Haberler

Ysk, Smmmo Seçimini İptal Etti

Yüksek Seçim Kurulu'nun (Ysk) Samsun Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın (Smmmo) Seçimini İptal Ettiği Belirtildi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Samsun Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası'nın (SMMMO) seçimini iptal ettiği belirtildi.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emin Özbayrak, 11 Mayıs 2008 tarihinde yapılan ve Ahmet Hayvalı'nın tekrar başkan seçildiği SMMMO 19. Olağan Genel Kurulu'nu yargıya taşıdı. Emin Özbayrak, Değişim Grubu adına önce 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu ve seçimin kanuna aykırı yapıldığını iddia etti. Özbayrak'ın bu başvurusu, 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. Ardından İl Seçim Kurulu'na yaptığı itirazın da reddedilmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu'na başvuran Emin Özbayrak, itiraz dilekçesinde; oy verme işleminin her seçim için ayrı ayrı verilecek kağıtlara yazılarak ve mühürlü zarflara konulmak suretiyle kullanılacağı, ancak yapılan seçimde bu esasa uyulmadığı, oda organlarının seçimlerinin ayrı ayrı yapılmadığı, oda organlarının birbirinden bağımsız yürüttükleri, denetleme ve disiplin kurullarının çok ayrı işlevlerinin olduğu, yasa koyucuların her organının ayrı ayrı seçileceğini açıkça belirtmiş olmasına rağmen, yasa hükmünün olduğu yerde İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nın "oy vermenin bu şekilde yapılması halinde, oy vermenin çok uzun süreceği sabittir" şeklinde karar verme yetkisinin olmadığı, oy verecek kişi sayısının 768 olduğu ve 578 kişinin oy kullandığını belirterek, Samsun İl Seçim Kurulu'nca verilen ret kararının bozularak, kanuna aykırı olarak yapılan seçimin iptaline karar verilmesini talep etti.

"TAM KANUNSUZLUK HALİ" Samsun 1. Merkez İlçe ve İl Seçim Kurulu'nun reddetme gerekçeleri ile Özbayrak'ın talebini inceleyen Yüksek Seçim Kurulu, 07 Haziran 2008 tarihinde konuyu görüşerek, "tam kanunsuzluk hali" nedeniyle itirazın kabulüne ve Samsun İl Seçim Kurulu Başkanlığı ve 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca verilenen kararların kaldırılmasına, seçimin 3568 sayılı Kanunun 40/12 ve Yönetmeliğin 22. maddelerine göre yenilenmesine oybirliği ile karar verdi.

YSK, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 40. ve Yönetmeliğin 22. maddeleri göz önüne alındığında, her bir seçimin ayrı ayrı kağıtlara yazılmak suretiyle ayrı ayrı oy kullanılması gerekirken, 11 Mayıs 2008 tarihinde yapılan seçimde kullanılmış olan her iki gruba ait oy pusulalarının üst kısımlarında başkan adayları, alt kısımda da yönetim kurulu asıl ve yedek üyeleri, onun alt kısmında ise diğer organların asıl ve yedek üye isimlerine yer verilmiş ve seçimde kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak hazırlanmış olan bu oy pusulaları kullanılarak sonuç alınmış olması ve bu durumun 'tam kununsuzluk hali'ni içermesi nedeniyle, Samsun İl Seçim Kurulu Başkanlığı ile 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca verilen kararların kaldırılarak iptal edilmesine, 3568 sayılı Kanunun 40/12 ve Yönetmeliğin 22. maddeleri gözetilerek 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca yeniden seçim günü tayin edilerek seçimin yenilenmesine, yenilenecek olan seçimde; 11 Mayıs 2008 tarihinde yapılmış olan oda seçiminde kullanılan hazirun listesinin, yeniden askıya çıkarılmasına gerek olmaksızın güncellenmeye tabi tutulmadan kullanılmasını oybirliğiyle kararlaştırdı. Buna göre, 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu'nun belirleyeceği tarihte SMMMO seçimi yenilenecek.

Kararı değerlendiren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emin Özbayrak, yapılan kununsuzluğun YSK'dan döndüğünü söyledi. SMMMO Başkanı Ahmet Hayvalı ise, YSK'nın kararına söyleyecek bir şeylerinin bulunmadığını belirterek, "Kanun ne diyorsa biz onu yaparız. Seçim diyorsa, tekrar seçimi yaparız" dedi.

(OE-SA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title