Haberler

Yüzde 90 Oranla Sigara Sorumlu

Güncelleme:

Akciğer kanserinin, kanser nedeniyle gerçekleşen ölümler içinde birinci sırada geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, dünyada yeni tanı konan kanserlerin yaklaşık yüzde 13'ünün akciğer kanseri olduğuna dikkat çekti.


Özel Hayat Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, akciğer kanseri farkındalık ayı nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Akciğer kanserinin, sigara içimindeki artışla birlikte sıklığı giderek artan ve dünyada en sık görülen kanserlerden birisi olduğunu hatırlatan Dr. Fulya Gürkan, "Dünyada yeni tanı alan kanserlerin yaklaşık %13'ü akciğer kanseridir. Akciğer kanseri, kanser nedeniyle ölümler içinde birinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle Kasım ayı 'akciğer kanseri farkındalık ayı' olarak seçilmiş ve çeşitli etkinliklerle bu hastalığa dikkat çekmek istenmiştir" dedi.

Dr. Gürkan, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ından sigaranın sorumlu olduğunu, gelişmiş ülkelerde sigara tüketimindeki azalmayla birlikte akciğer kanserleri azalmaya başladığını, gelişmekte olan ülkelerdeyse sigara tüketimindeki artışla birlikte, akciğer kanseri vakalarında artış gözlemlendiğine dikkat çekti.

Sigaraya erken yaşta başlanması, günde içilen sigara miktarının fazlalığı ve içilen sürenin uzunluğu akciğer kanseri riskini daha da artırmakta olduğunu söyleyen Dr. Fulya Gürkan, "Sigara içenlerde akciğer kanseri riski yaklaşık 20 kat artmaktadır. Sigara içmeyip de dumanına maruz kalan pasif içicilerde de akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır. Ayrıca pipo, nargile ve puro gibi tütün ürünlerini içeren maddeler kullananlar da light sigara içenler de aynı şekilde risk altındadır" diye konuştu.

BELİRTİLER ARASINDA ÖKSÜRÜK BİRİNCİ SIRADA

Hava kirliliğinin de akciğer kanserine neden olabildiğine vurgu yapan Dr. Gürkan, "Fren tamiri, izolasyon ve gemi inşaatı gibi asbest maruziyeti olan iş yerlerinde çalışanlarda da akciğer kanseri riski artmaktadır. Radon gazı ise sigaradan sonra en fazla akciğer kanseri yapan etkendir. Radon gazı toprakta doğal olarak bulunur ve iyi havalandırılmayan ev ve işyerlerinin altındaki topraktaki miktarına bağlı olarak kapalı mekândaki havada radon gazının miktarı yüksek olabilir. Ailede akciğer kanseri öyküsü varsa yine yakınlarında akciğer kanseri riski artmaktadır. Daha önce geçirilmiş akciğer hastalıkları, verem ve KOAH geçirmiş olmak da riski arttırır" ifadelerini kullandı.

Akciğer kanserinin belirtilerinin erken dönemde ortaya çıkmadığına vurgu yapan, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Tesadüfen çekilen akciğer filmleriyle genellikle tanı konulabilir. En sık görülen şikâyetler yüzde 75 öksürük, yüzde 60-70 kilo kaybı, yüzde 60 nefes darlığı, yüzde 45 göğüs ağrısı ve yüzde 35 kan tükürmedir. Bunların dışında ses kısıklığı, hırıltılı solunum, yutma güçlüğü, ateş yüksekliği, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kas ağrıları, yüz ve boyunda şişlik gibi pek çok şikâyet de görülebilir. Özellikle sigara içen kişilerin bu tip şikâyetleri olduğunda geciktirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları önerilir" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title