Haberler

'Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası'

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç.Dr.Mustafa TÖZÜN, beş yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri azaltmak ve gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini ve evde tedavi bakım yöntemlerini...

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa TÖZÜN, beş yaş altı çocuklarda zatürreye bağlı ölümleri azaltmak ve gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini ve evde tedavi bakım yöntemlerini geliştirmek amacıyla "Akut Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Kontrolü Programı"nın yürütüldüğünü bildirdi.

TÖZÜN yaptığı yazılı açıklamada, beş yaş altı çocukların, yılda 4-6 kez akut solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini ve sağlık kuruluşlarında muayene edilen hastaların önemli bir bölümünü, bu enfeksiyonları geçiren çocukların oluşturduğunu söyledi.

Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonların artması nedeniyle hastalığa karşı bilinç ve duyarlılık düzeyini arttırmak amacıyla Kasım ayının son haftasının, 'Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası' olarak belirlendiğini ifade eden TÖZÜN açıklamasına şöyle devam etti: Kış mevsiminde artış gösteren zatürre, bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, daha çok küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Hastalık sağlıklı kişilere bir iki metrelik mesafelerden öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaşır. Zatürre Hastalığı; yüksek ateş, titreme, sarı veya yeşil renkte balgam çıkarma, pas renginde olan koyu kırmızımsı kıvamlı balgam, göğüs ağrısı, kuru ve hırıltılı öksürük, soluk alındığı zaman sırta çivi batırılıyormuş gibi ağrı hissi, şiddetli baş ağrısı, şiddetli bir titremenin ardından ateş yükselmesi, yorgunluk, önde meme bölgesi ve arkada ise kürek kemiğinin ucunda duyulan ağrı, solunum hareketleri ve öksürüğe bağlı olarak şiddetlenen göğüs ağrısı, kas ağrısı, iştah azalması, dalgınlık, algılama bozuklukları, dudaklarda oluşan uçuklar, halsizlik, aşırı susama, hızlı solunum, bayılacak gibi olma, baş dönmesi, yüzde şişme, boğaz ağrısı ve yan ağrısı şeklinde belirtiler gösterir."

ENFEKSİYONDAN KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER:

Doç. Dr. Mustafa TÖZÜN akut solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için ailelere ve topluma büyük görevler düştüğünü vurgulayarak akut solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu: Akut solunum yolu enfeksiyonları hava yoluyla bulaşır. Özellikle bebeklerin ve çocukların bulunduğu ortamların havası uygun sıcaklıkta, nemde ve temiz olmalıdır. Bebek ve çocukların yanında sigara içilmemeli, odaları sık sık havalandırılmalıdır. Sigara içmek insan sağlığına zararlıdır. Gebelikte sigara kullanımı bebeğin küçük veya düşük kilolu olma olasılığı vb. pek çok sağlık sorununun görülme olasılığını ve çocuklarda akut solunum yolu enfeksiyonlarının oluşma sıklığını artırır. Bebek ve çocukların bulunduğu ortamlar, ortam havasını kirletmeyen, zararlı gazlar yaymayan bir ısıtıcı ile ısıtılmalıdır. Bebek ve çocuklarımızın herhangi bir yakınması olmadan, düzenli olarak sağlık kontrollerine götürülmelidir. Ateşi, öksürüğü, solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kulağında sorunları olan bebek ve çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Bebek ve çocuklara doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalıdır ve ilaçlar doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Bebek ve çocukla ilgilenen kişiler, sağlık personelince önerilen ev bakımını öğrenmeli ve uygulamalı, çocuğu hangi durumlarda hemen sağlık kurumuna götüreceğini çok iyi bilmelidir. Bebek ve çocuklar sağlık personelinin önerdiği zamanlarda kontrol için tekrar sağlık kurumuna götürülmelidir. Bebekler doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanmalı, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenerek, 6. aydan sonra ek gıdalara başlanarak anne sütü ile beslemeye 2 yaşa kadar devam edilmelidir.Bebek ve çocukların zamanında ve düzenli aşılanmaları sağlanarak, aşı ile önlenebilir bazı hastalıklardan (Kızamık, boğmaca gibi) korunmaları sağlanmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde bu aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hastalık sırasında da çocukların beslenmesine özen gösterilmeli, eğer bebek veya çocuk anne sütüyle besleniyorsa daha sık emzirilmelidir. Hastalıktan sonra çocuğu bir hafta boyunca fazladan bir öğün ile beslemeli ya da bu fazla öğünü, çocuk normal kilosuna yeniden ulaşıncaya kadar sürdürülmelidir. Solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk, özellikle ateşli olduğunda normalden çok sıvı kaybedebilir. Bu nedenle çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmelidir. Uygun sıvılar arasında anne sütü, su, inek sütü, ayran, çorba, yoğurt ve taze meyve suları sayılabilir. Burun tıkanıklığı var ise çocuğun burnu uygun şekilde temizlenmelidir. Hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve uygulanmalıdır. Eller sık sık sabun ve su ile doğru şekilde yıkanmalıdır. Solunum güçleşmesi, solunumun hızlanması, çocuğun sıvı gıda alamaması, hastalığının ağırlaşması, ateşin düşmemesi gibi belirtiler ortaya çıktığında çocuk vakit kaybetmeden hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Bebek Akut Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title