Haberler

Zeytinyağında Fiyat ve Tağşiş Tartışması Alevleniyor!

Türk tarımının önemli ürünlerinde olan ve başlıca ihracat ürünleri arasında olan zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş tartışması alevleniyor.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli'nin "Süpermarketler ihracatçılardan raf ücreti almazsa uluslar arası akreditasyonu olan zeytinyağını tüketicilere ortalama ihraç fiyatından satmaya hazırız" açıklamasına EBSO Zeytinyağı Meslek Komitesi'nce, verilen tepkiye ihracatçılar adına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun cevap verdi.

"EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot'a benzetmis. Bu tağşiş olayını yaratan ve gündeme getiren biz değilizi. Sektörün büyük bölümü tağşiş konularını konuşuyor" diyen Özdolgun, "O zaman ülkemizde binlerce Don Kişot var demektir.

Yaklasık dört yüzyıl önce yarattığı bu karakterin Türkiye'de binlerce kişi tarafından taklit edildiğini görünce Cervantes'in ruhu şad olmuştur diye düşünüyoruz" dedi.

EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran'ın "Piyasada 6-7 TL'ye de zeytinyağı satılıyor" şeklindeki açıklamasına da cevap veren Özdolgun şöyle devam etti: "Tabii ki 6 TL'ye zeytinyağı satılıyor, ama zincir marketlerce bu fiyata zeytinyağı satacak firmalardan fahiş raf fiyatları talep edildigi için bunların çoğu market raflarına giremiyor. Bu gibi firmalar ancak Gıda Çarşısı'ndaki Toptancılar vasıtasıyla mahalle bakkallarına girebiliyorlar. Oralardan da kimse zeytinyağı almıyor zaten. Halbuki aynı zincir marketler adı geçen oligopolist marlkalardan ya hiç raf parası talep etmiyorlar ya da çok az ediyorlar.

Bu ince bir nokta, bu noktayı Sayın Komite üyeleri anlayamamışlar. Bizim söylediğimiz eğer zincir marketler bize de aynı şekilde bir ayrıcalık yaparlarsa, UZK (Uluslararası Zeytin Konseyi) akredite laboratuar garantili 1 L. zeytinyağını 7 TL civarına satabileceğimizi söyledik. Biz söylediklerimizle mahalle bakkalında satılan malları kastetmedik. Kitlesel zincir market satışlarından söz ediyoruz."

EBSO Meslek Komitesi üyelerinin açıklamalarında, zeytinyağı üreticilerinin mağduriyetinden de söz ettiklerine vurgu yapan Özdolgun, "Kendileri zeytinyağı ihracatı 100 bin tonlardan, 10 bin tonlara gerilediğine göre bakış açılarını iç piyasada en çok mal satan markalara çevirsinler. Bunlar ürünü üreticiden kaç paraya alıp, sözünü ettiğimiz zincir marketlerde kaça satıyorlar, buna bir baksınlar. İhracatçı zaten dünya piyasalarındaki düşük fiyatlar ve düşük kur baskısı nedeniyle ayakta zor duruyor. Bu sektörün mutsuz paydaşları arasında bir tek kim mutlu? Ona bir baksınlar" diyerek sözlerine son verdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title