Haberler

Zeytin Dalından Sofraya Yolculuk

Kilis’te zeytin hasadı bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle erken başladı.

Kilis'te zeytin hasadı bu yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle erken başladı.

Kilis'te zeytin hasadının başlamasıyla birlikte yorucu ve zahmetli bir çalışmanın ardından tarladan toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra yağa dönüştürülüyor. Güneydoğu'nun önemli zeytin üretim merkezleri arasında gösterilen Kilis'te, hasat dönemi tarlada yoğun bir dönem geçiriliyor. Zeytin taneleri sırıkla vurularak dalından düşürüldükten sonra zeytinler çuvallara doldurulup traktörlerle zeytinyağı üretimi yapılan tesislere götürüyor. Birçok aşamadan sonra adeta altın rengine dönüşen zeytinyağı, makineden tenekelere konularak satışa hazır hale getiriliyor. Meşakkatli bir çalışmanın ardından tenekelere süzülen zeytinyağı sofralara ulaştırılıyor. Zeytin yağının kilosu bu yıl 16-18 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor.

Zeytin üreticisi Ahmet Özaslan, bu yıl roketle azlığı nedeniyle zeytini erken topladıklarını ifade ederek, "Zeytin eskisi kadar yok. Zeytin emek gerektiren bir iş, bir yıl boyunca çalışıyorsunuz bir ekmek kazanmak için. Eskiden zeytin çok olurdu. Aylarca zeytin toplamamız sürerdi. Mecburen erken topluyoruz. Çünkü hırsızlık oluyor. Ağaçlardan zeytin tanelerini topluyorlar" dedi.

İbrahim Özaslan ise zeytinin yeteri kadar olmadığı ve hırsızlık olayları nedeniyle erken toplamaya başladıklarını ifade ederek, "Bu yıl istenilen zeytin yok. Hırsızlık olayları da olduğu için mecburen erkenden topluyoruz" şeklinde konuştu.

Zeytinyağı fabrikası sahibi Ökkeş Yarımağa ise zeytin hasadının başladığını ifade ederek, "Kuraklık nedeniyle zeytin çok az, bu yıl istediğimiz işi beklemiyoruz. Ama mecburen fabrikayı çalıştırıyoruz. Zeytinin olmadığından dolayı erken hasada başlandı. Biz fabrikada yüzde 7 ile çalışıyoruz. 100 kilo zeytinyağı çıkandan 7 kilo zeytinyağı alıyoruz. Bundan başka herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Tüm masrafları biz karşılıyoruz" diye konuştu. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kilis Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title