Haberler

Yurt Dışında Ney'e İlgi Gün Geçtikçe Artıyor

Sufi Müziğinin Ünlü Yorumcusu Mercan Dede, Son Albümünün Avrupa'da 2 Ay Boyunca Müzik Listelerinde Bir Numarada Kaldığını Belirterek, Yurt Dışında İnsanların 'Ney'e Olan İlgisinin Gün Geçtikçe Arttığını Söyledi.

Sufi müziğinin ünlü yorumcusu Mercan Dede, son albümünün Avrupa'da 2 ay boyunca müzik listelerinde bir numarada kaldığını belirterek, yurt dışında insanların 'ney'e olan ilgisinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Memleketi Bursa'da bir konser verecek olan Mercan Dede (Arkın Ilıcalı), düzenlenen basın toplantısında çalışmaları hakkında bilgi verdi. 6 yıl önce başlayan 4'lü proje 'ateş, su ve hava'yı gerçekleştirdiğini, 4. proje olan 'toprak' için ise henüz erken olduğunu düşündüğünü belirten Mercan Dede, "Geçtiğmiz yıl Mevlana'nın 800. doğum yıl dönümünde çıkarttığımız "800" adlı son albümümüm nisan ayında Avrupa Dünya Müzik listelerinde 1 numaraya yükseldi. İlk defa bir Türk sanatçısının albümü Avrupa dünya müzik listesinde 2 ay boyunca 1 numarada kaldı. Ben bunu şahsımdan çok Türk müziği için önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Semazenlerin bir ayağının merkezde olması gibi, bir ayağının kendi topraklarında olduğunu belirten Mercan Dede, "Geçmişten aldığımız ilham var. Bir Türk sanatçısının Avrupa müzik listesine girmesindeki en önemli özellik geçmişle gelecek, gelenekselle moderni, evrenselliği yakalama sürecinde arada gidiyor olabilmek. Zaman içinde albümde daha geniş kitlelere hitap etme şansı buldum. İlk başladığımızda 500-600 kişi gelirken, şimdi 4-5 bin kişi geliyor. Müziğime gösterilen ilgi beni sevindiriyor. Beni en çok sevindiren ise çok farklı kesimlerden insanların müziğimi dinlemesi. Başı örtülü kızlarımız da, punkçu çocuklar da müziğimi dinliyor. Belki tasavvufun ve müziğin birleştiriciliği, en güzel bu projelere yansıyor'' diye konuştu.

Yurt dışında doğuyu tekrar anlamak gibi bir sürecin başladığını vurgulayan Mercan Dede, "Yurt dışında, özellikle ney insanların çok çok ilgisini çekmeye başladı. İlgi çekme sürecinde, olağanüstü bir sorgulama süreci başlıyor. Son 8 yılda Kuzey Amerika'da en çok çevirisi yapılan kitapların başında Mesnevi geliyor. Batının her zaman doğuya karşı bir ön yargısı var fakat yurt dışında, doğuyu tekrar anlamak gibi bir sürecin başlangıcı var. Müziğimizle, bu sürece katkıda bulunmaya çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

(EY-HE-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title