Haberler

Yüksek Kaygı, Sınava Odaklanmayı Zorlaştırıyor

Psikologlar, Sınavları Hayatlarının Her Şeyi Olarak Gören Öğrencilerin Normalin Üzerinde Kaygı Yaşadığını ve Sınava Tam Odaklanamadıklarını Belirtiyor.

Psikologlar, sınavları hayatlarının her şeyi olarak gören öğrencilerin normalin üzerinde kaygı yaşadığını ve sınava tam odaklanamadıklarını belirtiyor.

Erciyes Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi'nde görevli psikolog Yıldız Özkan Dereli, öğrencilerde yoğun olarak görülen yüksek kaygının başarıyı düşürdüğünü dile getirdi. Kaygıyı, "İnsanların tehdit edici duruma karşı ruhsal ve bedensel olarak gösterdiği tepki" olarak tanımlayan psikolog Dereli, öğrencilerin sınavları tehdit edici bir unsur olarak görmemeleri gerektiğini belirtti. Dereli, "Sınavları hayatlarının her şeyi olarak gören ve sınavları tehdit edici bir durum olarak algılayan öğrencilerde kaygı, aşırı ve yoğun olarak görülmekte. Öğrenciler, sınav öncesi 'Ya yapamazsam, ya başaramazsam" gibi olumsuz düşüncelere kapılabiliyor. Bu nedenle yaşanan yüksek kaygı, öğrencinin başarı seviyesin ive sınava odaklanmasını düşürüyor" dedi.

Psikolog Dereli, sınav öncesi hiç kaygı taşımayan öğrencilerde de bu durumun ciddiyetsizliğe ve sorumsuzluğa neden olabileceğini kaydederek kaygının insanda belirli oranlarda olması gerektiğini ifade etti. Kaygının dengede tutulmasının önemine dikkat çeken Dereli, ailelere büyük görev düştüğünü dile getirdi. Dereli, "Bireyde belli bir orana kadar kaygının olması gerekebilir. Ama kaygının aşırısı rahatsızlıklara da yol açar. Ruhsal bir rahatsızlık olan yüksek kaygı için öğrencinin ailesine büyük görevler düşüyor. Ebeveynler sınav girecek çocuklarını motive etmelidir" diye konuştu.

(YS-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title