Haberler

Yüksek Petrol Cari Açığı Artıracak

Uluslararası Yatırım Bankası Deutsche Bank, Petrol Fiyatlarındaki Rekor Yükseliş Nedeniyle, Türkiye'nin, Gelecek Yıla İlişkin Cari İşlemler Açığı Tahminini de Yukarı Doğru Revize Etti.

Uluslararası yatırım bankası Deutsche Bank, petrol fiyatlarındaki rekor yükseliş nedeniyle, Türkiye'nin, gelecek yıla ilişkin cari işlemler açığı tahminini de yukarı doğru revize etti.

Banka tarafından yapılan analizde, Türkiye'nin, gelecek yıl için tahmin  edilen, Cari İşlemler Açığı'nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH)  oranı yüzde 7,7 oranından, yüzde 8,3 oranına revize edildiği kaydedildi.

Deutsche Bank, varili 100 dolar düzeyine yaklaşın ham petrolün gelecek  yılki varil fiyatı tahminini ortalama olarak 62 dolardan, 80 dolara  yükseltti. Bankanın, 2009 için ortalama ham petrol varil fiyatı tahmini  de 75 dolar olarak açıklandı.

        

ENERJİ FATURASI 35 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK

        

Türkiye'nin, genel makro hedeflerinde henüz topyekun bir revizeye gerek olmadığı vurgulanırken, petrolün ortalama  varil fiyatının 80 dolar olmasıyla, Türkiye'nin net enerji faturasının, gelecek yıl 35 milyar dolara çıkacağı vurgulandı.

Analizde, Türkiye'nin cari açığı yabancı sermaye girişi ve özelleştirme  gelişleriyle finanse ettiği belirtilirken, bu sürecinde devam etmesi  açısından yabancı sermaye ve özelleştirmenin önemli olduğuna dikkat  çekildi.

        

ENFLASYON DA ETKİLENEBİLİR

        

Bankanın analizinde ayrıca, artan enerji faturası nedeniyle enflasyonun  da kısa vadede olumsuz etkilenebileceği vurgulandı.

Türk Lirası'ndaki değerlenme ve düşük tüketim talebi gibi unsurların,  enflasyonun yükselmesini önlediği belirtilirken, önümüzdeki aylarda,  küresel enerji maliyetlerindeki yükselmenin, enflasyonun görünümünü de  olumsuz etkileyebileceği ifade edildi.

Elektrik fiyatlarında yüzde 10-15 ve doğal gaz fiyatlarına da yüzde  10'luk bir zam yapılabileceğine dikkat çekilen analizde, enerji  fiyatlarındaki bu artışın, enflasyonu da yükseltebileceği ve fiyat  istikrarında bir dalgalanma yaratabileceği vurgulandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title