Haberler

Zeytin Bahçesinden 1800 Yıllık Aile Mezarı Çıktı

Balıkesir'in Erdek İlçesi Yakınlarındaki Kyzikos Antik Kenti'nde Sürdürülen Kazı Çalışmaları Sırasında Bir Zeytin Bahçesinde Roma Dönemine Ait 1800 Yıllık Lahit Mezar Bulundu. Mezarda Aynı Aileden 6 Kişinin Kafatasları Bulundu.

Balıkesir'in Erdek ilçesi yakınlarındaki Kyzikos Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları sırasında bir zeytin bahçesinde Roma dönemine ait 1800 yıllık lahit mezar bulundu. Mezarda aynı aileden 6 kişinin kafatasları bulundu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan'ın başkanlığındaki ekip tarafından Kyzikos Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında lahit aile mezarı ortaya çıkartıldı. Jandarmanın lahit mezarın bulunduğu zeytin ağaçlarının arasındaki bölgede daha önce kaçak kazı yapıldığını belirtmesi üzerine kazılarını bu bölgede yoğunlaştıran kazı ekibi, bir günlük çalışmanın ardından 60 santim derinlikte lahit mezara rastladı. Lahit mezarın tonlarca ağırlıktaki kapağının iş

makinası vasıtasıyla kaldırılmasının ardından açılan mezarın içinde aynı aileden kişilere ait 6 kafatası ve o dönemde mezarların içine yerleştirilen ölü eşyaları bulundu.

Bulunan lahit mezarın bölgede bugüne kadar kaçak kazı yapanlar tarafından soyulmamış ve orijinal haliyle duran ilk mezar olduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Nurettin Koçhan, mezarın 2. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu söyledi.

Lahit mezarın bulunmasının bölgedeki arkeolojik çalışmalar açısından çok önemli olduğunu belirten Koçhan, "Biz 6 Temmuz'da bu bölgede kazılarımıza başladık. Jandarma ekipleri bize bölgede kaçak kazı yapılacağı ihbarı aldıklarını ve daha öncede zeytin ağaçlarının arasında kaçak kazıcıları yakaladıklarını ilettiler. Bunun üzerine kazılarımızı bu bölgede yoğunlaştırdık. Lahit mezarın olduğu alanda geçen yılda kazı yapmak istemiştik, ancak kaçak kazıcılar biz yaklaşmayalım diye daha önce oraya domuz ölüsü

attıkları için kazamamıştık. Burada yaptığımız kazıda toprağın yaklaşık 60 santim altında bir lahit mezar kapağına rastladık. Erdek Belediyesi ve kaymakamlıktan mezar kapağının kaldırılması için bize iş makinası gönderildi. Mezarın kapağını açınca içinden bir aileye ait mezar çıktı. Şu ana kadar mezarda 6 tane kafatası ile seramik ve cam ölü hediyeleri çıktı. O dönemdeki inanışa göre ölen kişilerin mezarına kullandıkları ve sevdikleri eşyalar da konuluyordu. Şu anda kafataslarını çıkardık, toprağın daha alt

kısmında başka eşyalarda olabilir. Onları da çıkartacağız. Bu mezarın özelliği bölgede bugüne kadar soyulmamış, talan edilmemiş, orijinal haliyle bulunan ilk lahit mezar olması. Biz daha önceki kazılarımızda 3-4 adet daha lahit mezar bulmuştuk, ancak defineciler kafataslarını bile almışlardı, tamamen boştu. Buradan çıkan kafatasları bölgeye gelecek antropologlar tarafından incelenerek, kesin olarak hangi döneme ait olduğu, ölüm nedenleri, yaşları ve cinsiyetleri tespit edilecek" şeklinde konuştu.

(MEY-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title