Haberler

Yyk ve RTÜK'ten Radyo-tv Çalışanları İçin Eğitim Semineri

KKTC Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Demokrasilerde Farklı Siyasi Görüşlerin Varlığının Esas Olduğunu, Ancak Bir Toplumu Demokratik Birlik İçinde Tutanın, Bu Farklılıkların Bir Demokratik Sentez İçinde Bulunması Olduğunu Söyledi.

KKTC Başbakan Ferdi Sabit Soyer, demokrasilerde farklı siyasi görüşlerin varlığının esas olduğunu, ancak bir toplumu demokratik birlik içinde tutanın, bu farklılıkların bir demokratik sentez içinde bulunması olduğunu söyledi.

Başbakan Soyer, Yayın Yüksek Kurulu'nun (YYK), Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) işbirliğiyle radyo ve televizyonlarda görev yapan muhabirleri, programcıları, spikerleri ve teknik personeli eğitmek amacıyla düzenlediği seminerin açılışında bir konuşma yaptı. Lefkoşa'da Açık Öğretim Fakültesi'nde bugün başlayan seminerin açılış törenine Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Enver Öztürk, Başbakanlık Müsteşarı Öntaç Düzgün, çok sayıda üst düzey yönetici, davetli ve konuk katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende sırasıyla YYK Başkanı İlkay Diren, RTÜK Başkanı Dr. Zahid Akman ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Başbakan Soyer, YYK'nın, katkılarından dolayı RTÜK Başkanı Akman'a plaket takdim etti.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer konuşmasında, herkes tarafından farklı tanımlanan 21. yüzyıl için en uygun tanımlananın "enformasyon çağı" tanımlaması olduğunu söyledi. Önceki yüzyılın aksine, ulusal sınırların aşıldığına, globalleşen dünyanın "tek bir köy" gibi değerlendirildiğine işaret eden Soyer, bilgiye ve teknolojiye ulaşmanın korkunç bir devinime, ihtiyaca dönüştüğünü belirtti.

Başbakan Soyer, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde görsel ve işitsel medyaya büyük görev düştüğünü söyledi. Soyer, halkın objektif olarak bütün gelişmeler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini kaydetti.

KKTC'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'ndaki yükselişe değinen Soyer, halkın gayretinin yanı sıra Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel desteğinin bu artışta büyük katkısı bulunduğunu söyledi.

RTÜK Başkanı Dr. Zahid Akman da konuşmasında, 2003'te imzalanan protokol sonrasında YYK ile RTÜK arasındaki işbirliğinin kabul edilebilir seviyeye ulaştığını söyledi. Akman, özellikle RTÜK'ün, dış dünyaya açılırken, YYK üyeleriyle birlikte olmaya azami gayret gösterdiğini belirtti. Yayıncılık ile yayın teknolojisinin sınır tanımadığına işaret eden Akman, özellikle teknolojik gelişmenin takibinin oldukça zorlaştığını belirterek, "Teknolojik altyapınız yetersizse, içerikte ne kadar başarılı olursanız olun, insanlara kabul edip beğenebilecekleri bir yayın sunmakta güçlük çekersiniz. Teknolojik yapının mükemmel olup, içeriğin yetersiz kaldığı hallerde de insanları tatmin edecek bir içerik sunamadıysanız, o büyük paralarla oluşturduğunuz altyapının anlamı kalmaz" dedi.

Yayıncılıkta eğitimin önemine de işaret eden Akman, dünyadan kopuk olmayan bir yayın anlayışıyla hareket eden RTÜK'ün düzenlediği eğitim programlarıyla dünyadaki gelişmeleri bu alanda çalışanlara ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Akman, eğitim faaliyetlerinin hem yapılan işin ne kadar önemli olduğunu algılatmaya, hem de yayınlarda belli seviye ve kalitenin sağlanmasına katkı sağladığını belirtti.

Akman, çok denebilecek yayın faaliyetlerinin bulunduğu KKTC'deki yayınların, reklam pastası oldukça büyük ve rekabetten dolayı kalitenin iyice yükseldiği Türkiye'deki güçlü yayıncılıkla rekabet edebilmesinin çok güç olduğunu söyledi.

KKTC'de bu güçlükleri aşacak avantajlar bulunduğuna işaret eden Akman, oldukça dinamik ve sorunlarla mücadelede oldukça bilinçli bir izleyici bulunması gibi durumların iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Akman, altyapıya yapılacak yatırımın yanı sıra bilgili, birikimli, beceri sahibi yayıncılara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, TRT'den gelen 3 eğiticinin vereceği seminerlerin bu açıdan büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Yayın Yüksek Kurulu Başkanı İlkay Diren, Bayrak Radyo Televizyonu'nun (BRT) başarılı misyonunun ardından yayın hayatına renk katan özel radyo ve televizyonların, getirdikleri çok seslilikle demokrasinin gelişimine büyük katkı koyduklarını ifade etti.

Ülkede 21 televizyon ve 34 radyo bulunduğuna işaret eden Diren, bu tür gelişmeler ek olarak içeriğin, kalifiye elemanın, etik ve saygılı yayıncılığın artırılmasını sağlamanın YYK'nın görevi olduğunu kaydetti. Diren, Yayın Yüksek Kurulu'nu gerek kamuoyu araştırmaları, gerek ilkini düzenlediği eğitim seminerleriyle kuruluşlara ışık tutmaya çalıştığını belirtti. Diren, "Yayıncılıkta otokontrolün, verimliliğin ve tümden gelişimin en önemli adımı elbette eğitimdir" şeklinde konuştu.

(MG-EK-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title