Haberler

Zeytinin Başkentinde Şenlik Başladı

Uygarlıkların ve zeytinin başkenti Milas’ta, bugün 3. Milas Zeytin Hasat Şenliği başladı.

Uygarlıkların ve zeytinin başkenti Milas'ta, bugün 3. Milas Zeytin Hasat Şenliği başladı.

Uygarlıklara başkentlik yapmış olan Milas'ta, antik dönemden bu yana zeytin hem sofraların baş tacı, hem de yöre halkının geçim kaynağı oldu.

Zeytinin başkenti Milas'ta, 3. Zeytin Hasat Şenliği büyük bir coşkuyla başladı. 9 milyon ağaç sayısıyla Türkiye'deki zeytin varlığının yüzde 8'ine sahip Milas'ta, hasat zamanı geldi.

Bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen Zeytin Hasat Şenliği, Atapark'tan saat 10.00'da davul-zurna eşliğinde kortej yürüyüşüyle başladı. Kortej yürüyüşü yine Atapark'ta sonlandı.

Yürüyüşün ardından, şenliğin açılış törenine geçildi. Hasat şenliğinin açılış törenine; Muğla Valisi Amir Çiçek, AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete, STK'lar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Milas Yörük Türkmen Derneği ekibi halk oyunları gösterisini sundu.

Gösteriler sırasında küçük efe Turgut Vahit Gezgin'in zeybek oynaması, Vali Çiçek'in dikkatini çekti. Çiçek gösterilerin ardından küçük efe Gezgin'e hediyesini verdi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, şenliğin Milas'ın zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için önemli bir fırsat olduğunu kaydetti.

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici de Türkiye genelindeki 172 milyon zeytin ağacının 9 milyonunun Milas'ta olduğuna değindi.

Hasat şenliğinin mimarlarından Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas'ta 53 bin dekarlık alanda zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıldığını söyledi. Gürel, 100 bin ton zeytinyağı üretimi olduğunu ve bunun artırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, zeytinyağı üretiminde Milas'ın birinci sırada yer aldığını ve büyükşehir olarak zeytincilik alanında gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, zeytinlik vasıflı arazilerin yasalarla korunması ve imara açılmaması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, devletin çiftçiye yönelik desteklerinin arttığını ve son olarak çiftçinin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılanması amacıyla çalışma başlatıldığını anlattı.

Muğla Valisi Amir Çiçek, "Tane tane lezzet, damla damla sağlık" söylemiyle zeytinin sağlık açısından çok önemli bir besin kaynağı olduğunu aktardı. Çiçek ayrıca, bu tür şenliklerle Milas'ın zeytinyağının uluslararası bir platformda tanınması için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış törenine geçildi. Vali Çiçek ve yanındaki heyet, şenlik kurdelesini kesti. Çiçek ve ekibi, Atapark'ta oluşturulan stantları gezdi. Stant geziminin ardından Menteş Mahallesi'nde Özcan Sabancı'ya ait zeytin bahçesinde temsili hasat yapıldı.

Vali Çiçek, yılın ilk hasadını zeytin silkme makinesiyle gerçekleştirdi. Hasat töreninin ardından TARİŞ Kooperatifine ait zeytinyağı tesisinde sıkım yapıldı. Çiçek, soğuk sıkım zeytinyağının tadına baktı. Şenliğin ilk günü son buldu. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Amir Çiçek Türkiye Muğla Milas Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title