Haberler

Zeytin Sektörünün Hedefi Üretimde Dünya Birinciliği

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (Uzzk) Başkanı Dr. Mustafa Tan, İthalat ve Fiyat Konularında Tartışma Yaşanan Sektöre Birlik Çağrısında Bulundu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, ithalat ve fiyat konularında tartışma yaşanan sektöre birlik çağrısında bulundu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) 2007-2008 zeytinyağı sezonu ve konseyin faaliyetleri ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Dr. Mustafa Tan, zeytin ve zeytinyağı konusunda yetkin kişilerin açıklama yapması gerektiğini savunarak, spekülasyona sebebiyet verecek tartışmalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe "Tek yumruk olunmalı" diyen Mustafa Tan, sektörün Türkiye'ye sağladığı katma değerin önemine dikkat

çekerek, "Sektörün Türkiye'ye sağladığı katma değer şu an 1 milyar dolar, hedefimiz bunu 15 milyar dolara çıkartmak" şeklinde konuştu.

Tüm sektörlerde olduğu gibi zeytin sektöründe de prim ve teşviklerin önemine dikkat çeken Tan, sözlerine şöyle devam etti: "Biz prim miktarları için değil prim sisteminin düzelmesi için çalışıyoruz. Eğer yapılan teşvikler bu yönde devam ederse ülke ekonomisine olan katma değerimiz şimdiki miktar olan 1 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkaracağız. Dünyadaki zeytin üretiminde de orta vadede ikinciliği, uzun vadede ise birinciliği hedefliyoruz."

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün morale ihtiyacı olduğunu ifade eden Tan, ithalat ve fiyat konularında tartışma yaşanan sektöre birlik çağrısında bulundu. UZZK'nın sektörün bütün kesimlerinin buluşabileceği bir ortak nokta olduğunu belirten Tan, şöyle konuştu: "Kampanya başında ülkemiz zeytinciliğini yakından ilgilendiren açıklamalar yapılabilir. Bu açıklamalar spekülasyona yol açacak şekilde yapılmamalı. Tek yumruk olunmalı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, sektörün şahlanması için mücadele veriyor.

Bize engel olanların karşısında olacağız. Konsey, üretici, tüccar, ihracatçı, sanayici olmak üzere her kesimin sorunlarını Ankara'ya taşıyacak." Üye sayılarının milyonlarla ifade edildiğini belirten Tan, rakamlara takılmamak gerektiğini söyledi. UZZK'da kurumsal üyelik olduğunu belirten Tan, "Örnek vermek gerekirse üyelerimizden biri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı. Biri Ziraat Odaları Birliği, bir diğeri Tariş. Bu kurumların üyeliklerini düşündüğünüzde milyonlarca kişiyi temsil ediyor. Ülke olarak rakamlara

takılmış durumdayız. Milyonların bize üye olduğunu söyleyebiliriz. Sektördeki tüm grupların UZZK çatısı altında bir araya gelecek" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE FİDAN DİKİMİNDE ATILIM YAŞANIYOR

Türkiye'de fidan dikimi konusunda bir atılım yaşandığını belirten Tan, zeytinağacı sayısının da gittikçe arttığına dikkat çekti. Türkiye'nin toprak yapısının ağaç sayısını artırmaya çok elverişli olduğunu belirten Tan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye 150 milyon zeytin ağacına doğru gidiyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın rakamlarına göre şu an 135 milyon ağaç var. 24 milyon civarında sertifika başvurusu var. Ülke olarak üretim açısından şahlanacağız. İspanya'da 308 milyon, İtalya'da 237 milyon,

Yunanistan'da 170 milyon, Portekiz'de 71 milyon, Fransa'da 6.9 milyon ağaç var. Türkiye'deki ağaç sayısında birkaç yıla kalmaz Yunanistan'ı yakalarız."

Dr. Tan, ağaç sayısı ile beraberinde üretimin artmasıyla arz fazlası yaşanacağına ilişkin iddiaları ise şu şekilde cevapladı: "Dünyada zeytincilik arz fazlası olmayan ürünlerin başında geliyor."

Rekolte konusunda İTB ile ortak çalıştıklarını ifade eden Tan, bu konuda bir Rekolte Tahmin Heyeti kurulduğunu ve heyetin tahminlerinin gerçeğe yakın olduğunu ifade etti. Tan, 2007 yılında zeytin sektöründe 71 bin ton rekolte ve 65 bin stok tahmin edildiğini, tahminlerin büyük oranda tuttuğunu sözlerine ekledi.

(EY-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title