Haberler

Zigetvar'da Minare Yapılsın mı Paneli"

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen "Zigetvar'da Minare Yapılsın mı Paneli"nde uzmanlar, Osmanlı döneminde Zigetvar Kalesi'nde inşa edilen Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin minaresinin aslına uygun restore edilmesi konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen " Zigetvar'da Minare Yapılsın mı Paneli"nde uzmanlar, Osmanlı döneminde Zigetvar Kalesi'nde inşa edilen Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin minaresinin aslına uygun restore edilmesi konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Kültür Politikaları Enstitüsü tarafından Başkent Budapeşte'de düzenlenen panele, eski Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Ulusal Kamu Üniversitesi öğretim görevlisi Zoltan Egeresi ve Macar Bilimler Akademisi tarih bilimleri uzmanı Balazs Sudar katıldı.

Panelde, Osmanlı döneminde Macaristan'ın Zigetvar Kalesi'nde inşa edilen Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nin minaresinin aslına uygun restore edilmesi tartışıldı.

Zigetvar'da yeni bir minare yapımının hiçbir zaman gündeme gelmediğini, eski minarenin yenilenmesinin ise tamamen uzmanların vereceği karara bağlı olduğunu belirten Hovari, "Andras Sarayı'nda inşa edilen Osmanlı camisinin ibadethane olarak kullanılması konusunda Türk hükümeti hiçbir baskı yapmadı. Zigetvar'da yeni bir minarenin inşası da gündeme gelmedi. Saray, yapılan restorasyonlara rağmen çok kötü bir durumda" şeklinde konuştu.

Osmanlı döneminde Macaristan'ın Pecs şehrinde bir çok eser yapıldığını dile getiren Sudar da, Zigetvar'da daha az eser inşa edilmesine rağmen özellikle söz konusu caminin çok iyi bir durumda olduğunu söyledi.

Sudar, Macaristan'daki imparatorluk eserlerinin Osmanlı'nın ülkeden ayrılmasından sonra da Macarlar tarafından kullanılmaya devam ediliğini, bir süre sonra da kendiliğinden yıkılmaya başladığını aktardı.

Panele dinleyici olarak katılan Başbakanlık Kültür Müsteşarı L. Simon Laszlo ise "Macar hükümeti, yürürlükteki Anıt Koruma Yasaları çerçevesinde, Zigetvar Kalesi'nde herhangi bir ibadethane yapımına izin vermeyeceğini daha önce de açık bir şekilde ifade etmişti" hatırlatmasında bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Macaristan Zigetvar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title