Haberler

Yunanistan hak ihlallerinde devam ediyor! Bu kezde azınlık okullarına göz dikti

Güncelleme:

Yunanistan, Lozan'ı bir kez daha göz ardı ederek Batı Trakya'daki Türk azınlığa yönelik hak ihlali girişiminde bulundu. Atina şimdi de medreseleri, Yunan okulu gibi idare etmek için keyfi bir kararname çıkardı.

Yunan hükümeti, medreseleri, özellikle Gümülcine Medresesi'ni mutlak kontrolü altına almak için bir kararname çıkardı. Bu çerçevede medreselerde karar verme organı olan Encümen Heyeti Başkanlarını bizzat Yunan makamları atayacak. Hatta medreselerdeki eğitim kadrosunu da Atina belirleyecek.

ÖĞRETMENLER GÖREVDEN ALINDI

TRT Haber'in bildirdiğine göre, Gümülcine Medresesi'nin tüm öğretmenlerinin 31 Ağustos tarihi itibari ile görevden alındığı açıklandı. Söz konusu Milli Eğitim Bakanlığı kararnamesi ile biri İskeçe'de, diğeri Gümülcine'de olan iki medrese Yunan devlet okulu gibi idare edilecek. Yunanistan'ın bu keyfi kararı Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan azınlık haklarının açık ihlali demek.

LOZAN BİR KEZ DAHA GÖZ ARDI EDİLDİ

1923 Lozan Barış Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumuna "azınlık" statüsü tanındı, hakları garanti altına alındı. Anlaşmaya göre Yunanistan, Batı Trakya'daki Türk azınlık okullarının yönetim ve eğitim kadrosuna müdahale etme hakkına sahip değil.

AZINLIK OKULLARININ AÇILMASINA İSE İZİN VERİLMİYOR

2011'den itibaren Türk azınlığa ait onlarca ilkokul, öğrenci yetersizliği nedeniyle ya kapatıldı ya da başka okullarla birleştirildi. Yeni azınlık okullarının açılmasına ise izin verilmiyor. Geçen yıl İskeçe Medresesi'nde 70 öğrenci eğitim alırken, Gümülcine'deki öğrenci sayısı 550 idi.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Yunanistan Atina Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title