Haberler

Yüce Divan'dan Çakan'a Beraat, Ersümer'e Erteleme

Yüce Divan'da Yargılanan Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan Hakkında Açılan Davalarda Karar Çıktı.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın yargılandığı davada karar çıktı. Yüce Divan, oybirliğiyle Çakan'ın beraatine karar verirken, oyçokluğu ile Ersümer'in 1 yıl 8 ay hapis ve 75 YTL adli para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ersümer'in cezası ertelendi.

Yüce Divan iki ayrı bakan hakkında açılan davaları karara bağladı.

Yüce Divan heyeti, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç başkanlığında toplandı. Duruşmaya sanıklar Ersümer, Çakan ve avukatları katıldı. İddia makamında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Başsavcıvekili Kublay Özkan ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş yer aldı. Müdahil avukatlarının da katıldığı duruşmada Başkan Kılıç, Ersümer'e Esenboğa mobil Santrali İhalesi'nde görevi kötüye kullanma suçunu işlediği ve bu konuda son savunmasını yapmak için ek süre talebinde bulunup bulunmayacağını sordu. Ersümer'in vekili Bülent Acar, bu durumu değerlendirmek üzere duruşmaya ara verilmesini istedi.

Duruşmaya verilen ara sonrası Avukat Acar, ek savunma yapıp yapmayacaklarının sorulduğu iddiaya ilişkin Bakan Ersümer'in herhangi bir fiilinin bulunmadığını, işlemlerin mevzuata uygun yapıldığını belirterek beraat yönünde karar verilmesini talep etti.

Başkan Kılıç, sanıklara son sözlerini sordu. Ersümer ve Çakan beraatlerine karar verilmesini talep ettiler.

İKİ DAVA AFFA GİRDİ

Ara kararı açıklayan Kılıç, Cumhur Ersümer'in iki ihaleyle ilgili eylemini, "görevi kötüye kullanma" suçu kapsamında değerlendirdiklerini ve eylemlerin 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenmesi nedeniyle 4616 sayılı Şartla Salıverilme Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdiklerini açıkladı.

Ersümer ile ilgili yapılan 27 ayrı suçtan 2'sinin 4616 sayılı af kapsamına girdiğini, biri hakkında da ise mahkumiyet kararı çıktığını açıkladı.

Hakkında 27 ayrı suçlama ile dava açılan Ersümer'in "Görevi kötüye kullanmak" ve "ihaleye fesat" karıştırmak suçlarını işlediği iddiasıyla açılan davada bir suçtan mahkumiyet çıktı. Ersümer, Esenboğa Mobil Santrali İhalesi'nde görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapse mahkum oldu. Cezası ertelenen Ersümer, 1 yıl 8 ay da kamu hizmetlerini kullanmama cezasını da aldı. Mahkeme ayrıca, 49 YTL yargılama giderinin Ersümer'den alınmasına ve müdahil avukatların gideri olan bin 500 YTL'nin de tahsiline karar verdi. Ersümer'in mahkumiyet kararına Fulya Kantarcı, Mehmet Erten ve Serdar Özgüldür muhalif kaldı. Muhalifler, Ersümer'in bu suçtan da beraat etmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

YÜCE DİVAN, "ÇAKAN, ATILI SUÇLARI İŞLEMEDİ"

Mahkeme heyeti, eski bakan Çakan'ın üzerine atılı suçlardan hiçbirini işlemediği kanaatine vardıklarını belirterek oy birliğiyle beraat yönünde oy kullandı. Kararın açıklanmasının ardından Anayasa Mahkemesi binası önünde açıklama yapan Çakan, Yüce Divan heyetine teşekkür etti. Çakan, Yüce Divan'ın verdiği karara saygı duyduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hukukçu bir Meclis Başkanı tarafından siyasi lince tabi tutulduğumu ispatlayan bir karar çıktı. Oturumlarda yüce Türk milleti önünde suçsuzluğumu haykırdım. 4 yıl boyunca bana, eşime ve çocuklarıma çok büyük ıstıraplar çektirildi. Siyaseten önümü kesmek için milletvekilleri imza verdi."

ÇAKAN'DAN SİYASETE DÖNÜŞ SİNYALİ

Gazetecilerin siyasete dönüp dönmeyeceği yönündeki sorularını yanıtlayan Çakan, yargılama sürecinin ardından buna karar vereceğini hemşehrilerine açıkladığını hatırlatarak, "Beraat kararının ardından arkadaşlarımla görüşüp durum değerlendirmesi yapacağım. Bundan sonra karar vereceğim. Hesap vermenin huzuru içinde gelip ifademi verdim. Bunun onurunu yaşıyorum" diye konuştu.

Çakan, yargılanma sürecine ilişkin hazırladığı CD'leri gazetecilere dağıttı.

ERSÜMER: "DELİ SAÇMASI İDDİALARLA 4 YIL BOYUNCA YARGILANDM"

Yüce Divan'da çıkan karar sonrası açıklama yapan Ersümer 'deli saçması iftiralar' nedeniyle 4 yıl boyunca yargılandığını belirterek, yeni kurulacak hükümetten bakanların ve siyasilerin Yüce Divan'a çıkartılıp yargılanmasını engelleyecek yasal çalışmalar yapmalarını istedi.

Ersümer şunları söyledi:

"Seçim sonuçlarından benim bir beklentim var. Seçilenler, gerekli yasal değişiklikleri yaparlarsa bakanların ve siyasilerin bu şekilde yargılanmasının önünü kesecek yasal çalışmalara imza atarlar. 9 AKP ve 5 CHP milletvekilinin hazırladığı raporun bir kelimesini değiştirmeden iddianame hazırladılar. İddianamedeki deli saçması iftiralarla 3 yıl yargılandım. Bu sürede 97 tanık dinlendi. Tanıkların hiçbiri aleyhime ifade vermedi. 14 kişilik komisyonunun 27 iddiasıyla 3 yıl hesap verdim. 26'sından beraat ettim. Suçlamalardan birinden yeterli belge ve bilgi olmamasına rağmen mahkum ettiler."

Yolsuzluk yaptığı iddiasıyla yargı önüne gönderildiğini kaydeden Ersümer, bugün çıkan kararla yolsuzluk suçundan mahkum olmadığını da vurguladı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title