Haberler

Zapatero Türkiye'ye Desteğini Yineledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, Türkiye'nin AB Üyelik Sürecine Verdiği Desteği Bir Kez Daha Vurgulamasından Memnuniyet Duyduğunu Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteği bir kez daha vurgulamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

1. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, bugün iki dost ve müttefik ülke, Türkiye ile İspanya arasında ikili hükümetler arası zirve niteliğindeki ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, iki ülke arasında geçen yıllarda ivme kazanan yakın işbirliğinin doğal bir sonucu olarak Zapatero'yla, ilişkileri daha ileriye götürecek, daha ileri düzeyde çalışmalara başlangıç teşkil edecek hükümetlerarası zirve toplantıları yapmaya karar verdiklerini kaydetti.

Bu tür zirve düzeyindeki toplantıları, özel önem atfettikleri ülkelerle gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, bir yandan ilişkileri derinleştirecek yeni açılımlar başlatmayı hedeflerken, bir yandan da toplantı yaptıkları ülkelere verdikleri önemin göstergesi niteliğinde bulunduğunu belirtti. Bu bakımdan İspanya ile gerçekleştirilen zirve toplantılarının, İspanya'nın Türkiye için en ayrıcalıklı ülkelerden biri olduğunu teyit ettiğini, aynı şekilde İspanya açısından da Türkiye'nin ayrıcalıklı konumunu ve İspanya'nın, Türkiye'ye verdiği desteği ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Türkiye ve İspanya, aynı değerleri paylaşan, uluslararası meselelere yapıcı ve çözüm arayan bir anlayış noktasında ortak vizyonları olan iki ülkedir. Nitekim ikinci forumu yarın İstanbul'da, ev sahipliğimizde başlayacak olan Medeniyetler İttifakı gibi önemli bir projeye Zapatero ile birlikte eş başkanlık yapmaktayız. Bu projenin 2004 yılından bu yana kaydettiği ilerleme ve uluslararası arenada gördüğü kabul, paylaştığımız bu ortak vizyonun ne kadar isabetli bir girişim olduğunun açık ispatıdır.''

-TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ-

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi'nin, her iki ülke Bakanlarının eş zamanlı gerçekleştirdikleri heyetlerarası görüşmelerle başladığını anımsatan Erdoğan, bunun ardından ''dostum'' diye nitelendirdiği Zapatero ile ikili görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Heyetler arası görüşmeyi Bakanların sunumlarıyla yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu çerçevede, Başbakan Zapatero'nun ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteği bir kez daha vurgulamasından memnuniyet duyduğumu burada ifade etmek isterim. AB ile ilişkilerimizin her kritik dönemecinde Başbakan olduğum günden bu yana kendisiyle tanıştığımız andan itibaren sürekli yanımızda oldu, sürekli desteğini bizden yana ortaya koydu. 2010 yılında İspanya'nın AB dönem başkanlığını üstleneceği dönemde müzakere sürecine yeni bir hız kazandırmak için neler yapabileceğimizi de kısmen ele aldık. Bu vesileyle İspanya ile aramızda ikili düzeyde hiç bir sorun bulunmadığını önemle kaydetmek isterim. Ülkelerimizin Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'nın istikrarına yönelik politikaları örtüşmektedir.''

Başbakan Erdoğan, ülkeler arasında bir süredir müzakere edilen ikili anlaşmanın imzalandığını belirterek, atılan imzalarla ülkeler arasındaki mevcut işbirliğinin daha da kuvvetlendiğini söyledi.

İki ülke arasındaki çalışmalar çerçevesinde 3-4 nisanda Devlet Bakanı Egemen Bağış ve İspanya Bayındırlık Bakanı Magdalena Alvarez Arza'nın katılımlarıyla Akdeniz bölgesine ve Türkiye-İspanya ilişkilerine odaklı bir seminer gerçekleştirildiğini de belirten Erdoğan, söz konusu seminerle iki ülke arasında düzenli olarak sivil toplum diyaloğu toplantıları gerçekleştirilmesini öngören Türkiye-İspanya Forumu'nun ilk toplantısının yapıldığını anlattı.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title