Haberler

Zeytin Dalı Harekatı'nı Çok Yerinde Buluyorum"

Gürcistan Stratejik Analiz Merkezi (GSAC) kurucusu, uzman Nodar Kharşiladze, "Suriye'nin Türkiye sınırında, Türkiye'ye yönelik tehditler mevcut, dolayısıyla Türkiye'nin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nı çok yerinde buluyorum.

DAVİT KACHKACHİSHVİLİ - Gürcistan Stratejik Analiz Merkezi (GSAC) kurucusu, uzman Nodar Kharşiladze, " Suriye'nin Türkiye sınırında, Türkiye'ye yönelik tehditler mevcut, dolayısıyla Türkiye'nin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nı çok yerinde buluyorum." dedi.

Eski Gürcistan Savunma Bakanı Yardımcısı ve GSAC kurucusu Kharşiladze, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye'nin Afrin ilçesini işgal eden terör örgütü PYD/PKK'ya yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın bölgesel yansımalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Konuşmasına Suriye'deki terör örgütlerinin oluşması ve Esed rejiminin bölgedeki barış ortamını tehdit etmesi konularına değinerek başlayan Kharşiladze, " Suriye'deki terör tehlikesi ve Esed rejiminin tehditlerini gören ilk ülke Türkiye'ydi. Türkiye baştan beri bu sorunları çözmek istiyordu ama ortaklar o zaman Türkiye'yi dinlemedi." diye konuştu.

Zeytin Dalı Harekatı'nın bölgede barışın sürdürülmesi için büyük önem taşıdığını söyleyen Kharşiladze, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zamanında Türkiye, Suriye'nin terör üssü haline gelebileceği uyarısını yaptı ama kimse dinlemedi ve daha sonra hepimiz ortaya çıkan DEAŞ'ı gördük. Bugün ortada farklı bir tehdit var. Bölgenin en etkili oyuncusu Türkiye, kendini güvende hissetmezse, sınırlarını koruma altına alamazsa bu tehdit ciddi bir gerginliğe dönüşebilir. Bu nedenle Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı olması son derece önemlidir."

Kharşiladze, Batılı devletlerin Suriye'de ortaya çıkacak krizi zamanında fark etmedikleri için Rusya'nın burada aktif rol üstlendiğini belirterek "Ne Avrupa ne de diğer devletler Rusya'nın burada güçlenmesini istiyor" dedi.

" Suriye'deki terör tehlikesinden bizi koruyan Türkiye'dir"

Türkiye'nin sınır bölgesinde kendi güvenliğini sağlaması gerektiğine işaret eden Kharşiladze, " Suriye'nin Türkiye sınırında, Türkiye'ye yönelik tehditler mevcut, dolayısıyla Türkiye'nin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nı çok yerinde buluyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin, Suriye'de birçok devletin yapması gerekeni yaptığını belirten Kharşiladze, Gürcistan'a Suriye'den gelen terör tehdidinin karşısında Türkiye'nin durduğuna dikkati çekti.

Kharşiladze, şöyle devam etti:

" Suriye'deki terör tehlikesinden bizi koruyan Türkiye'dir. Teröristler Türkiye'ye rahat girmeye başarırsa Gürcistan'a girişleri de kolay olabilir. Türkiye onları durdurabiliyor. Türkiye'nin Suriye'de teröre karşı mücadelede başarılı olması bizim için hayati önem taşımakta. Türkiye çaba göstermezse teröristler Gürcistan ve tüm Kafkasya bölgesine geçebilir."

Kharşiladze, son olarak Avrupa'nın sığınmacı politikasını da eleştirdi. "Batı'nın Suriye sorunundaki dikkatsiz tavrı yüzünden Avrupa tarihinin en büyük göçmen krizi ortaya çıktı." ifadelerini kullanan Kharşiladze, krizin en çok Türkiye'yi etkilediğini ve krizin çözümü için yine en çok Türkiye'nin uğraştığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Gürcistan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title