Haberler

Zeynel Camisi'nde Tadilat Devam Ediyor

Tarihi Zeynel Camisi'nin Tadilat Çalışmaları Kurban Bayramı'na Kadar Bitirilmeye Çalışılacak..

Tarihi Zeynel Camisi´nin tadilat çalışmaları Kurban Bayramı’na kadar bitirilmeye çalışılacak..

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 29 Mart 2007 tarihinde ihalesi yapılan cami için 9 Mayıs 2007 tarihinde sözleşme imzalandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihale bedeli 275 bin ytl olarak belirlendi.

Kavaflar Çarşısı esnafı, caminin onarımının bir an önce bitirilmesini ve camilerinde tekrar namaz kılınmasını istiyor. Esnaf, dükkanlarının karşısında olan Zeynel Camisi yerine çevredeki diğer camilerde namazlarını kılıyor. Bu durumun kendilerine güçlük çıkardığını belirten esnaf, aynı zamanda vakit kaybettiklerini de belirttiler. Diğer yandan yetkililer ise Zeynal Camisi´nin Ramazan Bayramı´na yetiştirilmesinin zor olduğunu ve tarihi camiyi Kurban Bayramı´na yetiştireceklerini ifade etti.

Kitabesi Erzurum Müftüsü ve şair Hazık Efendi tarafından yazılan Zeynel Camisi´nin yapılışı 18. asıra dayanıyor. Namıkzade Hacı Zeynelabidin Efendi tarafından yaptırılan camide, Yazıcızade İbrahim Paşa tarafından vakfedilen iki tunç şamdan da caminin tarihi önemini artırıyor. Caminin kitabesinde Namıkzade Hacı Zeynelabidin Efendi için yazılan bir yazı şöyle: "Değildir devlet u para rikab-ı dehrile mağrur. Heman ancak duadır maksadı ala vü ednadan" Türkçesi ise, "Para ve makam ile zamanın şöhretiyle perdelenmemiştir gözü Namıkzade Hacı Zeynelabidin Efendi'nin ve o mağrur olmamıştır. Bütün hayatının ve eserlerinin maksadı zengin olsun fakir olsun herkesin hayır duasını almaktır."şeklinde.

Kavaflar Çarşısı'nın noktalandığı, Gürcükapı'sıyla bağlantının kurulduğu yerde kesme küfeki taşından yaptırılan Hacı Mehmet Efendi Çeşmesi´nin yapılışı 1719 tarihine dayanıyor. Sülüs yazıyla yazılmış olan kitabede, çeşme suyunun Diya Pınarı'ndan getirtildiği belirtiliyor. Eskiden Kavaflar Çarşısı'nın ortasında yer alan tarihi Havuzlu Han'ın çeşmesiyle Hacı Mehmet Efendi Çeşmesi'nin suları, Erzurum'un tarihi Kırkçeşme suları kaynağından besleniyor.

(ERA-İRT-Y)

30.09.2007 16:41 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title