Haberler

Yüzde 6.6 Büyüme Umut Verici

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008 Yılının İlk Çeyreğindeki Yüzde 6.6 Büyümenin İyi ve Umut Verici Olduğunu Söyleyerek, "İnşallah Diğer Çeyrekte de Büyüme Devam Eder" Dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2008 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 6.6 büyümenin iyi ve umut verici olduğunu söyleyerek, "İnşallah diğer çeyrekte de büyüme devam eder" dedi.

Adana Ticaret Odası'nın Haziran ayı Meclis Toplantısı'na konuşmacı olarak katılan Hisarcıklıoğlu, TÜGİK'in bugün açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, 2002-2006 yılları arasında Türkiye'nin yüzde 7.2'lik bir büyümeyi yakaladığını ve bunun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olduğunu hatırlattı. Çin, Rusya, Brezilya gibi ülkelerin büyüme oranının yüzde 8.1 olmasına rağmen Türkiye'nin yüzde 7.2 olduğunu, bu ülkelerin geride olmasına rağmen bir rekor olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, 2007 yılına gelindiğinde işin değiştiğini ve büyümenin yüzde 4.5'e indiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"2007'den itibaren biz de sinyal vermeye başladık. 'Türkiye'de ekonomi konuşulmuyor, siyaset konuşuluyor' dedik. Türkiye'de birinci önceliğin ekonomi olması lazım, ekonomi konuşmazsanız esas hedefi kaçırırız. Her yıl iş bulmak için 700 bin gencimiz iş piyasasına giriyor. Bunun yanında 2.5 milyon işsizimiz var. 2 milyon 700 bin kişi de iş aramaktan umudunu kesmiş durumda. Bunlardan dolayı 'dikkat' dedik. Fakat 2007'yi yüzde 4.5'lik bir büyümeyle kapattık." Bu yılın ilk çeyreğinde tekrar yüzde 6.6'lık büyüme yakalandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bu büyümenin nereden kaynaklandığına baktığımızda ticaret 9.9, sanayi 7, tarım 5.6 büyümüş. En az büyüme 2.8 ile inşaatta olmuş. Stokta artış var. Yüzde 44.9'luk, bundan dolayı mı? diye bakıyoruz. Asıl büyümenin 1.6'sı mevsimselliktir. O mevsimsellik de daha fazla iş gücünün olduğu Ramazan Bayramı ve diğer tatil günleridir. Mevsimsellik büyümeyi dikkate aldığımızda gerçek büyüme yüzde 5. Yüzde 7'nin altındaki büyümeyi başarısızlık olarak görüyoruz. Bu nedenle yüzde 7'nin altındaki büyümeyi kabul etmemiz mümkün değil. Ancak, yüzde 6.6'lık büyüme de bizim için iyi ve umut veriyor. İnşallah iki, üç ve dördüncü çeyreklerde de devam eder. Ancak birinci çeyrekte 15 Mart'tan itibaren parti kapatma davası konuşulmaya başlandı. Yani birinci çeyrekteki büyümede siyaset fazla yoktu. 6.6 oranını da bundan yakalamış olabiliriz. Bu nedenle ikinci çeyreğe bakarak, daha sağlıklı bir tahlil yapabiliriz" diye konuştu.

Büyümenin işgücü için çok önemli olduğunu, hedef dünyayı yakalamaksa yüzde 7'lik büyümenin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulan Hisarcıklıoğlu, yüzde 7 büyümenin devam ettirilmesi halinde 2019'da Avrupa'nın fert başına düşen gelirin yarısının yakalanabileceğini, yüzde 4.5'lik büyüme olması durumunda Avrupa'nın ancak 2050'de yakalanabileceğini söyledi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da ülke ekonomisindeki kaygılı gelişmelerin, belirli dönemlerde oluşturulan suni gündemlerle gerçek gündem olan ekonominin çözüm bekleyen sorunlarından uzaklaştırılarak, dikkatlerin başka alanlara yöneltildiğini kaydetti. Baş, Türkiye'nin sanayide parlayan yıldızı olan Adana'nın terör ve sosyal sorunlar, doğu ve güneydoğudan gelen göç nedeniyle bugün eski dinamizminden uzak olduğunu ifade etti.

Adana'nın işsizliğin yüzde 17 oranla en yoğun yaşanan kent durumunda olduğunu belirten Baş, "Yine ülkemizde kişi başına gelirin 9-10 bin dolar seviyelerinde olduğu söylense de Adana bu seviyelerden oldukça uzaktır. Çünkü Adana son 25 yılda kaldıramayacağı bir nüfusun altında ezilmektedir" diye konuştu.

(FK-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title