Haberler

"Zehirli Guatr Hastası Kadınlar Şiddet Açısından Risk Altında"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde iki öğretim üyesi tarafından yapılan "Hipertiroidili Kadınlarda Eş Şiddeti Sıklığı" adlı anket çalışmasıyla, tedavi sürecinde sinirli olan zehirli guatr hastası kadınların, sağlıklı hemcinslerine göre daha fazla şiddete maruz kaldığı belirlendi Prof. Dr. Şahin: "Hipertiroidili kadınlar, 4 kat daha fazla şiddete uğruyor. Zehirli guatr hastası kadınlar, şiddet açısından risk altında" "Hekimler, hastaların kocalarına, hipertiroidili olan eşlerinin biraz sinirli olabileceğini, hastalık geçene kadar biraz anlayış göstermeleri gerektiğini vurgulamalılar"

NAİM BOŞKUT - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde iki öğretim üyesi tarafından yapılan "Hipertiroidili Kadınlarda Eş Şiddeti Sıklığı" adlı anket çalışmasıyla, tedavi sürecinde sinirli olan zehirli guatr hastası kadınların, sağlıklı hemcinslerine göre daha fazla şiddete maruz kaldığı ortaya konuldu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipertiroidili yani zehirli guatr hastası kadınlarda fiziksel, cinsel ve duygusal şiddet riski olup olmadığına yönelik kaynaklarda çok fazla bilginin olmadığını belirterek, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin'le bu konuda bir araştırma yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Bu doğrultuda "Hipertiroidili Kadınlarda Eş Şiddeti Sıklığı" adlı çalışmaya başladıklarını belirten Celbiş, zehirli guatr hastası 100 ve aynı yaş grubundaki 30 sağlıklı kadınla anket yaptıklarını kaydederek, "Kontrol grubu yani sağlıklı kadınların yüzde 3'ü, deney grubu yani zehirli guatr hastalarının da yüzde 12'sinin şiddet gördüğü ortaya çıktı" diye konuştu.

İki grupta da kadınların ekonomik durumlarına, eğitim seviyesine, eşinin alkol ve sigara kullanıp kullanmadığına baktıklarını ifade eden Celbiş, anketin sonunda eğitim seviyesi düşük, ekonomik durumu iyi olmayan, çok çocuk sahibi olan, eşi alkol ve sigara kullanan kadınların daha çok şiddete maruz kaldığını tespit ettiklerini belirtti.

Kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalarda polisiye tedbirlerden ziyade risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Celbiş, "Şiddet uygulayan eşin cezalandırılması tek başına bir şeyi çözmeyecektir. Belki o anda kadını fiziksel şiddetten kurtaracak ama risk faktörü ortadan kaldırılmazsa şiddet yine devam edecektir. Kadının hipertiroidisi tedavi edilmez, kocanın alkol ve sigara sorunu çözülmez, ailenin ekonomik düzeyi değişmez, şehirdeki geliri yükseltilmezse bu riskler devam edecek" diye konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Şahin ise tiroid hormonunun fazla çalışması olan ve halk arasında "zehirli guatr" olarak bilinen hipertiroidinin, vücutta çok şeyi hızlandırdığını ve çarpıntı yaptığını, sinirliliğe neden olduğunu belirterek, bu hormonun yüksekliğinin duygusal özellikleri bozabildiğini söyledi.

Şahin, bu faktörlerin kadına yönelik şiddeti doğurabileceği fikrinden hareketle böyle bir çalışmaya başlamaya karar verdiklerini belirterek, "Çalışmanın sonunda gördük ki hipertiroidili kadınlar, 4 kat daha fazla şiddete uğruyor. Yani zehirli guatr hastası kadınlar, şiddet açısından risk altında, eşleri tarafından şiddet görmeye meyilli oluyorlar" ifadesini kullandı.

Çalışmayı bu yıl haziran ayında Amerika'nın San Francisco kentinde düzenlenen endokrinoloji kongresinde bildiri olarak sunduklarını kaydeden Şahin, "Bu konu, kongrede çok ilgi gördü, büyük tartışmalar yaşanmasına sebep oldu" dedi.

Zehirli guatr hastası olan kadınların şiddet açısından risk altında olduğunun bilinmediğini belirten Şahin, "Bu riskten hekimlerin, hastaların haberdar olması gerekir. Bu hastalar, doktorlarına hastalık konusunda bilgi verirse belki de çözüme katkıda bulunabilirler. Hekimler, hastaların kocalarına, hipertiroidili olan eşlerinin biraz sinirli olabileceğini, hastalık geçene kadar biraz anlayış göstermeleri gerektiğini vurgulamalılar" diye konuştu. - Malatya

Kaynak: AA / Yerel

İbrahim Şahin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title