Haberler

Üsteğmenin Şehit Düştüğü Tepede Teröristler Bozguna Uğradı! İşte İlk Görüntüler

Güncelleme:

Türk ordusu ve ÖSO güçleri, halihazırda beş ayrı noktadan Afrin'e doğru terör hattını yardı. TSK, Afrin'deki terör hedeflerine havadan ve karadan vururken, harekat planlanandan çok daha hızlı ilerliyor. Normal şartlarda 4 günde ulaşılması planlanan hedeflere, teröristlerin kaçmasıyla birlikte 2 günde ulaşıldı. Şu ana kadar 7.5 kilometrelik alan terörden temizlendi.

TERÖRİSTLER BOZGUNA UĞRADI

Türk savaş uçaklarının bombardımana tuttuğu Raco bölgesindeki bugün üsteğmen Oğuz Kağan Usta'nın şehit düştüğü Ömer Uşağı köyü ve çevredeki beş stratejik tepe YPG teröristlerinden alındı. ÖSO, köyde çekilen görüntüleri yayınladı.

Türk ordusu tarafından sınıra yerleştirilen çoklu roketatarlar, terör mevzilerini darmadağın etti. Anadolu Ajansı, cephe hattından sıcak fotoğraflar servis ediyor. Patlama sesleri Hatay'ın sınır mahallelerinden net şekilde duyuldu.

Harekâtın başından beri çatışmaların sürdüğü Cinderes bölgesinin batısındaki Hammam köyü ve çevresindeki tepelerden de YPG'li teröristler çıkarıldı. Böylece güneybatı cephesindeki Reyhanlı hattında terör cephesi yarıldı.

İşte Afrin operasyonunda son durum;

ROKETATARLAR TERÖR MEVZİLERİNİ BÖYLE VURDU

Türk savaş uçaklarının bombardımana tuttuğu Raco bölgesindeki Ömer Uşağı köyü ve çevredeki beş stratejik tepe YPG teröristlerinden alındı. 30 yaşındaki Üsteğmen Oğuz Kaan Usta, bugün bu bölgede şehit düşmüştü.

Türk ordusu tarafından sınıra yerleştirilen çoklu roketatarlar, terör mevzilerini darmadağın etti. Anadolu Ajansı, cephe hattından sıcak fotoğraflar servis etti. Patlama sesleri Hatay'ın sınır mahallelerinden net şekilde duyuluyor.

KRİTİK KÖY TERÖRİSTLERDEN ALINDI, TERÖR CEPHESİ YARILDI

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Türkiye- Suriye sınırında, Reyhanlı'nın hemen kuzeyindeki Hammam köyü teröristlerden alındı. Böylece Reyhanlı hattındaki terör cephesi yarıldı.

Cinderes bölgesi, PYD/PKK'nın Hatay'ın Reyhanlı ilçesine saldırı düzenlediği stratejik bir bölge olmasının yanında, Afrin'e uzanan düz bir vadi konumunda.

Zeytin Dalı Harekatı'nın ilerleyen safhaları açısından Cinderes bölgesindeki gelişmeler önem arz ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin kentinin kontrolüne elinde tutan terör örgütleri PYD-YPG/PKK ve DEAŞ hedeflerine yönelik başlattığı 'Zeytin Dalı Harekatı' 4'üncü gününde devam ediyor. Mehmetçik taarruz emri beklerken, ÖSO birlikleriyle Afrin'e ilerleyen TSK ise terör yuvalarını 'zırh delici' toplarla vuruyor.

ASKERLERİ TAARRUZ EMRİ BEKLİYOR

Reuters haber ajansı, bu sabah Afrin sınırından çok çarpıcı kareleri dünyaya servis etti. Foto muhabiri Ümit Bektaş imzalı fotoğraflarda, Kırıkhan'ın Yalankoz mevkisinde taarruz emri bekleyen askerler var. Bölgede çok sayıda tank göze çarpıyor.

GECE BOYUNCA TOP SESLERİ DUYULDU

Zeytin Dalı Harekatı'nın ana omurgasını oluşturan Hatay ve Kilis'in sınır bölgeleri, operasyonun ilk günlerine oranla sakin bir gece geçirdi. Afrin'e kara harekatını başlatan askerlerin geçiş yaptığı Hatay ve Kilis sınırında gece boyunca iç bölgelerden gelen top atışları sesi duyuldu. Afrin bölgesinden teröristlerin attığı 5 roket Kilis bölgesine düşerken ölen yada yaralanan olmadı. Afrin operasyonunda ilk şehit verildi. Sert çakışmaların yaşadığı Suriye'nin Burseya Dağında teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Ankaralı piyade astsubay üstçavuş Musa Özalkan'ın cenazesi toprağa verilmek üzere memleketine gönderildi. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinin Karatepe bölgesindeki ÖSO kampındaki seyyar jeneratöre roket isabet etmesi sonucu Enerjisa'ya bağlı Toroslar Edaş çalışanı 30 yaşındaki Şahin Elitaş şehit oldu. 2 çocuk babası Elitaş'ın cenazesi Kırıkhan'da toprağa verilecek. Operasyonun ikinci günü 11 roket düşen Reyhanlı ise sakin bir gün geçirdi.

'ZIRH DELİCİ' TOPLARLA VURUYOR

Hassa sınırın sıfır noktasına konuşlanan Türk tankları, terör örgütlerini 'zırh delici' toplarla vuruyor. Sınırdan dönen çok sayıda tank, cephane, yakıt ve askeri malzeme ikmali için geri döndü. Sabah saatlerinde sınır karakoluna yakın bir yerde konuşlanan 'M60T' tankların yanında ise kullanılmış çok sayıda 'zırh delici' top mermileri görüldü.

AFRİN'E SEVKİYAT SÜRÜYOR

Ayrıca bölgede kollarında sarı bant olan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı birliklerde bulunuyor. Kilis ve Hatay'dan Afrin'in iç bölgelerine de sevkiyat sürüyor. Öte yandan Hatay sınırında güvenlik önlemini arttıran jandarma da gazetecileri sınırdan birliklerin görüntülerini almasını engellemeye başladı.

AFRİN İÇİN YENİ CEPHE AÇILDI

Zeytin Dalı Harekatı'nın üçüncü gününde Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'de yeni bir cephe açtı. Suriye'nin Azez kasabasından operasyona başladı.

Türk askerleri daha önceden açılan siperlerin arasından yürüyerek, araziye dağıldı. Azez 6 yıldır Özgür Suriye Ordusu'nun denetimde. Afrin'in doğusunda yer alıyor. Harekata çok sayıda ÖSO mensubu da katılıyor.

Tespit edilen hedefler zaman zaman roketatarlarla, zaman zaman da topçu atışıyla, vuruluyor.

Afrin Operasyonu'nda yaklaşık 25 bin Suriyeli muhalifin Türk ordusuna destek verdiği belirtiliyor. Dost ateşini engellemek için ÖSO unsurları kollarına sarı bantlar takıyor.

STRATEJİK BÖLGEDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMA

TSK destekli ÖSO mensupları, dün öğleden sonra stratejik önemdeki Burseya Dağı'nı PKK/PYD militanlarından temizleyerek, ele geçirdi. ÖSO güçlerinin Burseya Dağı'nda 10 YPG'liyi de esir aldığı belirtildi. Ancak akşam saatlerinde Burseya Dağı'nda yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu ÖSO güçlerinin buradan geri çekildiği öğrenildi. Çekilmenin ardından çatışmaların dağın eteklerinde devam ettiği bildirildi. YPG'liler, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyordu.

SIZMA GİRİŞİMLERİ ÖNLENDİ

Habertürk'ün haberine göre ise Suriye sınırları içinde kalan ve operasyonun devamlılığı için kritik öneme sahip Alika,Bulbul, Zahran, Bak Ubası, Kusanlı, Maydan, Tabah Kuy, Kara baba, Hawran Darh bölgelerinde operasyonların yoğunlaşacağı öğrenildi. Bu bölgelerde PKK, 72 saat içinde 104 sızma girişiminde bulundu. Bunlardan 61'i termal kameralarla, 31'i İHA'lar tarafından fark edilirken, 12 sızma girişimi de doğrudan sahadan gelen istihbarat bilgileri ile önlendi.

KRİTİK TEPE DE ALINDI

Zeytin Dalı harekatının Batı cephesinde ise Reyhanlı'nın karşısındaki Şeyh Hadid'e bakan en büyük tepe ele geçirildi.

BURSEYA DAĞI KRİTİK ÖNEME SAHİP

Terör örgütünün Afrin'deki Kandil'i olarak dillendirilen Burseya Dağı, Şaran, Kefercenne ve Bülbül hattı ile birlike Afrin merkeze giriş koridoru açısından da kritik öneme sahip.

Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu nedeniyle de önemli.Özgür Suriye Ordusu, dün Burseya Dağı'ndan fotoğraflar paylaştı. Görüntülerde terör örgütün kazdığı mevziler, gözetleme kuleleleri, kum torbaları görülüyor. Kaynaklar, akşam saatlerinde ÖSO birliklerinin bir miktar taktik çekilme gerçekleştirdiği, terör hedeflerinin topçu ateşiyle vurulduğu ve çatışmanın dağın eteklerinde sürdüğü bilgisini paylaştı. Dün Afrin'in kuzeyinden giren TSK ve ÖSO unsurları de Bülbül beldesine bağlı Şeyh Badi, Marso ve Haftar köylerini de teröristlerden arındırdı. ÖSO'nun operasyon sırasında 2 PYD/PKK'lıyı esir aldığı öğrenildi.

170'TEN FAZLA HEDEF İMHA EDİLDİ

Operasyonda ilk hedef de ele geçirildi. Afrin için fiziki korunma sağlayan stratejik önemdeki Burseya Dağı, Türk Ordusu'nun kontrolüne geçti. Dağın diğer tarafında, eteklerinde ise teröristlerle çatışma çıktı.

Burseya'nın teröristlerden temizlenmesiyle Türkiye sınır hattı ile birlikte Azez ve çevresindeki Suriyeli sivillerin güvenliğine yönelik tehditlerin azalacağı belirtildi.

Zeytin Dalı Harekatı'nda şimdiye kadar 170'ten fazla hedef imha edildi.

AZEZ'DE STRATEJİK NOKTA ELE GEÇİRİLDİ

Anadolu Ajansı öğle saatlerinde TSK'nın, Afrin bölgesinin doğusundaki Azez'den operasyon başlattığını duyurdu.

Azez'den ilerleyen TSK unsurları, Afrin'in stratejik önemdeki Burseya Dağı ve üç köyü ele geçirdi.

Burseya Dağı'nın eteklerinde ise çatışmalar devam ediyor. Sınır bölgesindeki birliklerden bölgeye obüslerle atışlar yapılıyor.

Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyordu.

Diğer taraftan Afrin'in kuzeyinden giren TSK ve ÖSO unsurları, Bülbül beldesine bağlı Şeyh Badi, Marso ve Haftar köylerini de teröristlerden arındırdı.

ÖSO'nun operasyon sırasında 2 PYD/PKK'lıyı esir aldığı öğrenildi.

18 NOKTA ÖRGÜTTEN KURTARILDI

Böylece hava saldırılarıyla başlayan harekatın 4. gününde toplam 18 nokta örgütten kurtarılmış oldu. 17 mayınlı tuzak da temizlendi.

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, dün de Afrin'in kuzey, kuzeybatı ve batı yönlerinden ilerleyerek Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirmişti.

PYD, DEAŞ'LI ESİRLERİ SERBEST BIRAKTI

Bu arada terör örgütü PYD/PKK, Afrin'deki DAEŞ'li esirleri TSK ve ÖSO'ya karşı savaşmaları şartıyla serbest bıraktı.

AA'nın Afrin'deki güvenilir yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, terör örgütü, Zeytin Dalı Harekatı'nda kullanmak üzere DEAŞ'lı teröristlerle anlaşmaya vardı.

PYD/PKK, daha önce çatışmalarda sağ ele geçirdiği DEAŞ'lıları, savaşmaları şartıyla hapishanelerden çıkardı.

PYD/PKK daha önce de ABD'nin bilgisi dahilinde Rakka kent merkezinde kuşattığı DAEŞ teröristleriyle anlaşmaya vararak bölgeden tahliye etmiş, bunların önemli bir bölümü Türkiye'ye sızmak üzere sınır hattına yönelmişti.​

TOP ATIŞLARIYLA DESTEK

Bu arada, Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere top atışlarıyla destek veriliyor.

Sınırda konuşlu TSK'ya bağlı birliklerce terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara yönelik zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor.

Suriye sınırındaki birliklere ara ara askeri araç takviyesi de yapılıyor.

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI

Genelkurmay Başkanlığının açıklamasında, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği bilgisine yer verilmişti. Açıklamada, yalnızca teröristlere ait noktaların hedef alındığı, sivillere zarar gelmemesi için her türlü hassasiyetin gösterildiği vurgulanmıştı.

AFRİN NEDEN ÖNEMLİ?

Afrin, Esad rejiminin Temmuz 2012'de çatışmaksızın PYD/PKK'ya devretmesiyle, örgütün iç savaş boyunca en fazla yuvalandığı alanlardan oldu. Coğrafi yükseltileri nedeniyle Kilis'in merkezi ve Hatay'ın önemli bölümü Afrin'deki örgütün ateş menzilinde kalıyor. Örgüt uzun yıllardır Amanos Dağları'nı Suriye'den Türkiye'ye sızmak için kullanıyor. PYD/PKK, Suriye'nin kuzeybatısından Akdeniz'e çıkmak için de Afrin'e bel bağlıyor. Terör örgütü, Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib çatışmasızlık bölgesini de tehdit ediyor. Suriye topraklarının dörtte biri, Türkiye-Suriye sınırının da yüzde 65'i örgütün işgali altında bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yayladağı Suriye Azez Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti!
title