Haberler

Yurt Dışına Kaçırılan Eserlerin Geri Getirilmesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yurt Dışına Kaçırılan Eserlerin Ait Oldukları Topraklara Dönmesi ve Buralarda Sergilenmesi Gerektiğini Belirterek, "Hemen Gelecek Yıl Bunları Çözebiliriz Dersem Belki Abartmış Olurum. Ama Bu Konuda Daha Dikkatli Politikalar ile Ülkelerle İlişkilerimizi Zedelemeden Ama Bir Ölçüde Yaptırım Boyutu Olan Yeni Yaklaşımlar Geliştirmeye Çalışacağız" Dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yurt dışına kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara dönmesi ve buralarda sergilenmesi gerektiğini belirterek, "Hemen gelecek yıl bunları çözebiliriz dersem belki abartmış olurum. Ama bu konuda daha dikkatli politikalar ile ülkelerle ilişkilerimizi zedelemeden ama bir ölçüde yaptırım boyutu olan yeni yaklaşımlar geliştirmeye çalışacağız" dedi.

Günay, Türkiye'den kaçırılan eserlerin bulunduğu ülkelerin büyükelçileri kendisini ziyarete geldiğinde, bu konuyu gündeme getirdiğini söyledi.

Büyükelçilere, Türkiye'nin konuya ilişkin "dikkatini, duyarlılığını ve haklılığını anlatmaya çalıştığını" belirten Günay, şöyle devam etti:

"Biz bu konuda, ülkelerle ilişkilerimizi zedelemeden bazı yaptırımlar, bazı dikkat belirtileri geliştirmeye çalışıyoruz. Çok önceki yıllarda Türkiye'den çıkarılmış çok önemli varlıklar var. Bunların tartışmaları yıllardır sürüyor.

Hemen gelecek yıl bunları çözebiliriz dersem belki abartmış olurum. Ama bu konuda daha dikkatli politikalar, daha ilişkilerimizi zedelemeden ama bir ölçüde yaptırım boyutu olan yeni yaklaşımlar geliştirmeye çalışacağız."

Bakan Günay, yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin ait oldukları topraklara dönmesi ve buralarda sergilenmesi gerektiğini belirterek, dünyada kültürel varlıklar konusundaki kuralların da bu şekilde olduğunu hatırlattı.

Günay, "Ama ne yazık ki geçmiş yıllarda, 20. yüzyılın başlarında, özellikle Ortadoğu'da batılı ülkeler büyük bir talan gerçekleştirmişler. Birinci ve İkinci dünya savaşları da buna vesile olmuş. Bu bölgelerde savaşılırken bir yandan da ciddi arkeolojik soygun yapılmış. Şimdi bunların iadesini sağlamaya çalışıyoruz ama galiba biraz daha uğraşacağız" diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre, bakanlığın çalışmaları sonucunda, Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerden 348 tanesi, bu yıl Türkiye'ye getirildi.

Türkiye'nin iadesini istediği bazı eserler şöyle:

-Boğazköy Sfenksi: Berlin Müzesi'nde bulunuyor. Osmanlı Devleti döneminde onarım için götürülen sfenks, geri getirilmemişti.

-Bergama Zeus Sunağı: Alman arkeoloğu Human'ın 1871 yılında yaptığı izinsiz kazı sonucu Zeus Tapınağı'nı Berlin'e taşıdı.

-Truva Hazineleri: Alman arkeolog Schliemann'ın 1869-1871 yıllarında yaptığı kazılarda bulunan hazine, Osmanlı makamlarının izni olmadan kaçırılmıştı.

-Lidya eserleri: Eserler New York Metropolitan Müzesinde sergileniyor. Geri alınması için dava açılmıştı.

-Kuran Sayfaları: Nuruosmaniye Kütüphanesinden çalınan 210 sayfa Kur'an Princeton Üniversitesi'nde tutuluyor. Ayrıca, Kur'an-ı Kerim'in bir yaprağı Mısır'da, iki yaprağı David Sampling Müzesi'nde, iki yaprağı da İngiltere'de bir şahsın elinde duruyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye çapında, kazıların da devam ettiğini söyledi.

Kazı başkanlarının çoğunluğunun Türk olduğunu belirten Günay, Türkiye'de, bu yıl yapılan kazıların 86'sını Türk üniversiteleri yürüttüğünü, yabancı üniversitelerin de 43 ören yerinde kazı çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title