Haberler

Yüksek Sıcaklıklar Hayvan Sağlığını Tehdit Ediyor

Sıcakların Hayvanlar Üzerindeki Etkilerini Araştıran Uzmanlar Sıcakların Hayvanlarda Verimsizlikten Ölümlere Kadar Neden Olabildiğini Açıkladılar. Aşırı Sıcaklarda Düşük Üreme Performansı ve Gebelik Oranlarında da Yüksek Düşüşlerin Olduğunu Tespit Eden Uzmanlar Aşırı Sıcaklarda Hayvanların Duş Aldırılması ve Barınaklarının Fanlama Yöntemiyle Serinletilmesi Gerektiğini Söylediler.

Sıcakların hayvanlar üzerindeki etkilerini araştıran uzmanlar sıcakların hayvanlarda verimsizlikten ölümlere kadar neden olabildiğini açıkladılar. Aşırı sıcaklarda düşük üreme performansı ve gebelik oranlarında da yüksek düşüşlerin olduğunu tespit eden uzmanlar aşırı sıcaklarda hayvanların duş aldırılması ve barınaklarının fanlama yöntemiyle serinletilmesi gerektiğini söylediler.

Sıcakların hayvanlar üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yapan Tarım Kredi Kooperatifleri Teknik Danışmanı Erdal Güncü, süt sığırlarında 30 derece civarındaki sıcaklıklarda stresin kendisini göstermeye başladığını söyledi. Sıcakların bu seviyelere çıktığı zamanlarda önce yem tüketimlerinde düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Güncü, sıcaklıkların 32 ila 35 derecelere ulaştığında süt veriminde de düşüşlerin gözle görülür hale geldiğini kaydetti. Bu ısı derecelerindeki olumsuzlukların döl veriminde ve gebelik oranlarında da düşüşleri beraberinde getirdiğini belirten Güncü, "Sıcaklık sınırının 37-38 derecelere varması ile birlikte ısı stresinin şiddeti artar. Nem oranlarının da yüzde 80'lere ulaşması durumunda ölümlere varan olumsuz tablolar ortaya çıkabilir. 39 derecenin üzerinde her 0,5 derece sıcaklık artışında süt verimi 2 ila 2,5 kilogram düşer. Sıcak stresinde korunmak ve etkilerini minimize etmek amacıyla hayvanların davranış biçimlerinde bir takım değişmeler gözlenir. Böyle durumlarda hayvanlar; güneş ışınlarından kaçarak serin ve gölge yerleri tercih ederler. Yem tüketimini azaltıp su tüketimini artırırlar. Daha yavaş hareket ederler. Günlük hareketlerini kısıtlarlar. Yem yeme zamanlarını değiştirip, yem yeme zamanını günün serin olan saatlerine kaydırırlar" dedi.

Hayvanların sıcaklardan daha az etkilenmesi için mutlaka ahırların etrafına gölgeliklerin yapılması gerektiğini savunan Güncü, sıcak stresin etkinleri azaltmak için bir takım önlemlerin alınmasını gerektiğini ifade etti. Duş uygulamaları veya fanlama ile hayvanların serinletilmesi gerektiğine değinen Güncü, kapalı sistem ahırlarda amonyak tutucu ve mikrop kırıcı malzemelerin kullanılmasını tesviye etti. Stresin etkilerini azaltmak için yemleme zamanlarının ve sayısının azaltılmasını öneren Güncü, "Hayvanlar günün serin zamanlarında yemlenmeli, bol ve temiz su içirilmelidir. Hayvanların gündüz otlatılmasından vazgeçilmelidir. Aşırı sıcaklarda kaba yem az, keşif yemi çok tüketilerek sıcak stresinin etkileri düşürülmeye çalışılır. Yüksek sıcaklıklarda hayvanlar mutlaka su, protein ve enerji bakımından yüksek değerlere sahip besinlerle beslenmelidir. Rasyonlar ile yazın aşırı sıcaklarda mükemmel sonuç alınmaktadır. Bu nedenle rasyonların mineral madde düzeyleri sıcak stresi yaşayan hayvanlarda acil olarak yükseltilmelidir. Hayvan başına günde 5-10 gram tuz takviyesi olumlu sonuçlar verir. Mayalar, enzimler, by pas yağlar ve hidroksi asitler gibi çeşitli yem katkı maddeleriyle sıcaklık stresine karşı başarılı sonuçlar alınabilir" diyerek hayvancıları uyardı.

(DAK-YK)

31.07.2007 16:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title