Haberler

Zambiya Milli Günü Resepsiyonu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Zambiya'da da yapılandığını belirterek, "Zambiya makamlarıyla, bu yapının tasfiyesi ve ülkelerinden temizlenmesi adına iş birliğinde bulunmaya hazırız.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Zambiya'da da yapılandığını belirterek, "Zambiya makamlarıyla, bu yapının tasfiyesi ve ülkelerinden temizlenmesi adına iş birliğinde bulunmaya hazırız. Zambiya'daki FETÖ okullarının Maarif Vakfımıza devri, öğrencilerin ve yerel personelin mağduriyetini de önleyen en güzel çözüm olacaktır." dedi.

Zambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Bwalya Lyapa Nondo'un ev sahipliğinde Zambiya Milli Günü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. Bakan Sarıeroğlu'nun onur konuğu olduğu resepsiyona Ankara'da görev yapan çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, diplomat ve gazeteci katıldı.

Bakan Sarıeroğlu, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Zambiya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 53. yıl dönümünü kutlayarak, "Zambiya, siyasi ve ekonomik potansiyeli ile Afrika kıtasının önemli ülkeleri arasında yer almaktadır." dedi.

Zambiya'nın sahip olduğu potansiyel ve fırsatlarla sadece Afrika'nın değil dünyanın da parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizen Sarıeroğlu, "Zambiya ile dostane ilişkilerimizin ve ikili iş birliğimizin mümkün olan her alanda geliştirilmesine özen gösteriyoruz." diye konuştu.

Sarıeroğlu, "Bölgesinde önemli bir aktör olan Zambiya ile Türkiye kanadı eş başkanlık vazifesini üstlendiğim, Karma Ekonomik Komisyon mekanizmasının en kısa zamanda işler hale getirilmesinin, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi anlamında somut adımlar ve katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin Zambiya'ya desteği devam edecek"

Türkiye'nin tüm Afrika ülkeleriyle olduğu gibi Zambiya ile de kazan-kazan ilkesini benimsediğini dile getiren Sarıeroğlu, Türkiye'nin tüm ilişkilerini de bu anlayış ve çerçeve içerisinde şekillendirdiğini belirtti.

Sarıeroğlu, Türkiye'nin, ekonomik gelişmenin Afrika için arzettiği önemin farkında olduğuna dikkati çekerek, "Hem bölgeye sağladığımız desteklerle hem de yardımlarla bu önemi de açık bir şekilde ifade ettiğimiz kanaatindeyim." diye konuştu.

Bu anlayış çerçevesinde Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) vasıtasıyla birçok alanda Zambiya'ya kalkınma yardımında bulunduğunun altını çizen Sarıeroğlu, "Önümüzdeki dönemde de Zambiya'nın ekonomik gelişimine katkı sağlamaya, elimizden geldiğince destek olmaya devam edeceğimizi ve bundan da büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"FETÖ kurumlardan temizlenmeye devam ediyor"

Sarıeroğlu, Türkiye'nin 15 Temmuz'da maruz kaldığı FETÖ'nün darbe girişiminin bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğunu gözler önüne serdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Örgüt, 15 Temmuz gecesi alçakça bir teşebbüsle kendi insanına silah doğrultmuş ve 48 saatte 250 vatandaşımızın şehit olmasına sebep olmuştur. Türk milleti, terörün en karanlık yüzünü 15 Temmuz gecesi deneyimlemek zorunda kalmıştır. Ülkemizin ve insanımızın geleceğine kastedilmeye çalışılmıştır."

Terör örgütü FETÖ'nün devlet mekanizması içine sızdığına dikkati çeken Sarıeroğlu, "Bu örgüt, Türk yargısının, emniyetinin ve sağduyulu vatanseverlerin ortak çabasıyla kurumlarımızdan temizlenmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"FETÖ okullarının Maarif Vakfına devri en güzel çözüm"

Bakan Sarıeroğlu, "FETÖ'ye karşı vermiş olduğumuz mücadele hem içeride hem dışarıda kararlılıkla devam ediyor." diyerek, Türkiye'nin ulusal güvenliğinin yanı sıra uluslararası barış ve huzur için attığı adımların devam edeceğini vurguladı.

FETÖ'nün dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Zambiya'da da yapılandığının altını çizen Sarıeroğlu, "Zambiya makamlarıyla, bu yapının tasfiyesi ve ülkelerinden temizlenmesi adına iş birliğinde bulunmaya hazırız. Zambiya'daki FETÖ okullarının Maarif Vakfımıza devri, öğrencilerin ve yerel personelin mağduriyetini de önleyen en güzel çözüm olacaktır." dedi.

"Zambiya Türkiye'ye minnettar"

Zambiya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Nondo da iki ülkenin karşılıklı saygı ve ortak fayda üzerine kurulu samimi ilişkilere sahip olduğunun altını çizerek, "Zambiya, Türkiye'nin TİKA ve diğer kurumları aracılığıyla farklı alanlarda vermiş olduğu istikrarlı destekten ötürü minnettardır." ifadelerini kullandı.

Zambiya'nın kapsamlı bir iktisadi dönüşüm programına başladığına dikkati çeken Nondo, "Bize bahşedilen maden zenginliği de dahil uçsuz bucaksız doğal kaynaklarımızı da düşünerek, katma değer sağlayacak sektörlerde işletmeler kurmaları amacıyla daha çok Türk yatırımcısını Zambiya'ya davet ediyoruz." dedi.

Nondo, Zambiya ve Türkiye arasında İş Konseyi kurulması yönünde bir anlaşmanın imzalanmasıyla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin daha iyi noktaya ulaşmasını umut ettiklerini dile getirerek, "Ancak ticaret hacminin artırılması için iki ülke arasında direk uçuşların başlatılması konusuna önem verilmesi gerekmektedir." dedi.

Konuşmaların ardından, Bakan Sarıeroğlu ve Nondo birlikte pasta kesti.

Kaynak: AA / Güncel

Jülide Sarıeroğlu Zambiya Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

title