Haberler

Yunan Halkı Seçimini Yapıyor

Yunanistan'da parlamento seçimlerinde 9 milyon 850 bin seçmen 20 bin kadar sandıkta oy kullamaya giderek, ekonomik krizdeki ülkeyi 4 yıl yönetecek hükümeti belirliyor.

Yunanistan'da parlamento seçimlerinde 9 milyon 850 bin seçmen 20 bin kadar sandıkta oy kullamaya giderek, ekonomik krizdeki ülkeyi 4 yıl yönetecek hükümeti belirliyor.

İkinci borç anlaşmasının (memorandum) yükümlülüklerine uyması beklenen ülkedeki genel seçimler Avrupa ülkeleri tarafından da yakından izleniyor.

Saat 07.00'de oy kullanma işleminin başladığı ülkede siyasi liderler de oy kullandıkları bölgelerinden seçmenlere mesajlar verdi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, Yanya'da oy kullandı. Papulyas, Yunanistan'ın ileriye doğru gidebilmesi için vatandaşlara açık fikir ve tercihle seçimlere katılmaları çağrısında bulundu. Seçimlerin demokrasinin esası olduğunu ifade eden Papulyas, vatandaşların oyları ile kendilerinin, çocuklarının ve ülkenin geleceğini belirleyeceğini kaydetti.

Geçici işbirliği hükümetinin teknokrat Başbakanı Lukas Papadimos da Atina'da oy kullandı. Seçimlerin demokrasinin zirvesi olduğunu ifade ederek, "Hepimiz bu seçimlerin Yunanistan'ın modern siyasi tarihi için en kritik seçimler olduğunda hemfikiriz. Sadece ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermeyeceğiz, aynı zamanda ülkenin istikametini belirleyeceğiz" diyen Papadimos, gazetecilerin soruları üzerine, gelecek hafta hükümetin kurulabileceğine dair iyimserliğini ifade etti.

Selanik'te oy kullanan PASOK lideri ve geçici hükümetin Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da seçmenlerin ülkenin istikameti için tarihi vicdan, sükunet ve sağduyu ile karar vereceğine dair umudunu dile getirdi.

Sert kemer sıkma önlemleri içeren ikinci kredi anlaşması ile ülkenin özel sektör kreditörlerine olan borcunun yaklaşık yarısının silinmesi amacıyla yürütülen tahvil takası (PSI) anlaşmasının, Lukas Papadimos ile mimarlarından olan Venizelos, "Bütün gerçeği söyledik ve insanlar şartların, sorunların, ihtimallerin ve risklerin bilincindeler" diye konuştu.

Seçim kampanyası boyunca halka öfkeyle oy vermemesi çağrısında bulunan ve ülkenin avrodan çıkmasının tehlikelerine dikkati çeken Venizelos, oy kullandığı merkezden ayrılırken balkonlardaki birkaç vatandaş tarafından protesto edildi.

Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Antonis Samaras da Pylos'ta oy kullandı. Samaras, "Bugün Yunan halkı çocuklarının geleceği, istikrar, kalkınma, güvenlik ve adalet için oy kullanıyor" dedi.

-SYRIZA: Halk yeni bir sayfa açacak

Memorandum karşıtı partilerden Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Parlamento Grubu Başkanı Alexis Tsipras da Atina'da oy kullandı. Bugünün bir kutlama günü olduğunu, 2,5 yıl süren barbarlıktan sonra demokrasinin doğduğu yere geri döndüğünü söyleyen Tsipras, halkın yeni bir sayfa açacağını ve geçmişin felaket getiren güçlerini göndereceğini, birleşerek yeni bir Yunanistan yaratacağını belirtti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Aleka Papariga da Atina'da oy kullandığı merkezde, Yunan halkına daha önce tecrübe edilmemiş bir fırtınanın yaklaştığını hatırlatma görevi ve ihtiyacı duyduklarını belirterek, diğer partilerin tuzaklarına işaret etti.

Demokratik Sol (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis de Peristeri'de oy kullandığı merkezde bugün Yunanistan'ın hayatta kalmak için oy kullanacağını belirterek, seçim sonuçlarının partisi için olumlu getirileri olacağına dair iyimserliğini ifade etti.

Bağımsız Yunanlılar Partisi lideri Panos Kammenos de Semadirek adasında oy kullandı. Kıyı koruma teknesiyle adaya gidecek olan Kammenos, Yunan ulusal kanalı ERT'nin çekim ekibinin tekneye alınmaması üzerine sinirlenerek özel bir tekneyle adaya gitti.

-Bakoyanni'nin acı günü-

Bugün Demokratik İttifak Partisi lideri Dora Bakoyanni için ise acılı bir gündü. Eski Başbakanlardan Konstantin Miçotakis'in kızı olan Bakoyanni, annesi Marika'nın gece vefat etmesi üzerinde oy kullanmak için gittiği Girit'ten yeniden Atina'ya dönmek zorunda kaldı. Atina'da bir hastanede yoğun bakımda olan Marika Miçotakis, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Partiden yapılan açıklamada, Yunanlılara sorumluluk içinde, öfkelerini bir tarafa bırakarak oy kullanması çağrısında bulunuldu.

- ATİNA

Kaynak: AA / Dünya

Evangelos Venizelos Yunanistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title