Haberler

Zafer Üskül: "Söylediklerimde Abartılacak Fazla Bir Şey Bulmuyorum"

Mersin'de Yaptığı 'Sivil Anayasa' Açıklamasının Ardından CHP Lideri Deniz Baykal'ın Eleştiri Yağmuruna Tuttuğu AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Söylediklerinde Abartılacak Fazla Bir Şey Olmadığını, Baykal'ın Yaptığı Açıklamaların Üzerinde Durmak İstemediğini Söyledi.

Mersin'de yaptığı 'sivil anayasa' açıklamasının ardından CHP Lideri Deniz Baykal'ın eleştiri yağmuruna tuttuğu AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, söylediklerinde abartılacak fazla bir şey olmadığını, Baykal'ın yaptığı açıklamaların üzerinde durmak istemediğini söyledi.

Bir gazeteye verdiği 'sivil anayasa' konulu röportajla gündeme gelen Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Ülkül, İstanbul'a geldi. Onur Havayolları'nın tarifeli uçağı ile havalimanına gelen Üskül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Üskül, kafasındaki sivil ve renksiz anayasanın tanımlamasını yaptığını belirterek, anayasanın başlangıç kısmında ve maddelerinde Kemalizm ideolojisinin yansımaları olan 'Atatürk milliyetçiliği' ve 'Atatürk ilke ve inkılapları' gibi kavramların yer almasının gereksiz olduğunu

savundu.

"BUNDA ABARTILACAK BİR ŞEY GÖRMÜYORUM"

Anayasadaki '..izm'lerin olmaması gerektiğini öne süren Üskül, "...izm'ler olmasın anayasada. ..izmler, her hangi bir ideolojinin ifadesi olan hükümler yer almasın. Anayasa, renksiz bir anayasa olsun. Kurucu ilkelere bağlı ama renksiz bir anayasa olsun. Söylediğim buydu. Bunda çok abartılacak bir şey görmüyorum. Sosyalizm, Kemalizm, Komünizm... aklınıza ne gelirse.... Liberalizm. Çünkü bütün bunlar siyasi partilerin sahip olabileceği ideolojilerdir. Her siyasi parti de kendine göre bir ideolojiye sahip

olabilir, onu savunabilir. Buna oy verecek yurttaşlar da vardır olabilir. Bu anlamda sınırlayıcı bir anayasa olmaması tercih edilir. AB'ye üye olmak üzere yola çıkan Türkiye'nin Avrupa anayasa anlayışına da uygun bir anayasa yapması beklenir. O da böyle renksiz, demokratik, demokrasiyi esas alan bir anayasadır" diye konuştu.

"ATATÜRK PARSELLENEMEZ, ÜLKENİN ORTAK DEĞERİDİR"

Bir gazetecinin, Türkiye'de Kemalizm hakkında söylediklerini sorması üzerine ise Üskül, "Hassas olmayı gerektiren bir şey yok. Mustafa Kemal Atatürk, bu ilkelerin kurucusu, önderi, büyük bir insandır. Ve Mustafa Kemal Atatürk parsellenemez, bütün ülkenin, milletin ortak değeridir. Dolayısıyla bu konuda zaten Türk milleti arasında her hangi bir tartışma yok. Ortak değerlerin böyle parsellenmeye çalışılmasını doğru bulmuyorum. Mustafa Kemal Atatürk'e bir atıf yapılabilir. Buna hiçbir engel yok. Ama

Kemalizm başka bir şeydir, sosyalizm başka bir şeydir, liberalizm başka bir şeydir. Anayasada Mustafa Kemal Atatürk'e atıf yapılabilir. Buna hiçbir engel yok. Atatürk, bu cumhuriyetin kurucusudur. Buna atıf yapmakta hiçbir engel yok. Bu ilkeler CHP'nin dediği gibi altı okta somutlaştırılmış ilkelerdir. Ama 'devletçilik' dediğinizde şimdi ne anlaşılıyor, 'milliyetçilik' dedeğinizde ne anlaşılıyor, 'halkçılık' dediğinizde ne anlaşılıyor? Bunlar tartışma konusu olan şeyler. Her siyasi parti bunları farklı

şekilde algılayabiliyor. Her siyasi parti Atatürkçü, her siyasi parti devletçi, her siyasi parti halkçı olabilir mi? " dedi.

"BAYKAL'IN AÇIKLAMALARI ÜZERİNDE DURMAK İSTEMİYORUM"

Bugünkü açıklamalarından sonra tepki alıp almadığının sorulması ve CHP lideri Deniz Baykal'ın hakkında yaptığı "Dakika bir, gol bir" açıklamasının hatırlatılması üzerine Üskül, "Sayın Baykal'ın yaptığı açıklamaların üzerinde durmak istemiyorum. Olabilir. Ben kendi düşüncelerimi açıklıyorum, tartışmak istemiyorum. Bunlar kişisel görüşlerim. Başbakanla da açıklamalarımızla ilgili daha görüşmedik" diye konuştu.

(TC-CİN-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title