Haberler

Yüzde Yüz Organik Olan Keçe Hayatın Her Alanında Kullanılmaya Başlandı

Yüzde yüz organik olan keçe hayatın her alanında kullanılmaya başlandı Keçenin incelmesi daha çok tercih edilmesine neden oldu Tarihi konu alan film ve dizilerdeki fesler bu atölyeden çıkıyor İşin ustası keçenin dünü, bugünü ve yarınını anlattı 4 kuşak boyunca keçe işlemeciliği yapan...

Yüzde yüz organik olan keçe hayatın her alanında kullanılmaya başlandı

Keçenin incelmesi daha çok tercih edilmesine neden oldu

Tarihi konu alan film ve dizilerdeki fesler bu atölyeden çıkıyor

İşin ustası keçenin dünü, bugünü ve yarınını anlattı

4 kuşak boyunca keçe işlemeciliği yapan Mustafa Arpaözü:

"Keçe yüzde 100 organiktir çünkü Mevlanın yarattığı neyse koyunun, kuzunun üzerinden alınan şey orijinaldir

"Keçecilik insanın var oluşundan bu yana var"

" Keçe üzerine butik olarak ne isteniyorsa yapıyoruz"

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'da 4 kuşaktır "keçe işlemeciliği" yapan ailenin son ustalarından Mustafa Arpaözü, keçenin insanların talepleri ve sağlıklı bir ürün olması açısından zaman içerisinde büyük değişim geçirdiğini kaydederek, "Keçe yüzde 100 organiktir çünkü Mevlanın yarattığı neyse koyunun, kuzunun üzerinden alınan şey orijinaldir" dedi.

Atalarından aldığı keçecilik mirasını yarım asra yakındır devam ettiren Arpaözü, keçenin dünü ve bugününü İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı. Keçeden fes ve sikke başta olmak üzere şapkalar ve bir çok giyiş eşyası yapan Arpaözü, keçeyi inceltmeye başardıklarından sonraki süreçte ise ürün çeşitliliğinin de buna bağlı olarak arttığını ifade etti. Ürettikleri keçeye bir çok renk verdiklerini de kaydeden Arpaözü, "Keçe üzerine ne mamul gerekiyorsa biz tamamını yaparız. Bu mamuller daha önceleri köylülerin kullandıkları kepenek, at keçesi, seccade, yaka keçesi, çocuk keçesi olaraktan, çadır keçesi bunlar ilk zamanlarda kullanılan ürünler. Ama zamanla hem yün biraz değişti daha doğrusu kalitesi değişti. Hem de insanların kullanış şekilleri değişti. Tekrar organiğe dönüş olduğu için şuanda kumaş diye tabir ettiğimiz çok ince çıkarıyoruz, bunları renklendiriyoruz. Fes çıkartıyoruz, Mevlana sikkesi diye tabir edilen fes, 'mecidiye ve hamidiye' diye tabir edilen ayrı kalıpları vardır bunların ve o kalıplarda çıkar. Değişik renklerde çıkar folklor ekiplerinin kullandığı fesler vardır onları çıkarıyoruz. Keçe üzerine butik olarak ne isteniyorsa yapıyoruz, bu arada sanayi keçesi de çıkarıyoruz" diye konuştu.

"Keçecilik insanın var oluşundan bu yana var"

Keçecilik tarihinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu hatırlatan Arpaözü, kendisinin mesleği atalarından miras olarak aldığını anımsattı. Kendisinin meslekte 4. kuşak olduğunu vurgulayan Arpaözü, "Keçecilik insanın var oluşundan bu yana var. Ama keçecilik Türkler de ve Türklerin yaşadığı yerlerde daha yaygın bir şekilde yapılmış. Türkiye'de, Afyonkarahisar ise geçmiş tarihlerde çok ileri seviyede çalışan dükkanların olmasına rağmen, bazı bölgelerde de sınırlı olmasına rağmen dükkanlar varmış. Fakat zamanlar bunları kaybolmuş şimdi Afyonkarahisar'da kaybolmak üzere, son ustalar çalışıyor. Ama biz 4. kuşak olarak bunu devam ettiriyoruz. Benden önce 3 kuşak var, 4. kuşak benim ve benden sonrada bir oğlum ve bir kızım var. Onlara da aynı işi öğrettim ve yanımda çalışıyorlar, devam ediyorlar ve devam da edecekler inşallah" dedi.

"Kullandığımız yünde de alerjik bir şey yok. O yüzden insanlar gayet rahat kullanabiliyorlar"

Keçenin zaman içerisinde değişim göstermesi ile insanların keçe ürünlerinin olan taleplerinin de fazlalaştığını dile getiren Arpaözü, eskisi gibi kalın ve pot keçelerden ziyade keçenin kullanılan teknikler ile inceltildiğini bu sayede de giyim ve aksesuar olarak daha fazla kullanılmaya başlandığını belirtti. Arpaözü açıklamasında şunları söyledi:

"Her şeyde olduğu gibi keçede de bir değişim var. İnsanların kullanma şartları ve bakış açıları değişti. Bu tabi arza uygun olaraktan değişti, talep her zaman var. Şuanda bizim yaptığımız keçelerde kullandığımız boyalarda kanserojen madde içeriği yok. Kök boya kullanmıyoruz, tekstil boyası kullanıyoruz fakat Sağlık Bakanlığı onaylı. Bunun yanında kullandığımız yünde de alerjik bir şey yok. O yüzden insanlar gayet rahat kullanabiliyorlar. Daha önceleri yünde bu kadar dikkat edilmeyen bir temizlik sistemi vardı şuanda gayet temiz, hijyenik ve herkesin kullanabileceği, alerji yapmayacak bir şekilde. Bunun yanında keçe çok inceldi. Eskisi gibi kalın ve pot keçeler çıkmıyor. İnsanlar zarif, kibar istiyor. Biz onu inşallah yakaladık."

"Öyle gördük, öyle yaşadık ve öyle devam ediyoruz"

Açıklamalarında keçenin organik bir ürün olduğundan da bahseden Arpaözü, "Keçe yüzde 100 organiktir çünkü Mevlanın yarattığı neyse koyunun, kuzunun üzerinden alınan şey orijinaldir. Bizim kullandığımız en azından orijinaldir. Piyasa taklitleri var, yarı polyester, yarı yün kullananlar var fiyatı düşürmek için ve boyada ucuzlatmak için kullananlar var. Ama biz kendi firmamıza bakıyoruz bizde yüzde 100 organik. Öyle gördük, öyle yaşadık ve öyle devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarihi konu alan film ve dizilerdeki fesler bu atölyeden çıkıyor

Atölyesinde keçeden ürettiği ürünlerin özellikle tarihi konu alan film dizlerde de kullanıldığını aktaran Arpaözü son olarak şunları söyledi:

"Biz burada toptan yapıyoruz bunları. Bize geliyor ama dolaylı geliyorlar. Kapalı Çarşı'dan, İstanbul'dan ve ya film setlerinden diğer bunu temin edecek kişiler vasıtası ile biz gönderiyoruz bunları. Çoğu dizilerimizde feslerimiz bulunur. Kullanılan diğer emtialar o tarihi ve o günleri yansıtan şeyler neyse nakışlı keçesidir, çadır keçesidir, başlıktır, at keçesidir yani bu tarz şeyler, siparişler geliyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

İhlas Haber Ajansı Genel Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title