Haberler

Yurtta Ramazan Yardımları

Yurt Haberleri Editörlüğü - Ramazan dolayısıyla yurt genelinde yoksul vatandaşlara iftar yemeği verilecek, gıda ve giysi yardımında bulunulacak.

Yurt Haberleri Editörlüğü - Ramazan dolayısıyla yurt genelinde yoksul vatandaşlara iftar yemeği verilecek, gıda ve giysi yardımında bulunulacak.

Geçen yıl meydana gelen depremlerin ardından hayırseverlerin yanı sıra yardım kuruluşlarının adeta seferber olduğu Van'da depremzedeler ramazan ayında da unutulmadı.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerden sonra vatandaşların yanında olan yardım kuruluşları, ramazan ayında da depremzedeleri yalnız bırakmadı.

Kimse Yok mu Derneği Van Şube Müdürü Zekeriya Cerim, ramazan ayında Van ve Erciş'te kuracakları 3 çadırda her gün bin 700 kişiye iftar yemeği vereceklerini belirtti.

Cerim, iftar çadırlarında depremzede vatandaşlara sıcak yemek verilmesinin yanı sıra bağışçıların katkısıyla Van, Erciş ve Hakkari'de dar gelirli 8 bin aileye gıda paketi dağıtacaklarını söyledi.

Kuru gıdadan oluşan her paketin maddi değerinin 70 lira olduğunu bildiren Cerim, yardım paketlerinin ramazan ayı boyunca gönüllülerin katkısıyla ailelere ulaştırılacağını ifade etti.

Erciş ve Hakkari'de dar gelirliler için giyim mağazaları açtıklarını bildiren Cerim, şöyle konuştu:

"Ramazan Bayramı öncesinde buralarda geçim sıkıntısı çeken ve geliri olmayan 3 bin aileyi baştan aşağı giydireceğiz. Türkiye'deki birçok giyim markası bize destek oluyor. Yine gönüllülerimizin desteğiyle belirlenen ailelerdeki her ferdin beden ve ayakkabı numarasını alarak ona göre hazırlığımızı yapıyoruz. Depremzedelere katkıda bulunmak isteyenler cep telefonlarından 'VAN' yazıp 5777'ye mesaj atmak suretiyle 5 liralık destek verebilir."

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Van Bölge Koordinatörü Ercan Çıplak ise depremden sonra gezici aşevinin Van ve Erciş'te 5 ay boyunca her gün 3 bin kişiye sıcak yemek dağıttığını hatırlatarak, aşevinin ramazan ayında da bir gün Van'daki depremzedelere iftar vereceğini söyledi.

İHH tarafından kurulan bir konteyner kentin halen Van'da hizmet verdiğini söyleyen Çıplak, konteyner kentteki sosyal ve kültürel faaliyetlerin ramazan ayında da devam edeceğini kaydetti.

Çıplak, kentteki 500 yoksul aileye ramazan ayında gıda paketi dağıtacaklarına işaret ederek, "250 çocuğa kırtasiye seti, bin çocuğa kumanya verilecek. Ayrıca 250 çocuğu da giydireceğiz" dedi.

-Hatay-

Ülkelerindeki olaylardan kaçan Suriyeliler için Hatay'ın Yayladağı ilçesinde oluşturulan 2 çadır kentte ramazan için hazırlıklar yapıldı.

Yaklaşık 5 bin 200 Suriyelinin kaldığı iki çadır kentte ramazan boyunca Yayladağı Müftülüğü'nce görevlendirilen imamlar dini sohbetler düzenleyecek. Türk imamlara Ramazan süresince çadır kentlerde kalan Suriyeli imamlar eşlik edecek.

Görevli imamların teravih namazı öncesi ve sonrasında Kur'an-ı Kerim okuyup ilahiler söyleyeceği belirtildi.

Yoğunluk olabileceği düşünülerek mescitler genişletildi.

Suriyeli kadınların da teravih namazına katılabilmesi için de ayrı bir mescit yapıldığı bildirildi.

2 bin 500 kişinin kaldığı 1 no'lu çadır kentteki Suriyelilere bugüne kadar yapılan yemek şirketleri tarafından günlük üç öğün sıcak yemek servisi uygulaması da değiştirildi.Suriyelilerin yemeklerini kendilerinin yapmak istemesi üzerine bu çadır kentte farklı bir uygulamaya gidildi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Yayladağı Kaymakamlığı'nca çadır kentte kalanlara yemeklerini yapabilmeleri için tüp ve ocak dağıtıldı. Bunun yanı sıra çadırlarda kalan her aileye 10 günlük kuru gıda malzemeleri ile tabak, tencere, çatal ve kaşık gibi mutfak eşyası verildi. Her 10 günde bir ailelere yeni kuru gıda verileceği, ekmek dağıtımının günlük üç öğün şeklinde devam edeceği belirtildi.

Bu arada, çadır kentlerde kalan Suriyeliler ilçe merkezinde çarşıdaki marketler ve semt pazarlarından alışveriş yapıyor. Ramazan öncesi yoğunlaşan bu alışverişler ilçede hareketlilik yaratıyor.

Bakkal Kamil Karagöz, Suriyelilerin ramazanın yaklaşması dolayısıyla çarşıya daha çok çıktığını belirterek, bu hareketliliğin işlerine çok iyi yansıdığını kaydetti.

Pastane işletmecisi İrfan Yalçın da ilçede tatlı satışlarında artış olduğunu belirterek, çadır kentlerde kalan Suriyelilerin de alışveriş yaptığını, bunun da hareketliliği artırdığını söyledi. Yalçın, Suriyelilerin daha çok dondurma, baklava ve pasta aldığını söyledi.

-Denizli-

Denizli'de belediye ve sivil toplum kuruluşlarınca ihtiyaç sahipleri için çeşitli yardım organizasyonları ile ramazana özel etkinlikler yapılacak.

Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, belediye olarak ramazan ayına yönelik hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

İftara zamanında evine yetişemeyen, iftar saatinde orucunu açacak durumda olmayan vatandaşlara yönelik iftar paketleri hazırladıklarını ifade eden Çınar,

"Her gün iftar çadırlarında 5 bin vatandaşımıza iftar yemeği vermeye çalışacağız. Ayrıca her akşam teravih namazı sonrasında parklarda tasavvuf ağırlıklı ramazana özgü etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerimiz iftardan sahur vaktine kadar sürecek" dedi.

Çınar, yaklaşık 8 bin paket yardım malzemesi dağıtacaklarını bildirdi.

Çocuklara özel etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Çınar, çocuklar için eğlence alanları oluşturacaklarını söyledi.

Kimse Yok mu Derneği Denizli Şube Başkanı Fahrettin Aytuğ ise bu yıl da ramazan yardımlarını bazı değişikliklerle sürdüreceklerini söyledi.

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak iftar çadırı kurmayacaklarını belirten Aytuğ, "Bu yıl ramazan ayında iftar çadırı açmak yerine ihtiyaç sahibi ailelere 5 bin adet kumanya paketi ulaştıracağız" dedi.

Aytuğ, bunun yanı sıra gönüllülerle birlikte 30 gün boyunca 30 ihtiyaç sahibi aile için iftar yemeği programı da düzenleyeceklerini, yine "kardeş aile" buluşmaları adı altında 500 kişilik iftar yemeği vereceklerini bildirdi.

Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kerim Çıralı ise üyelerinden topladıkları bağışlarla ihtiyaç sahibi bin 50 kişiye 365 gün sıcak yemek verdiklerini belirterek, bu yardımlarını ramazan boyunca sürdürecekleri kaydetti.

-Düzce-

Düzce Belediyesi, ramazan ayında 30 mahallede iftar sofraları kuracak.

Belediye Başkanı İsmail Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir etkinlik dönemi geçireceklerini söyledi.

İftar programında çeşitli değişiklikler yapacaklarına dikkati çeken Bayram,

"Yaklaşık 30 mahallemizde iftar sofraları kurarak Düzce'de ilk defa yapılacak uygulamayı başlatacağız. İnşallah güzel bir ramazan geçireceğiz" dedi.

Ramazan ayının son günlerine doğru İstanbul Caddesi'ni trafiğe kapatacaklarını bildiren Bayram, caddeyi boydan boya iftar sofrasına dönüştürerek bir ilke imza atacaklarını söyledi.

İhtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunacaklarını bildiren Bayram, şöyle konuştu:

"Çocuklarımız için iftardan sonra mahallelerde ramazan eğlenceleri düzenleyeceğiz. 'İnanç turu' kapsamında İstanbul'daki camilerimizle önemli mekanlara geziler düzenleyeceğiz. Bu turumuza yaklaşık bin 400 kişi katılacak. Kalıcı Konutlar'da Ramazan Sokağı'nı yine kuracağız. İnşallah orada da güzel etkinlikler olacak. Kadir Gecesi'nde orada büyük bir iftar yapmayı düşünüyoruz. Geçen sene de yapmıştık. Bu sene katılım daha yüksek olacak. Belediye meydanında haftada birkaç kez yörük çadırı oluşturacağız. O çadırda tasavvuf müziği, söyleşi gibi etkinlikler yapılacak. Bu ramazan ayını hem gündüzü hem de gecesiyle dolu dolu geçireceğiz. Ramazan ayının herkese hayırlı olmasını diliyor, yapacağımız tüm etkinliklere halkımızı davet ediyoruz."

-İzmir-

İzmir'deki ilçe belediyeleri, ramazan dolayısıyla kentin çeşitli yerlerinde hem ihtiyaç sahibi vatandaşlar için iftar yemeği ve erzak dağıtımı yapacak hem de ramazan coşkusunun yaşanabilmesi için iftar sonrası eğlence programları düzenleyecek.

Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, 25 Temmuz'da Aziziye Mahallesi, 1 Ağustos'ta Mersinli Mahallesi, 8 Ağustos'ta Lale Mahallesi, 15 Ağustos'ta Güneşli Mahallesi'nde ramazan etkinliği düzenleyecek.

Etkinliklerde iftar yemeğinin ardından meddah, orta oyunu, Hacivat-Karagöz gösterisi ve fasıl dinletisi gerçekleştirilecek.

Her gün farklı bir yerde iftar yemeği dağıtacak ve camilerde meyve suyu ikramı yapacak olan Konak Belediyesi, 5 bin aileye erzak yardımında bulunacak.

Bornova Belediyesi de ramazan dolayısıyla ilçe merkezinin yanı sıra 4 yerde iftar çadırı kurarak, her gün bin kişiye iftar yemeği dağıtacak. Belediye, 3 bin 500 paket kuru erzak paketini ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

Balçova Belediyesi de 7 yıldır sürdürdüğü ramazan etkinliklerine devam edecek. Semtevlerinde mahalle sakinleri evlerinden getirdikleri yemeklerle iftar yapacak. Semtevlerindeki toplu iftar yemeğine katılan vatandaşlar, iftardan sonra geleneksel ramazan eğlencelerini izleyecek. 25 Temmuz'da Yüzbaşı Şerafettin Parkı, 27 Temmuz'da Taş Park, 2 Ağustos'ta Teleferik Çarşı, 7 Ağustos'ta Eğitim Mahallesi, 9 Ağustos'ta Sevgi Yolu, 17 Ağustos'ta Cumhuriyet Meydanı'nda ramazan eğlencesi düzenlenecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi'nin rutin yardım faaliyetlerini sürdüreceği ancak yardımda bulunulacak kişi sayısı ile diğer programların netleşmediği bildirildi.

-Bursa-

Bursa Büyükşehir Belediyesi, "Temaşa-i Ramazan 2012" etkinlikleri kapsamında Şehir Tiyatrosu'nun "Adını Temaşa Koyduk" adlı oyununu seyirciyle buluşturacak.

Kültür AŞ'nin koordinasyonunda yapılacak "Temaşa-i Ramazan 2012" etkinlikleri, alanlarında usta sanatçıları vatandaşlarla bir araya getirecek. Ramazan ayı boyunca her gece Merinos Parkı'nda sahnelenecek projeler "sentez" konseptiyle oluşturuldu.

Türkiye'nin doğu ve batı kültürünün yanı sıra farklı ülke coğrafyalarının sanatları ve eserlerinin de bir araya getirilmesiyle hazırlanan program, Bursalılara keyifli bir ramazan yaşatmayı amaçlıyor.

Büyükşehir Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki katlı otoparkta aşevini hizmete sokacak. Her iftarda 3 bin 500 kişiye hizmet verecek aşevinin yanı sıra Emirsultan Meydanı'nda aşevi hizmeti verilecek. Buradan da her akşam 500 kişi yararlanabilecek.

Ayrıca, Orhangazi Parkı, Kent Meydanı önü, Osmangazi İstasyonu girişi, Yeşil Cami ve Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (Merinos AKKM) doğu kapısı olmak üzere 5 noktada iftariyelik çorba dağıtımı yapılacak. Büyükşehir Belediyesi'nce her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi 25 bin kişiye gıda kolisi dağıtılması planlanıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, "Her Yerde Tiyatro, Her Yer Tiyatro" projesi kapsamında "Adını Temaşa Koyduk" adlı oyununu çevre ilçe ve beldelerde sahnelemeye devam edecek. Bu yılki yaz turnesinin ilk turunda 4 bin seyirciye ulaşan Şehir Tiyatrosu, "Adını Temaşa Koyduk" adlı geleneksel seyirlikle yaz turnesinin ikinci turuna 24 Temmuz'da başlayacak, farklı çevre ilçe ve beldelerde izleyiciyle buluşacak. Geleneksel metinlerden yola çıkılarak derlenen, Ertan Akman tarafından sahnelenen oyunda "Karagöz ve Hacivat ile Kavuklu, Pişekar, Zenneler, Tosun, İbiş, Hokkabaz, Leyla ile Mecnun" modern bir yorumla sunuluyor. Kanto ve şarkılarla da renklenecek gösteri, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun gölge oyunu, orta oyunu, İbiş ve tuluat oyunlarından sahnelerle Yeşilçam filmlerine gönderme yapan "Leyla ile Mecnun" uyarlamasıyla son buluyor.

-Balıkesir-

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, ramazan ayına yönelik hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, vatandaşların oruç ayını huzurlu ve sorunsuz geçirmeleri için ilgili ekiplerin aralıksız çalışacağını söyledi.

Ramazan ayının ilk gününden itibaren Atatürk Devlet Hastanesi önü, lunapark alanı, Altıntaşlar Düğün Salonu yanı, asri mezarlık ve TOKİ konutları bölgesinde 5 iftar çadırı kuracaklarını belirten Ok, "Hizmet alımı ve belediye aşçılarının destekleriyle günde en az 3 bin kişilik yemek çıkacak" dedi.

Oruç ayı öncesinde kent merkezindeki camileri iç ve dış temizlikten geçirdiklerini bildiren Ok, iç kısımlarındaki temizliği gül suyuyla yaptıklarını kaydetti.

Yardımlaşmanın en yoğun yaşandığı bu ayda yardıma muhtaç ailelere, zorunlu gıda ihtiyaç maddelerinden oluşan gıda paketi dağıtacaklarını belirten Ok, yoksulların Sevgi Market'ten giyim ihtiyaçlarını karşılayabileceğini bildirdi.

-Yalova-

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Yavuz, Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan düzenleme dolayısıyla bu yıl Ramazan Şehri yerine Ramazan Sokağı kurulacağını kaydetti.

Ramazan Sokağı'nın Osmanlı Parkı'nda kurulacağını belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Bu yıl 'Ramazan Şehri' olarak adlandırılan yapı bir sokak şeklini alıyor. Bunda hem klasik yapıdan kurtulmak hem de mevcut yere uyumun sağlanması etkili oldu. Önümüzde birbirini takip eden 3 önemli organizasyon var. Bunların ilki 19 Temmuz Yalova'nın kurtuluşu. Bugün Ramazan'ın arifesine denk geldiğinden önemli bir sanatçıyla başlangıç yapmak istedik. 19 Temmuz gecesi sanatçı Funda Arar Yalovalılarla buluşacak. Ramazan boyunca düzenlenecek konser ve etkinliklerde yerel sanatçılara ağırlık vereceğiz. 11 Ağustos'ta ise Fatih Kısaparmak Yalova'da olacak."

-Kütahya-

Kütahya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, ramazan ayına yönelik faaliyetler kapsamında merkez ile bağlı belde ve köylerde yaşayan, ekonomik ve sosyal yoksunluk içindeki bin 153 ailenin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışma yürüttü.

Çalışmalar kapsamında hane mevcudu bir kişi olanlara 100'er lira, iki ve üç kişi olanlara 150'şer lira, 4 ve daha fazla olanlara 200'er lira olmak üzere toplam 167 bin 200 lira yardımda bulundu.

Yardımlar, köylerde yaşayanlar, 65 yaş ve üzerinde olanlar ile engellilere PTT görevlilerince konutlarında, diğer ihtiyaç sahiplerine de PTT şubeleri aracılığıyla ödendi.

Kütahya Tüm Aktif Memurlar Derneği, ramazan ayı süresince Ali Paşa Mahallesi'ndeki eski otogar alanında çadır kurarak, her gün ihtiyaç sahipleri, üniversite öğrencileri ve iftara yetişemeyenlere 400 kişilik iftar yemeği verecek. Türkiye Diyanet Vakfı Kütahya Şubesi'nce de Müftülük Sitesi'nde yoksullar ve iftara yetişemeyenler için her akşam iftar yemekleri düzenlenecek.

-Sakarya-

"Mahallemde İftar Var" projesi kapsamında Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı boyunca 10 ilçede iftar sofraları kuracak.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayında Erenler, Söğütlü, Arifiye, Karapürçek, Sapanca, Hendek, Ferizli, Serdivan, Akyazı ve Adapazarı ilçelerinde kuracağı iftar sofralarıyla vatandaşları buluşturacak.

23 Temmuz Pazartesi günü Erenler ilçesinde ilk iftar sofrası kurulacak, iftar sofralarında çorba, etli yemek, pirinç pilavı, ayran, tatlı ve salata ikram edilecek.

Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Davut Yüce, 2 yıldır uyguladıkları

"Mahallemde İftar Var" projesi kapsamında ramazan ayında 10 ilçede iftar yemeği vereceklerini söyledi.

"Kuracağımız iftar sofralarıyla ramazan ayında 35 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz" diyen Yüce, ilçelerde verecekleri iftarlarla vatandaşların ayağına gitmiş olacaklarını bildirdi.

Yüce, yoksul ve durumları iyi olan vatandaşların aynı masa etrafında kenetlenmesini, kaynaşmasını amaçladıklarını belirterek, "Yöneticilerimizin vatandaşlarımızla aynı masa etrafında oturarak vatandaşlarımızın sorunlarını tespit etmelerini amaçladık. Bu iftarlarla aynı zamanda mahallelerde de mahallelilik kültürü oluşuyor" diye konuştu.

İhtiyacı olan vatandaşlara yardıma devam edeceklerini bildiren Yüce, "Bu yıl 5 bin gıda kolisi ve iftariyelik setini ramazan başlamadan vatandaşlarımızın evine teslim edecek şekilde dağıtıyoruz. 'Benim de ihtiyacım var' diyen vatandaşlarımıza ramazan ayı içinde dağıtımlarımız devam edecek" dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İbrahim Aktürk ise ramazan ayında Adapazarı Kültür Merkezi ve Kent Meydanı'nda kültürel etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi.

Ramazan ayının kültürüne, atmosferine ve iklimine uygun hazırlıkların devam ettiğini belirten Aktürk, "Etkinlikler kapsamında gelenekselleşmiş kitap fuarını gerçekleştireceğiz. Kitap fuarında 12 kitabevimiz 23 stant açacak. Hemşehri ve kültür dernekleri kendilerine ayrılan stantlarda kültürlerini tanıtacak' diye konuştu.

Aktürk, etkinliklerde meddah, gölge oyunu, tiyatro örnekleri, mehteran ve semazen gösterilerinin de yer alacağını sözlerine ekledi.

-Zonguldak-

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, eski ramazanların coşkusunu ve kültürel değerlerini yaşatmayı amaçladıklarını belirterek, valiliğin önünde kurulacak sahnede her akşam çeşitli gösteriler yapılacağını söyledi.

Kapuz Plaj tesislerinde de etkinlikleri olacağını ifade eden Akdemir, şunları kaydetti:

"Ramazan süresince skeçler, meddah, kukla ve gölge oyunları sahnelenecek. Amacımız eski ramazanları unutturmamaktır. Sosyal belediyecilik anlayışında halkımızın biraz da dinlenmesini ve eğlenmesini sağlamak istiyoruz. Özellikle iftardan sonra teravih namazını kılıp camiden çıkan kişilerin güzel ve huzurlu vakit geçirebileceği etkinlikler planladık."

Akdemir, ramazan ayında iftar çadırı kurmayacaklarını ifade ederek,

"İhtiyaç sahiplerine kumanya dağıtımı yapacağız. Ayrıca ramazan ayı sonunda 100 çocuk için toplu sünnet organizasyonu düzenleyeceğiz" dedi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da ramazan ayı için çok zengin bir program hazırladıklarını, sahil yolundaki amfi tiyatroda gösteriler gerçekleştirileceğini belirtti.

Hacivat-Karagöz ve orta oyunu gösterilerinin yanı sıra çocuklar için oyun alanları kuracaklarını söyleyen Posbıyık, "Sokaklarda şerbet satan satıcılar dolaşacak. Yardıma muhtaç 2 bin 200 kişiyi tespit ettik. Onlar için 1 ay yetecek büyük paketler hazırladık. Bunları adreslerine teslim edeceğiz" diye konuştu.

-Kastamonu-

Kastamonu'da ramazan ayı boyunca kurulacak "Halil İbrahim Sofrası"nda vatandaşlar iftarlarını açabilecek.

Belediye Başkan Vekili Bahri Yavuz, geçen yıl hayırseverler ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle başlatılan "Halil İbrahim Sofrası" uygulamasının bu yıl da Belediye Hizmet Binası ve Barutçuoğlu Alışveriş Merkezi arasında kurulan çadırda devam edeceğini belirterek, her gün 350-400 kişiye iftar yemeği vereceklerini söyledi.

Yavuz, çadırın iftar yemeği vermek isteyen hayırseverler ve sivil toplum örgütlerine de açık olacağını ifade ederek, 4 bin muhtaç aileye gıda yardımında bulunacaklarını kaydetti.

-Karabük-

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, il merkezinde bin kişilik iftar çadırı kuracaklarını, her gün bu çadırda 4-5 çeşit yemek vereceklerini söyledi.

Çadırın dışında önceden belirlenen ailelere de evlerinde sıcak yemek dağıtacaklarını ifade eden Vergili, "Sosyal yardımlaşma müdürlüğümüz de ihtiyaç sahiplerine kıyafet yardımında bulunacak. Mahallelerimizde eğlenceler düzenlenecek ve konserler verilecek. Camilerimiz sürekli temizlenerek vatandaşlarımızın hizmetine açılacak" dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ise Misak-ı Milli Meydanı'nda 400 kişilik iftar çadırı kuracaklarını, burada 4 çeşit yemek vereceklerini, 300 aileye sıcak yemek dağıtacaklarını ifade etti.

Her akşam tarihi mekanlarda etkinlikler düzenleyeceklerini söyleyen Aksoy,

"Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ramazan ayına özel programlar hazırladık. Eski ramazanları canlandıracağız" diye konuştu.

Yenice ve Eskipazar belediyeleri de 200 kişilik çadırlarda iftar yemeği verecek.

-Çankırı-

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların canlı ve geleneksel bir ramazan geçirmesi için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Dinç, ilk olarak camileri ramazana hazırladıklarını belirterek, "Tüm camilerin halılarını ramazana hazırlamak için yıkayacağız. Yıkadığımız halıların güzel kokması için gül suyu dökeceğiz" dedi.

Geçmiş yıllarda vatandaşların iftarını açması için belediye tarafından çadır kurulduğunu hatırlatan Dinç, "Bu yıl iftar çadırı kurulmayacak. Bunun yerine mahalle sakinlerinin birbirleriyle tanışıp kaynaşmaları için 20 mahallede iftar yemeği düzenleyeceğiz" diye konuştu.

İrfan Dinç, geleneksel ramazanların yaşatılması için de çalışmaları olduğunu belirterek, "Belediyemizce eğlencelerin yapılacağı 'Ramazan Sokağı' hazırlanacak. İmaret ile Mühlüs Tepesi mevkisinde teravih sonrası kukla gösterileri, Hacivat-Karagöz oyunları, meddah gösterileri ve fasıl eğlenceleri yapılacak" dedi.

Dinç, her yıl yapılan ramazan yardımlarının bu yıl da devam edeceğini belirterek, ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımında bulunulacağını kaydetti.

-Bartın-

Bartın Belediyesi'nce ramazan ayında mahalle muhtarlıklarınca belirlenen fakir ailelere bin kişilik 4 çeşitten oluşan sıcak yemek dağıtılacak.

Bartın kent merkezinde ramazan çadırı kurulmayacak, merkeze bağlı Kozcağız beldesinde faaliyet gösteren Kozcağız Gençlik Derneği'nce günlük 500 kişilik iftar yemeği verilecek.

Belediye Başkanı Cemal Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında aşevinden her gün bin kişinin evine iftar ve sahur yemeği götüreceklerini belirtti.

İftar yemeğinin yanı sıra sahurda yemek hazırlandığını söyleyen Akın, "Eski zamanlardaki gibi ramazan ayının şenlik içinde geçmesi için özel programlar hazırladık. Eski gelenek ve göreneklerimize göre yaşamak istediğimiz ramazan ayı boyunca Cumhuriyet Meydanı'nda ve Yalı Sevgi Parkı'nda konserler, skeçler, Hacivat-Karagöz ve açık hava film gösterilerimiz olacak" dedi.

-Mardin-

Mardin Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca 3 bin 300 aileye 75 liralık alışveriş çeki verilecek.

Mardin Belediyesi gıda yardım paketleri dağıtacak ve maddi durumu iyi olmayan ailelere iftar yemeği götürecek.

Mardin Müftülüğü'nce cami minareleri ışıklandırılacak ve ilk defa mahya asılacak.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Sabahattin Çelikçi, 3 bin 300 vatandaşa 75 liralık alışveriş çeki vereceklerini kaydetti.

Vatandaşların çeklerle istediği yerden alışveriş yapabileceğini ifade eden Çelikçi, "Yardım etmek isteyen hayırseverlerin yardımlarını muhtaç vatandaşlara dağıtması için aracılık edeceğiz. Sağlık alanında da ihtiyacı olan vatandaşlarımıza gerekli katkıyı sağlayacağız" dedi.

Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da bütün camilerde ramazan hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

Bütün camilerin temizleneceğini, minarelerin ışıklandırılacağını ve mahya asılacağını kaydeden Coşkun, şöyle konuştu:

"Ayrıca engellilere yönelik düzenleme yapılması ve görevlisi olmayan camilerimizde emekli, fahri ve yeterlik belgesi olan hocalarımızın görevlendirilmesi için gerekli tedbirleri aldık. 'Selam ve kardeşlik' konusu ağırlıklı olmak üzere bütün camilerimizde canlı olarak vaaz verilecek, uygun vakitlerde mukabeleler okunacak, böylelikle oruçlar Kur'an ile taçlandırılacak. Gönüllerimize huzur, sofralarımıza bereket, barış ve esenlikler getiren bu mübarek günleri Mardinli kardeşlerimizin en iyi şekilde değerlendirebilmesine yardımcı olmak amacıyla yaşlılar, kimsesizler yurdu, hapishane ve hastane ziyaretleri gerçekleştirilecektir."

Kadınlara yönelik vaaz ve hatim programlarının kadın personel tarafından yürütüleceğini ifade eden Coşkun, "Ayrıca 190 Alo Fetva hattımız sürekli açık kalacak. Kadınların rahatlıkla soru sormalarına yardımcı olmak amacıyla bir kadın görevlimiz çalışacak. Çocukların camilere olan ilgi ve sevgilerin pekiştirilmesi için, onlara karşı kırıcı davranışlardan sakınılmaya dikkat etmek gerekiyor. Teravih namazına ve mukabelelere çocuklarımızı ve gençlerimizi teşvik etmeliyiz" diye konuştu.

Mardin Fırıncılar Odası Başkanı Murat Sara ise ramazan ayına özgü pide çeşitlerini yapacaklarını, ekmeğe kesinlikle zam uygulanmayacağını belirtti.

Ramazanda etli ekmek ve börek çeşitlerinin tüketiminin azaldığını kaydeden Sara, "Etli ekmek ve böreğin yerini ramazan pidesi alacak. Ekmeğe zam konusunda da tavrımız nettir. Kesinlikle zam olmayacak" dedi.

Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Baştabibi Abdülkerim Işıker de ramazan ayı boyunca 4 hekimle saat 22.30'a kadar hizmet vereceklerini söyledi.

Işıker, kesintisiz hizmet vermeyi amaçladıklarını, ramazan ayında çalışma sürelerini uzattıklarını kaydetti.

Işıker, vatandaşların iftardan sonra ağız ve diş tedavilerini yapabileceklerini bildirdi.

Mardin Belediyesi'nin gıda yardım paketleri dağıtacağı ve maddi durumu düşük ailelere iftar yemeği götüreceği belirtildi.

-Batman-

Batman Müftüsü Hasan Çağlar, ramazan ayında vatandaşın ibadetini huzurlu şekilde yapması için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Müftü Çağlar, camilerin iç ve dış çevre temizliği konusunda çalışanlara talimat verdiklerini bildirdi.

Ramazan ayı boyunca her gece bir camide vaaz vereceğini ifade eden Çağlar, teravih namazlarını geçen sene olduğu gibi yine kendisinin kıldıracağını kaydetti.

"Camilerimizin bir çoğu merkezi sisteme bağlı olmayacak, imamlarımız yerinde vaaz verecek" diyen Çağlar, şöyle konuştu:

"Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz olmak üzere cemaate mukabele okunacak. Bu mukabele peygamberimizin zamanından bu yana gelen önemli bir sünnettir. Bu arada kenar semtlerdeki kimi camilerde klima yok. Ekonomik durumu iyi olan vatandaşlara klima konusunda yardım çağrısında bulunuyoruz. Sıcak havalarda oruç tutmanın zorluğunun yanında teravihlere gelen vatandaşlarımız rahat ve huzurlu namaz kılmaları için yardım etseler hem hayır kazanırlar hem de cemaati sevindirirler."

Çağlar, Batman'da 124 cami, 200'ün üzerinde imam, müezzin ve Kur'an kursu öğreticisi olduğunu söyledi.

-Edirne-

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, ramazan ayı boyunca Edirne Valiliği ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'yla iş birliği içerisinde çalışacaklarını söyledi.

Tanrıkulu, Selimiye Camii'nin önünde iftar çadırı kurulacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Ramazan ayında Selimiye Camisi'nin önüne kuracağımız klimalı iftar çadırı vatandaşlarımıza hizmet verecek. Çadırda birçok klima ve su damlalarının püskürtüldüğü vanalar yer alacak. Böylece sıcaklarda oruç tutan vatandaşlarımız ferah bir şekilde iftar yapabilecek. Edirne Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü camilere giden yolları onararak çevre düzenlemelerini yaptı. Edirne'deki camilerin temizliği ve bahçelerindeki düzenlemeler tamamlandı. Edirne'deki minibüsler sahur saatlerinde de çalışacak. Hazırlıklar kapsamında davul ve iftar topu kültürünü de yaşatacağız. Belediyeden yapılan anons sistemi iftar saatlerinde aktif bir şekilde çalışacak. Belediye olarak kandillerde simit dağıtımımız devam ediyor. Ayrıca cenaze evlerine mevlit yemekleri gönderiyoruz."

Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Metin Kıray, ramazan ayı boyunca 800 ailenin evine sıcak yemek verileceğini söyledi.

Türk Kızılayı tesislerinde günde 150 kişinin iftar yapacağını belirten Kıray, "Hayırsever vatandaşlarımız bir günlüğüne 600 lira vererek tesisimizde iftar yemeği dağıttırabilecek. Tesisimizdeki iftarlar hoca eşliğinde yapılacak. Buraya gelen vatandaşlarımız yemek duasının ardından iftar yapacaklar. Ayrıca Türk Kızılayı Edirne Şubesi olarak yıl boyunca her gün iki öğün yemek dağıtıyoruz. Yıl boyunca belirlediğimiz 4 bin aileye de kuru gıda yardımında bulunuyoruz" diye konuştu.

Kıray, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kıyafet sepeti uygulamasını başlattıklarını, vatandaşların kullanmadıkları kıyafetlerini bu sepete bırakarak ihtiyacı olan kişilere yardım edebileceklerini söyledi.

-Tekirdağ-

Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, ramazan ayında yardıma muhtaç aileler için "Tekkart" uygulamasına gidileceğini söyledi.

Çetiz, ihtiyaç sahiplerinin hesaplarına para yatırılacağını, dar gelirlilerin Tekkart sayesinde ihtiyaçlarını karşılayacaklarını kaydetti.

İl Müftüsü Mahmut Gürlen de ramazan hazırlıkları kapsamında camilerdeki halıların Tekirdağ Belediyesi'nin desteğiyle temizlendiğini söyledi.

Ramazan boyunca belirlenen camilerde hatimli teravih namazı kıldırılacağını ve toplu iftar yemekleri düzenleneceğini belirten Gürlen, ramazan ayının bu yılki temasının "selamlaşma ve kardeşlik" olduğunu kaydetti.

Kent genelinde faaliyet gösteren birçok yardım kuruluşu, sivil toplum örgütü ve yardımsever iş adamları tarafından ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak için gıda paketleri hazırlanacak.

-Kırklareli-

Sevgi Dünyamız Kültür Sanat ve Eğitim Derneği'nce iftar çadırı kurulacak.

Dernek Başkan Yardımcısı İbrahim Korkmaz, ramazan ayı boyunca yardıma muhtaç kişilere yönelik olarak festival alanında iftar çadırı kurulacağını söyledi.

Kırklareli Vali Yardımcısı Taceddin Özeren de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 2 bin aileye gıda paketi yardımında bulunacaklarını belirtti.

Özeren, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü fonundan ödenek geldiği takdirde 3 bin aileye yardımda bulunabileceklerini kaydetti.

Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur da ramazan eğlenceleri düzenleyeceklerini bildirdi.

Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Altıntel ise ihtiyaç sahiplerine gıda paketi dağıtacaklarını belirtti.

Yayıncı: Hande Cankar - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Bahri Yavuz İrfan Dinç Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title