Haberler

Zeytinyağını Saklama Sırları

Zeytinyağını saklama sırları Zeytinyağının 4 düşmanı: Sıcak, hava, ışık ve yaşlanmaBALIKESİR - Eski dönemlerde toprak küplerde ve deri mataralarda muhafaza edilen zeytinyağı, uygun şartlarda korunmadığı zaman koku, nefaset ve özelliğini kaybediyor.

Zeytinyağını saklama sırları

Zeytinyağının 4 düşmanı: Sıcak, hava, ışık ve yaşlanma

BALIKESİR - Eski dönemlerde toprak küplerde ve deri mataralarda muhafaza edilen zeytinyağı, uygun şartlarda korunmadığı zaman koku, nefaset ve özelliğini kaybediyor. Satın alınan zeytinyağının ışıktan, sıcaktan, havayla temastan ve yaşlanmadan korunarak tüketilmesi gerekiyor.

Zeytinyağının kendine has tat, koku, renk ve aromasını değiştirebilecek ışık, sıcak, hava ve yaşlanma etkilerinden korunması gerekiyor. Güçlü gün ışığı zeytinyağının tadının acılaşmasına sebep oluyor. Zeytinyağının mümkün ise renkli cam şişelerde veya ışık almayan yerlerde saklanması tavsiye ediliyor. Zeytinyağının sıcak kadar aşırı soğuk da düşmanı olarak gösteriliyor. Uzmanlar zeytinyağının kesinlikle buzdolabında saklanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Buzdolabında saklanan zeytinyağının acılaşma yapabileceği vurgulanıyor. Buzdolabına giren zeytinyağı, kimyasal bileşimindeki gliseridler sebebiyle 5-6 C'de katılaşırken, berrak rengini kaybediyor. Normal oda sıcaklığına dönen zeytinyağı tekrar eski görünümüne geri dönüyor.

Zeytinyağı havayla temas ettiğinde oksidasyona uğruyor. Bunun için kullanılan yapılan kap veya şişenin içinde olabildiğince az hava bırakılmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Zeytinyağı zamanla yaşlanıyor. Zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 sene. Zeytinyağı bekledikçe bozulmasa da, aromasını yavaş yavaş yitirerek, giderek rengi açılıyor.

Zeytinyağı üreticisi Zafer Soykara, "Aldığımız zeytinyağının bakanlıktan onaylı olup olmamasına ve miadının dolup dolmadığına dikkat etmemiz lazım. Bilinmiş markaları, bilinen yerlerde almamız gerekli. Yağın hava almaması ve sıcaklığın 18 dereceyi geçmemesi lazım. Buzdolabı zeytinyağının nefasetini bozabilir. Bunlara dikkat ettiğimiz müddetçe rayihası ve tabiiliği bozulmaz" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title