Haberler

Yurt Dışı Çıkış Harcında İndirim Uygulaması Bugün Başladı

Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile Yurt Dışına Çıkış Yapanlardan 70 YTL Olarak Alınan Yurt Dışı Çıkış Harcının 15 YTL'ye İndirilmesini İçeren Uygulama Başladı. Yeni Uygulama, Atatürk Havalimanı'nda Karmaşaya Sebep Oldu. Yeni Uygulama Kapsamında 15 YTL'lik Harcı Tahsil Etmesi Gereken Tur Şirketleri ve Havayolu Şirketleri, Yolcuları Bankalara Yönlendirirken, Tahsilatı Tek Bir Bankanın Yapması Sebe...

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan 70 YTL olarak alınan yurt dışı çıkış harcının 15 YTL'ye indirilmesini içeren uygulama başladı. Yeni uygulama, Atatürk Havalimanı'nda karmaşaya sebep oldu. Yeni uygulama kapsamında 15 YTL'lik harcı tahsil etmesi gereken tur şirketleri ve havayolu şirketleri, yolcuları bankalara yönlendirirken, tahsilatı tek bir bankanın yapması sebebiyle vezneler önünde uzun kuyruklar oluştu.

70 YTL'lik yurt dışı çıkış harcının Maliye Bakanlığı'nın kararı ile 15 YTL'ye indirilmesi ardından uygulamanın ilk günü sorunlu başladı. Uygulamanın nasıl işleyeceğinden habersiz Atatürk Havalimanı'na gelen yolcular, sıkıntılı anlar yaşadı. İlk olarak Maliye Bakanlığı veznesine giden yolculara, 15 YTL'lik harcın taşıyıcı tur şirketleri ve havayolu şirketlerine ödeneceği söylendi. Yolcular, ödemeyi yapmak üzere tur şirketlerine başvurduklarında ise, bankalara yönlendirildi. Ancak yolcuların sıkıntılı anları bununla da bitmedi. Harç tahsilatını sadece Garanti Bankası'nın yaptığını gören yolcular, banka önünde oluşan uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldı.

Harç tutarındaki indirimin güzel olduğunu ancak bu düzensizliğe anlam veremediklerini belirten yolcular, "Yaklaşık bir saattir yurt dışı çıkış harcı ödemek için burada bekliyoruz. Altyapı hazırlanmadan böyle bir uygulamaya geçilmesi çok yanlış. Sadece tek bir banka tahsilat yapıyor. Uçuş saatimizi kaçırma tehlikesi ile karşı karşıyayız" dedi.

Öte yandan, yeni harç uygulamasının ilk gününde hazırlıklarını tamamlayan Türk Hava Yolları (THY), bilet satış gişelerinden bir tanesini harç tahsilatına ayırarak, yolcularına sorunsuz bir şekilde hizmet verdi.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkındaki Kanun 1 Nisan tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Yurt dışı çıkış harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile toplu taşıma araçlarıyla yurt dışına çıkış yapılması halinde düzenlenen bilet üzerine, "yurt dışına çıkış harç pulu" yapıştırılmak suretiyle ödenecek.

Biletin elektronik ortamda ya da yurt dışında düzenlenmesi halinde, pasaport üzerine ya da boarding kartına harç pulu yapıştırılmak suretiyle ödenebileceği gibi, vergi tahsilatına yetkili bankalara, gümrük saymanlıklarına veya vergi dairelerine ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığı da ödenebilecek.

Münferit çıkışlarda ise ödeme yurt dışına çıkış harcı, vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara adı, soyadı ve pasaport numarası belirtilerek makbuz karşılığı veya ilgili gümrük saymanlıkları ve vergi dairelerinden "yurt dışına çıkış harç pulu" alınıp pasaport üzerine yapıştırılmak suretiyle de yapılabilecek.

Yeni düzenleme ile yurt dışına çıkış harcından muaf olanların kapsamı da daraltıldı. Buna göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapılmasına karşın çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenlerden, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevlilerinden ve 7 yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmayacak.

(ÖFA -ED-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title