Haberler

Yozgat'ta 'Saanen Keçisi Yetiştiriciliği' Projesi

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, Karakeçilerin Ormanlara Büyük Zarar Verdiğini, Bu Nedenle Orman Köylülerinin Karakeçi Yerine Daha Verimli Olan Saanen Keçisini Beslemelerini İstediklerini Söyledi.

Yozgat İl Çevre ve Orman Müdürü Birol Ayyıldız, karakeçilerin ormanlara büyük zarar verdiğini, bu nedenle orman köylülerinin karakeçi yerine daha verimli olan saanen keçisini beslemelerini istediklerini söyledi.

Açıklamalarda bulunan Yozgat İl Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, 'Saanen Keçi Yetiştiriciliği Projesi' kapsamında pilot köy seçilen 4 köyde uygulanan projenin başarıyla yürütüldüğünü kaydetti. 2007 yılanda İl Özel İdare Müdürlüğü desteğiyle başlatılan projede, iyi bir başarı elde edildiğini ifade eden Ayyıldız, "Geçen yıl il merkezine bağlı Çatma ve Akdağmadeni ilçesine bağlı Karapir köyündü 4 vatandaşımıza dağıttığımız saanen keçisinden, aldığımız verim bizi umutlandırdı. Biz proje kapsamında 4 vatandaşımıza 10 dişi 1 erkek olmak üzere 11'er keçi dağıttık. Dağıtılan bu hayvanlarda tek, ikiz, üçüz ve dördüz doğumlar olmuştur. Ancak bazılarının doğum yapmaması, bazılarının da doğum sonrası ölümler sebebiyle ortalama 10 keçiye 10 yavru kalmıştır. Bu da normaldir. Çünkü keçiler uyum sorunu yaşamış olabilir. Vatandaşlarımızın bilgi eksikliği olmasından kaynaklanabilir. Ancak bu projenin Yozgat'ta başarılı olacağına inanıyoruz. İkinci doğumlardan ünite başına ortalama 20 yavru bekliyoruz" dedi.

Kırsalda yaşayan çiftçilerden saanen keçisini talep etmelerini arzu ettiklerini ifade eden Ayyıdız, "Saanen keçisine, usulüne uygun bakımı veteriner hekimlerimizin tavsiyeleri doğrultusunda yaptıkları takdirde, bu hayvanlarımızın ekonomik anlamda ve sosyal anlamda orman köylülerimize yarar sağlayacağına inanıyoruz. Karakeçiler ormanlara büyük zarar vermektedir. Bu nedenle, Çevre ve Orman Bakanlığı ve teşkilatları karakeçi ile mücadele etmektedir. Karakeçiler ormanda her türlü fidanı yemekte ve ağaçlara zarar vermektedir. Bu nedenle orman köylülerini karakeçi yerine saanen keçisi beslemelerini istiyoruz. Saanen keçisi ormana zararı daha azdır ve ağıllarda beslenmesi durumunda, her türlü verimi yüksek olur. Saanen keçisi projesinde önceliğimiz, elinde karakeçisi bulunan orman köylülerimizdir. Buradaki insanlarımız, ellerindeki karakeçileri teslim edip saanen keçisi projesinden yararlanmayı talep ettiklerinde, gereken yardım yapılacaktır" dedi.

(ÖE-MSA-Y) 25.06.2008 18:19 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title