Haberler

YTB 2019'da Türk dünyasında onlarca proje yürüttü

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), bu yıl içerisinde Türk dünyasına yönelik eğitim desteği, festivaller, buluşmalar, anma programları ve çalıştaylar başta olmak üzere birçok etkinlik gerçekleştirdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), bu yıl içerisinde Türk dünyasına yönelik eğitim desteği, festivaller, buluşmalar, anma programları ve çalıştaylar başta olmak üzere birçok etkinlik gerçekleştirdi.

YTB'den yapılan açıklamaya göre, 2019 içerisinde Türk dünyası ile sıcak ilişkilerin yeniden tesis edilmesi ve soydaş halklarla ortak değerlerin canlandırılması amacıyla onlarca proje yürütüldü.

Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar çok geniş coğrafyada yaşayan soydaş topluluklara yönelik birçok faaliyet düzenleyen YTB, tarihi ve kültürel bağların yeniden tesisi için önemli çalışmalara imza atttı.

Unutulmaya yüz tutmuş ortak değerleri canlandırmak için sanat, spor, sağlık, sosyoloji ve siyaset başta olmak üzere çeşitli temalarda onlarca etkinliğe imza atan YTB, bu yıl içerisinde Türk dünyasına yönelik eğitim desteği, festivaller, buluşmalar, anma programları ve çalıştaylar başta olmak üzere birçok etkinlik yaptı.

Kırım Tatar Türklerine yönelik programlar

YTB ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle Kırım Tatar Sürgünü'nün 75'inci yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi. Programda sürgünü anlatan belgesel gösterimi ve sürgün tanıklarının hatıraları paylaşıldı.

Programda, 18 Mayıs 1944'te sürgüne canlı şahitlik eden 85 yaşındaki Vahit Muhtarov, anılarını dinleyicilerle paylaştı. Türkiye Bursları burslusu Kırım Tatarı genç öğrenci Susanna Mustafayeva da Kırımlı çocukların ninniler ve masallarla değil, acı hatıralar ve "Ey Güzel Kırım" türküsüyle büyüdüğünü anlattı. Program kapsamında Dünden Bugüne 75 Yıl (1944-2019) Konulu Uluslararası Resim Yarışması düzenlendi.

Ayrıca YTB'nin desteği ile Kırım Tatar Gençlik Kurultayı 9'uncu kez Ankara'da toplandı. Kurultayda farklı ülkelerden Kırım Tatarı gençler program ile bir araya gelerek aralarındaki iletişimi artırarak fikir alışverişinde bulundu. Bununla birlikte, YTB'nin desteğiyle Kırım Tatar Sürgünü'ne ilişkin "Onlar da İnsandı" başlığıyla sözlü tarih çalışmaları hayata geçirilerek, sürgünde yaşananlar kayıt altına alındı.

- Nevruz şenlikleri

YTB, bu yıl Nevruz kutlamaları çerçevesinde Eskişehir'de çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Türk dünyasından öğrencilerin ve temsilcilerin bir araya geldiği etkinliklerde geleneksel keşkek kazanı karıştırılarak, Nevruz ateşi yakıldı ve örste çekiçle demir dövüldü.

Bunun yanı sıra, Türk Konseyi Genel Sekreterliği ve YTB himayesinde Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinde Türk Keneşi Nevruz Konseri düzenlendi. Konserde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Başkurdistan, Saha-Yakut ve Gagauz Özerk Yeri'nden gelen Türk dünyası sanatçıları, davetlileri Nevruz sevinciyle buluşturdu. Üç gün süren etkinliklere 3 binin üzerinde kişi katıldı.

Kıbrıs'ta iyilik festivali

YTB ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi iş birliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) 8 bölgede "İyilik Festivali" düzenlendi.

Beş bin kişiyi aşkın katılımla gerçekleştirilen festivaldeki programlar kapsamında TRT Çocuk kanalının sevilen çizgi filmi "Rafadan Tayfa" karakterleri Kıbrıslı çocuklarla buluşurken, katılımcılara müzik ziyafeti sunuldu. Festivale katılan çocuklara, ocak ayında yapılan Rafadan Tayfa Sinema Günleri'nde ilkokul öğrencilerinin çizdiği resimlerden oluşan "İyilik Resmi" ile "İyilik Tohumları" adlı kitaplar hediye edildi.

- Kitap seti destekleri

Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'nde faaliyet gösteren kreş ve anaokulları için YTB tarafından hazırlanan eğitim setleri, Gökoğuzlu çocuklara dağıtıldı.

Dağıtılan çift dilli eğitim setleri, hikaye kitapları, şiir kitapları, ders kitapları, şarkılar ve farklı temalarda eğitici kartları içeriyor.

Ayrıca, eğitim destekleri kapsamında KKTC'nde bulunan Hala Sultan Camii'ne de kitap setleri ulaştırıldı.

- Ahıska Sürgünü programları ve gençlik çalıştayı

YTB desteğiyle Ahıska Sürgününe ilişkin Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından Ahıskalı Türklerin sürgününün 75'inci Yılı dolayısıyla 1944 Ahıska Sürgünü Sözlü Tarih, "Sürgünün Son Tanıkları" Projesi kapsamında belgesel ve kitap hazırlandı.

Bunun yanında Ahıska bölgesi Türk-İslam eserleri envanter çalışmasına destek verildi. Yine YTB'nin desteğiyle Ahıskalı Gençler Birliği tarafından "Ahıskalı Gençler II. Hukuk Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaya Türkiye'de eğitim gören Ahıskalı öğrenciler ile yurt dışından gelen Ahıska Türkü gençler katıldı.

Özbek doktorlara sağlık eğitimi

YTB ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi iş birliğindeki seminer kapsamında 13 Türk doktordan oluşan ekip Türk Dünyası Acil Tıp Eğitimi Programı (TAEP) çerçevesinde Taşkent Lisansüstü Tıbbi Eğitim Enstitüsünde Özbek doktorlara acil tıbbi yardım konularında eğitim verdi.

Öte yandan, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) iş birliğinde Uygurların Somut Olmayan Kültürel Mirasına ilişkin kitap ve belgesel filmi hazırlandı. Proje vesilesiyle Kazakistan'da yaşayan Uygurların kültürleri tanıtılacak.

Türk dünyası buluşmaları

Türk Cumhuriyetlerinde yaşayan çocuklarının Türkiye'yi tanımaları, dünyanın dört bir yanında yaşayan kardeşleriyle bir araya gelmeleri ve dostluk köprüleri kurmaları amacıyla YTB'nin katkılarıyla 23. Türk Dünyası Çocuk Şöleni İstanbul'da gerçekleştirildi.

Ayrıca, YTB iş birliğiyle Avrasya Yazarlar Birliği tarafından "Kültür Köprüsü Programı" kapsamında Kırgızistan seyahati düzenledi. 6 öğrenci ve 4 öğretmenden oluşan 40 kişilik kafile Kırgızistan'a bir seyahat gerçekleştirdi. Program kapsamında Cengiz Aytmatov'un müze haline getirilmiş evine, Atabeyit mezarlığına, bölgede yer alan tarihi ve kültürel mekanlar ile Orta Asya'nın en büyük camisi olan Bişkek Merkez Camiine gezi düzenlendi.

Bunların yanı sıra Türksoy, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve YTB'nin destekleri ile hazırlanan "Türk Dünyasının Öncüleri-14: Doğumunun 125. Yılında Özbek Çağdaş Romancılığının Kurucusu ve Büyük Yazarlarından Abdullah Kadiri" konulu panel de Ankara'da düzenlendi.

Abdullah Kadiri'nin yaşamı ve mücadelesine dikkat çekilen panelde Özbek halk türküleri seslendirildi.

- Azerbaycan'da Türkiye mezunları programı

YTB tarafından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Türkiye Mezunları Programı" düzenlendi. Programla birlikte Türkiye'de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitim alarak ülkelerine dönen Azerbaycanlı mezunlar bir araya geldi.

Kaynak: AA / Güncel

yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title