Haberler

Zeytinyağı İhracatçılarının Çin Seferi

Zeytinyağı Tüketimi Son Yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti'nde Katlanarak Artıyor.

Zeytinyağı tüketimi son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti'nde katlanarak artıyor.

Türkiye'den zeytin ve zeytinyağı ihracatını artırmak için kolları sıvayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Çin'in önemli liman kentlerinden Xiamen'de 8-11 Eylül 2007 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı'na (CIFIT) katılarak stant açtı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği stantta Çinlilere zeytin ve zeytinyağı ikramında bulundu, Çinli tüketicilerin beklentilerini öğrendi.

Çin'in 3 yıl önce yıllık 900 ton zeytinyağı tüketen bir ülke olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Çin'in zeytinyağı tüketiminin arttığını ve bu yıl 5 bin tona ulaştığını söyledi. Bu hızda tüketimlerinin artması halinde yakın gelecekte Çin'in önemli bir zeytinyağı ithalatçısı ülke haline geleceğini belirten Güreli, "Şu an zayıf olduğumuz bu pazarda güçlü bir oyuncu olmak istiyoruz. Bu anlamda son derece başarılı bir seyahat oldu" diye

konuştu.

Türkiye'nin imajını geliştirmek için yapılan organizasyon sırasında stantlarını Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Çinli yetkililer ile birlikte ziyaret ettiğini anlatan Güreli, Tüzmen'in Çin temaslarının bütününde çok başarılı olduğunu ve Çinlilerle çok verimli bir iş birliği iklimini yakaladığını, bu başarının kendi sektörlerinin o pazara yerleşmesini tetikleyeceğini söyledi.

ÇİN'DE 150 MİLYONLUK ZENGİN BİR ALICI KİTLESİ VAR

Çin'in özellikle zeytinyağı için önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, Çin'in şu ana kadar zeytinyağı ile tanışmasını tam anlamıyla tamamlayamamış durumda bulunduğunu söyledi. Ölken, Çin nüfusunun alım gücü yüksek kesiminin dahi 150 milyona yakın insan olduğu düşünülür ise sadece ülke olarak değil tüm zeytinyağı üretici ülkelerinin Çin'e yönelik yapacakları

zeytinyağı tanıtım programları sonucunda ülkedeki tüketimin hızla artmasının beklenebileceğini söyledi. Ülke olarak belki de ilk kez daha henüz gelişmekte olan bir pazarda yer alarak gelecek için çok önemli bir adım attıklarını anlatan Metin Ölken, "Bunun için belki ilk hedef pazar anlamında değil ama muhtemel pazar kapsamında Çin'e yönelik çalışmalar yoğunlaştırılarak yapılmalıdır."

ZEYTİNDE DAHA UZUN MÜCADELE GEREKİYOR

Çinlilerin zeytin tüketim alışkanlıklarının yok denecek kadar az olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Demirci, Çin'de zeytin ile ilgili çalışmalarda kendilerine Fındık Tanıtım Grubu'nu örnek aldıklarını söyledi. Fındık Tanıtım Grubu'nun Çin pazarı ile ilgili çalışmalara başladığında 30 ton olan ihracatın bugün bin 200 ton seviyesine ulaştığını anlatan Demirci, sözlerini şöyle tamamladı: "Çin'de 200 gramlık kutularda zeytin satılıyor. İspanyol

ve İtalyanların zeytinleri var ülkede yaşayan yabancılar için satılıyor. Tuzlu zeytin sevmiyorlar. Tuz tüketimi düşük, tuzsuz konserve türü sterilize edilmiş siyah zeytin satılabilir. İspanya ve İtalya bu tür zeytin satıyor. Bizim tuzlu siyah fermante edilmiş zeytinlerimiz damak tatlarına uymadı. Zeytinyağı gibi kısa vadede olmasa bile orta vadede başarı mümkün"

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title