerinin pek çok ülkeden düşük olduğuna dikkat çekti. Bunun için kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini ancak bu konuda mesafe aldıkça konuşacaklarını söyledi.

En kötü geride kaldı

Büyüme rakamlarına bakıldığında en kötünün geride kaldığını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek dönem risklerine dikkat çekti. Bu yılın son çeyreğinde; bu da olmazsa 2010 yılının ilk çeyreğinde, artı büyüme olacağını belirten Babacan, bugün itibariyle Orta Vadeli Program hedef ve öngörülerinde bir revizyon ihtiyacı olmadığını vurguladı. Bakan Babacan, Vakıf ve Halk Bankasında olduğu gibi Ziraat Bankasının halka açılacağını söyledi.

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Babacan, ekonomik büyümenin yavaş ve kademeli olacağını belirterek, önümüzdeki dönem için hala risklerin mevcut olduğuna dikkat çekti. Ekonomik büyümenin bölgeler arasında farklı olmasının bile başlı başına bir problem olduğunu söyleyen Babacan, emtia fiyatlarındaki artış trendinin de dikkatle izlenmesi gereken bir risk faktörü olduğunu belirtti.

İşte o riskler!

Batı Avrupa’da finans kuruluşları ile ilgili problemlerin tam çözülemediğini anımsatan Babacan, bilançosunda hala riskler bulunan bu bankaların Avrupa ekonomisinin büyümesini nasıl finanse edeceği sorusunun da bir başka risk olduğunu söyledi. ABD’de hep merkezi federal hükümete bakıldığını ancak tek tek eyaletler bazında ciddi sorunlar olduğunu belirterek, “Eyaletlerin bütçe açıkları, borçları yükselmiş durumda. Bu nedenle eyaletleri de yakından izlemenin faydalı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca borcu kısa vadeli ve çok yüksek olan ülkeleri de dikkatli izlemek gerekiyor. AB’ye üye olanlar içinde dahi endişe uyandıranlar var. İsim saymayı doğru görmüyorum. Ama bu ülkelerdeki olası olumsuzluklar lokal de olabilir genele sari de olabilir” uyarısında bulundu. Babacan, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomiye entegre olduğunu, enderekt gelişmelerin küresel risk algısını artırması dolayısıyla bundan gelişmekte olan ülkelerin de etkileneceğini vurguladı.

 Ancak Babacan, Türkiye’nin kendine çeki düzen verdiği bir dönemde küresel krize yakalandığını belirterek, sağlam yapıyla krize yakalanmanın krizin etkilerini sınırladığını söyledi.  Finans sektörünün Türkiye’de büyümenin ana motoru olacağını ifade eden Babacan, Türkiye ekonomisinin Avrupa’da en hızlı büyüyen ekonomi olacağını tekrarladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title