Haberler

Yunanistan Kardak'ta Tahrik Ediyor

Bodrum-(dha Ek Haber)

BODRUM-(DHA EK HABER)

TÜRK BALIKÇILARA ÇIKIŞ İZNİ YOK

Yunan balıkçıların tahrikleriyle başlayan Kardak gerginliği tırmanırken, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Ören'deki 57 No'lu, Bodrum'daki 101 No'lu ve Didim'deki 83 No'lu botu da bölgeye gönderildi. 2 Türk botu Kardak çevresinde, 3 bot da kriz kayalıklarına 3 mil uzakta gelişmeleri takip etmeye başladı. Zaman zaman bir zodyak bot da devriyeye katıldı. Yunanistan'ın ise 2 Sahil Güvenlik botunun Kardak yakınında, 2 botunun da uzaktan gelişmeleri takip ettiği gözlendi.

GAZETECİLERİN TEKNESİ DÖNDÜ

Kriz Kayalıkları çevresinde yaşananları görüntülemek için Gülnur adlı tekne ile denize açılan gazeteciler ve Turgutreisli vatandaşlar limandan çıktıktan 500 metre sonra, 83 No'lu Sahil Güvenlik Botu tarafından durduruldu. Bot komutanları limandaki teknelerin denize açılmasının yasak olduğunu belirtip limana dönülmesini istedi. Bot komutanı ''Kardak bölgesinde gerginlik yaşanıyor. Bölgeye gitmeniz doğru değil. Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan verilen talimatı uyguluyoruz, lütfen geri dönün ve limana girin'' uyarısı yaptı. Yaklaşık 15 dakika denizin ortasında bekletilen gazetecilerin bulunduğu tekne daha sonra uyarıların yeniden yapılması üzerine limana döndü.

Bu sabah saatlerinden itibaren Gümüşlük, Turgutreis ve Yalıkavak Limanları'ndan balıkçıların çıkmasına Sahil Güvenlik 83 No'lu bot tarafından izin verilmedi. Limandan dışarı çıkan balıkçılar ve tekneler geri döndürüldü. Rüzgarın iyi olması nedeniyle yelken açan teknelerin Kardak bölgesine gitmemeleri için sık sık uyarılarda bulunuldu. Turgutreis limanında toplanan ve denize açılamayan balıkçılar isyan etti. Güllük limanına bağlı Şamil Baba teknesinde yardımcı kaptan olan 42 yaşındaki Ufuk Ok, ''25 yıldır bölgede avlanıyorum. 1996 yılındaki Kardak krizinden önce böyle olayları yaşamıyorduk. Şu anda Kardak bölgesi balığın en bol olduğu bölge. Çünkü orada akıntı ve kanal var. Ancak Kardak krizinden sonra her nasılsa Yunanlı balıkçılar sürekli bölgede avlanıyor. Kardak'ın içine kadar giriyor, bizler bırakın bölgede avlanmayı limandan dışarı çıkamıyoruz. Kardak bizim mi onların mı? Onlar sürekli gidip avlanabildiğine biz gidemediğimize göre bu ne demek oluyor? Balıkçılar olarak teknelerimizi Kardak'a sürerek protesto gösterisi mi yapalım. Bu bölgedeki balıkçı Yunanlı sahil güvenliğin tacizinden ve korkusundan denize açılamaz oldu'' diye isyan etti. İstanbul'dan gelerek bölgede avlanan Menekşe isimli trol teknesinin kaptanı Erdinç Menekşe de ''Bölgede müthiş bir balık sürüsü ve akını var. Geçtiğimiz günlerde Kardak yakınlarında 60 ton balık yakalayıp burada bedava dağıtmıştık. Bu balık sürüsünden ve akınından son günlerde Yunanlı balıkçılar yararlanıyor, biz ise onları karadan seyrediyoruz. Kendi denizimizde avlanamamanın sıkıntısını yaşıyoruz'' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title